Εύκολες ασκήσεις για όσους αγαπούν τον καναπέ!

21.01.2008
Αν είστε από εκείνους που δυσκολεύονται να σηκωθούν από τον καναπέ, δοκιμάστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε. Όλοι ξέρουμε ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ένα από τα μυστικά της καλής υγείας. Πόσοι όμως καταφέρνουμε τελικά να την ακολουθήσουμε σωστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε τα ευεργετικά της αποτελέσματα

Αν είστε από εκείνους που δυσκολεύονται να σηκωθούν από τον καναπέ, δοκιμάστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε. Όλοι ξέρουμε ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ένα από τα μυστικά της καλής υγείας. Πόσοι όμως καταφέρνουμε τελικά να την ακολουθήσουμε σωστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε τα ευεργετικά της αποτελέσματα; Αν είστε από εκείνους που δυσκολεύονται να σηκωθούν από τον καναπέ, δοκιμάστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε:

Ασκηθείτε με παρέα
Βρείτε μια φίλη ή έναν φίλο που έχει τις ίδιες προτιμήσεις με εσάς και κανονίστε να ασκείστε μαζί. Μπορείτε να πάτε για τρέξιμο στο πάρκο, να κάνετε μαζί τρέκινγκ ή να γραφτείτε στο ίδιο γυμναστήριο. Ένας υγιής ανταγωνισμός θα δώσει περισσότερο ενδιαφέρον στην ώρα της άσκησης.

Το σωστό ωράριο
Αν βαριέστε να σηκωθείτε πρωί για να γυμναστείτε, κανονίστε να πάτε στο γυμναστήριο αμέσως μετά τη δουλειά ή αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, στο μεσημεριανό διάλειμμα. Αυτή η ευχάριστη διακοπή στο πρόγραμμα της ημέρας θα σας αναζωογονήσει σωματικά και ψυχικά.

Εξαγοράστε τον εαυτό σας
Αν είστε μανιώδης καταναλώτρια και θέλετε να ασκηθείτε, κανονίστε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης. Για παράδειγμα, αν περπατήσω πέντε ώρες την εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο μπορώ να αγοράσω εκείνο το καινούριο άρωμα που μου αρέσει. Ίσως έτσι καταφέρετε να κάνετε οικονομία...

Πηγαίνετε με τα πόδια για ψώνια
Αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για να πάτε στο πλησιέστερο κατάστημα, περπατήστε. Θα κάνετε οικονομία στη βενζίνη, θα γλιτώσετε το άγχος του πάρκινγκ και επιπλέον θα ασκηθείτε.

Σε θέση περιωπής
Αν στο παρελθόν έχετε σκεφτεί την άσκηση, το πιθανότερο είναι να σας ενδιαφέρει κάποιο όργανο γυμναστικής μέσα στο σπίτι. Ένα ποδήλατο για παράδειγμα, που είναι από τα πιο αποτελεσματικά όργανα, ή ένας διάδρομος, θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε πιο τακτικά το πρόγραμμά σας. Τοποθετήστε το σε ένα σημείο του σπιτιού όπου δύσκολα θα μπορείτε να το αγνοήσετε.

Βάλτε μακροπρόθεσμους στόχους
Προγραμματίστε να πάρετε μέρος σε κάποιο μαραθώνιο ή ομαδική αθλητική εκδήλωση που θα γίνει ύστερα από καιρό. Στο μεταξύ φυσικά θα χρειαστεί να προπονηθείτε, αλλά το πιθανότερο είναι να τηρήσετε τη συμφωνία με τον εαυτό σας από τη στιγμή που το περιμένουν και οι άλλοι από εσάς.

Ομαδικό πνεύμα
Γραφτείτε σε κάποια ομάδα άθλησης με τακτικές συναντήσεις. Θα βελτιωθεί έτσι και η κοινωνική σας ζωή. Οι επιλογές είναι πολλές, από το βόλεϊ έως την ορειβασία, που συνδυάζει και την επαφή με τη φύση.

