Αναβλητικότητα; Απλώς κάν’ το τώρα!

22.08.2012
Μαζεύεις συνεχώς υποχρεώσεις φορτώνοντας τον εαυτό σου με τύψεις και ενοχές; Κάνε τώρα τη μαγική κίνηση και μην αφήνεις τίποτα για αύριο.

Σου συμβαίνει συχνά να αναβάλλεις για αύριο αυτό που θα μπορούσες να κάνεις σήμερα; Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί το κάνεις αυτό; Σύμφωνα λοιπόν με τους ψυχολόγους, δύο τύποι προσωπικότητας πέφτουν στην παγίδα της αναβλητικότητας.

* Οι τελειομανείς και ιδεαλιστές: Θέλουν να κάνουν τα πάντα τέλεια, ειδάλλως να μην τα κάνουν καθόλου.

*Οι παρορμητικοί και ενθουσιώδεις: Αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν πολλά πράγματα και τελικά τα παρατάνε.

Οι περισσότεροι, βέβαια, βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Ακολουθώντας, όμως, τις οδηγίες της δρος Νικόλα Μπάντινγκ, ψυχολόγου και life coach, μπορούμε να βελτιωθούμε σημαντικά!

Θέστε τα σωστά ερωτήματα:

* «Είναι ο στόχος ξεκάθαρος;» - Η σωστή στρατηγική είναι το ήμισυ του παντός!

* «Γιατί δεν το έκανα τόσο καιρό;» - Ξεκαθάρισε τις αιτίες της αναβλητικότητάς σας.

* «Έχω το ψυχικό σθένος να το κάνω ΤΩΡΑ;» - Αν όχι, μην μπεις καν στον κόπο.

* «Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;» - Βρείτε ένα φίλο, συγγενή ή ειδικό να σας στηρίξει στην προσπάθειά σας.

Ξεκινήστε απ’ τα δύσκολα

Διεκπεραίωσε το πιο δύσκολο μέρος αυτού που πρέπει να κάνεις, όταν ακόμα τα αποθέματα ενέργειάς σου είναι σε υψηλά επίπεδα και το μυαλό ξεκούραστο.

Ανάλυσέ το!

Σου φαίνεται πολύπλοκο και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις; «Χώρισέ το» σε μικρότερα κομμάτια-στόχους. Κατάγραψε τους στόχους σου και προσπαθήσε να διεκπεραιώνεις έναν κάθε μέρα.

Γιόρτασε κάθε μικρή επιτυχία

Τώρα που τα κατάφερες δικαιούσαι μια μικρή ανταμοιβή. Χάρισε στον εαυτό σου ένα δώρο: μια μικρή λιχουδιά, μια εκδρομή, οτιδήποτε τελοσπάντων σε ευχαριστεί.

Μη σε... ενοχλείς!

Μήπως αναλώνεσαι βοηθώντας τους άλλους να διεκπεραιώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και δεν σου μένει χρόνος για να ολοκληρώσεις τις δικές σου; Ξανασκέψου το και πράξε αναλόγως.

Δεν μπορείς να το αποφύγεις - απολαύστε το!

Όσο βαρετά και ανούσια σου φαίνονται όσα πρέπει να κάνεις, προσπάθησε να τα φέρεις σε πέρας πιο ευχάριστα, συνδυάζοντάς τα με αγαπημένες συνήθειες. Βαριέσαι το γυμναστήριο; Πηγαίνεις για τρέξιμο στο πάρκο. Δεν σου αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού; Βάλε τη μουσική στη διαπασών. Χρειάζεται να διαβάσεις; Κάνε το σε άλλο χώρο του σπιτιού ή ακόμη καλύτερα στη βεράντα, στο άλσος ή στην αγαπημένη σαου καφετέρια.