Ο καλύτερός σας φίλος
Είναι ο σκύλος. Αν δεν έχετε δικό σας, προσφερθείτε να πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο κάποιου φίλου ή γείτονα. Σίγουρα θα σας ευγνωμονήσουν και εσείς θα κάνετε έναν ευχάριστο και υγιεινό περίπατο.

Αν προτιμάτε τη ζεστασιά του σπιτιού σας
Αγοράστε μερικά DVD με ασκήσεις γιόγκα, πιλάτες ή αεροβικής και γυμναστείτε όταν θέλετε εσείς, χωρίς προγράμματα και μετακινήσεις.

Η σωστή διατροφή όταν ασκείστε
Η τροφή που θα φάτε πριν και μετά την άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο, και εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης που κάνετε. Αν κάνετε έναν ήπιο ή μέτριο τύπο άσκησης που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πρόσληψη σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ηλεκτρολύτες πριν και μετά την άσκηση. Απλώς φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη. Αν όμως αθλείστε για περισσότερη ώρα και πιο εντατικά είναι σημαντικό να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες και υγρά πριν και μετά την άθληση. Για ακόμα πιο εντατική άσκηση, φροντίστε να αντικαταστήστε της πρωτεΐνες και τους ηλεκτρολύτες. Γιατί όμως αυτά τα συστατικά είναι τόσο σημαντικά; Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας και παράγουν το γλυκογόνο, μια ουσία που χρησιμοποιούν οι μύες. Ένα σταθερό επίπεδο σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας. Η πρωτεΐνη είναι επίσης πηγή ενέργειας. Σε μια φυσιολογική άθληση καταναλώνεται μικρή ποσότητα, οπότε η πρωτεΐνη αφορά κυρίως εκείνους που αθλούνται επαγγελματικά και όχι όσους αθλούνται απλώς για να είναι σε φόρμα. Τα υγρά χάνονται μέσα από τον ιδρώτα και την αναπνοή, και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αποφεύγοντας την κόπωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Οι ηλεκτρολύτες επίσης χάνονται με την εφίδρωση. Παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η μυϊκή σύσπαση, η επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και η διατήρηση της οστικής μάζας. Πριν από την άσκηση καλό είναι να καταναλώνετε τροφές με περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες, ενώ μετά την άσκηση μπορείτε να φάτε τροφές με χαμηλή ζάχαρη και περισσότερους υδατάνθρακες. Ένα κανονικό γεύμα με λαχανικά και πρωτεΐνες, όπως φασόλια, κρέας ή αβγά, μαζί με νερό, θα τονώσει τα επίπεδα υδατανθράκων, ηλεκτρολυτών, πρωτεΐνης και υγρών στο σώμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνεύματος που θα επιβραδύνει την ανάκτηση γλυκογόνου. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η μπίρα που βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η ενυδάτωση του σώματος είναι αποτελεσματικότερη με την κατανάλωση μπίρας παρά με ένα ποτήρι νερό. Τα σάκχαρα, τα άλατα και ο αφρός της μπίρας βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει πιο γρήγορα τα υγρά που έχασε. Στην Ισπανία ομάδα γιατρών παρατήρησε 26 εθελοντές φοιτητές, που έτρεξαν σε διάδρομο με 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι να αισθανθούν εξουθενωμένοι. Όταν σταματούσαν την άσκηση οι μελετητές μετρούσαν τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό τους, την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και τις κινητικές τους δυνατότητες. Στη συνέχεια έδιναν στους μισούς 2 ποτήρια μπίρας και στους υπόλοιπους 2 ποτήρια νερό. Από τις μετρήσεις που επαληθεύτηκαν διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μπίρα είχαν καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης από αυτούς που έπιναν νερό.

Μερικές επιλογές

Πριν από την άσκηση
Φρούτα
Σάντουιτς
Κρουασάν
Ισοτονικά ροφήματα
Μπαρέτες για αθλητές

Μετά την άσκηση
Κρουασάν
Ψητές πατάτες
Ώριμες μπανάνες
Ισοτονικά ροφήματα
Χυμοί φρούτων
Μούσλι χωρίς ζάχαρη
Ψωμί με μαρμελάδα