Τα ψυχάκια, τα είδη & πώς να τα χειριστείς (Εκείνος)

24.08.2016
Τι να κάνεις αν ο σύντροφός, ο προϊστάμενος, ή η φίλη σου είναι αυτό που θα λέγαμε "ψυχάκι"; Υπάρχει ελπίδα;

Στην αρχή όλα φαίνονται ειδυλλιακά και ο σύντροφος που επιλέγεις φαντάζει στα μάτια σου ιδανικός. Είναι καλοσυνάτος, τρυφερός, τζέντλεμαν, γοητευτικός, με θετική διάθεση, με αυτοπεποίθηση και πάνω απ΄όλα σε κάνει να γελάς. Μήπως όμως είναι τόσο καλός για να είναι αληθινός;

Αν στην πορεία της σχέσης η συμπεριφορά του μείνει αμετάβλητη τότε μάλλον έχεις κερδίσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου βρίσκοντας τον άνδρα το σωστό που κάθε γυναίκα ονειρεύεται. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται;

Όταν τα φαινόμενα απατούν…

Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα απατούν. Με την πάροδο του χρόνου ο άλλοτε ιδανικός σύντροφος μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον κακό αλλά και διπρόσωπο εαυτό του. Από τη μία είναι γλυκός και τρυφερός κι από την άλλη σε υποτιμά ή ακόμη χειρότερα φωνάζει και γίνεται βίαιος. Μπορεί να εξαφανιστεί για ημέρες δίχως καν να σε ενημερώσει, να σε απατήσει αλλά πάνω στον καυγά να ρίξει όλο το βάρος των πράξεών του πάνω σου, λέγοντας πως εσύ η ίδια τον οδήγησες στην απιστία. Ότι κι αν κάνεις είναι λάθος και η άποψή του είναι η ορθή. Δρα και συμπεριφέρεται παράλογα και δεν έχει συνείδηση των πράξεών του.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα σε οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Ο άνδρας αυτός είναι ψυχοπαθής! Αλλά ακόμη κι αν δεν πρόκειται για κατάσταση ψυχοπαθολογική – που μεταξύ μας μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και επίσκεψη σε ένα ψυχίατρο – σε καταρρακώνει ψυχικά. Πως θα χειριστείς την κατάσταση;

Ο σύντροφός σου είναι ψυχοπαθής...

Αν η συμπεριφορά του συντρόφου σου είναι εξαιρετικά αλλόκοτη και δεν πρόκειται για απλή ιδιοτροπία ή εγωιστική συμπεριφορά μπορεί όντως όλα να οφείλονται σε ψυχική ασθένεια, ειδικά αν η επιθετικότητα και η εναλλαγή διαθέσεων και συμπεριφοράς συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα.

Στην περίπτωση αυτή, αν το πρόβλημα είναι όντως ψυχιατρικό, ο άνθρωπος αυτός χρειάζεται βοήθεια την οποία δεν μπορείς να του παράσχεις εσύ όση καλή διάθεση κι αν έχεις. Η επίσκεψη σε ένα γιατρό και η φαρμακευτική αγωγή – που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφόρου ζωής κρίνεται απαραίτητη κι αναγκαία ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τη σχέση και τη συμβίωση δίχως προβλήματα. Να γνωρίζεις βέβαια πως τίποτα δε θα είναι εύκολο αν επιλέξεις να το περάσετε μαζί γι΄αυτό πριν αποφασίσεις να περάσεις το γολγοθά μαζί του σκέψου κατά πόσο όντως αυτός είναι ο άνδρας με τον οποίο θα ήθελες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου.

ή.. μήπως είναι "ψυχάκιας";

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πράγματα είναι πιο απλά και το πρόβλημα δεν είναι παθολογικό. Γύρω μας υπάρχουν πολλοί «ψυχάκηδες» και με τον όρο δεν εννούμε τους ασθενείς που χρήζουν θεραπείας και βοήθειας. Εννούμε όλους αυτούς που μας οδηγούν στην τρέλα μόνο και μόνο για να νιώσουν ικανοποίηση ή να αποδείξουν – στον εαυτό τους κυρίως – πως υπερέχουν. Άνθρωποι εγωιστές, που δεν ενδιαφέρονται για κανέναν άλλο παρά μόνο για τον εαυτό τους και για την δική τους βολή είναι παντού γύρω μας. Βλέπουν τη ζωή σαν ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει πάση θυσία να αναδειχθούν νικητές με κάθε τίμημα.

Μπορεί να μην είναι εγκληματίες αλλά είναι συναισθηματικά επικίνδυνοι για τους άλλους καθώς ο χαρακτήρας τους δε διαφέρει σε πολύ απο αυτό των κοινών εγκληματιών, με τη διαφορά ότι μεν οι εγκληματίες σκοτώνουν κυριολεκτικά και δε οι ψυχάκηδες "σκοτώνουν" μεταφορικά διαταρράσσοντας την ψυχική μας ηρεμία.

Αν λοιπόν και ο δικός σου σύντροφος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, οφείλεις να προχωρήσεις παραπέρα. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, όσο ερωτευμένη κι αν είσαι πρέπει να τον ξεχάσεις και να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου να ευτυχήσει.

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση;

4 βασικά βήματα

* Αναγνώρισε και αποδέξου την κατάσταση για να προχωρήσεις παραπέρα

Η αποδοχή και η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα. Σίγουρα ο έρωτας είναι τυφλός και δε σε αφήνει να δεις την κατάσταση με αντικειμενικότητα. Ωστόσο, ακόμη κι αν είσαι τυφλωμένη από έρωτα, μπορείς να εκτιμήσεις και να κρίνεις τις κινήσεις και τις πράξεις του. Αν δεν πρόκειται για κάποια ψυχική πάθηση, ώστε να ακολουθηθεί αγωγή, μην ελπίζεις πως αυτός ο άνθρωπος θα αλλάξει γι΄αυτό μην αποδίδεις την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του σε άλλα προβλήματα όπως η οικονομική κρίση ή το φόρτο εργασίας του.

Αποδέξου πως ο άνθρωπος αυτός δεν έχει διάθεση να σου δώσει το κάτι παραπάνω και πάνω απ΄ όλα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να σου πει και να σου δείξει πως σε αγαπά. Θέλεις να αφήσεις κι άλλο το χρόνο να κυλάει δίπλα σε ένα σύντροφο που δε σε εκτιμά και δε σε υπολογίζει; Κι αν το κάνεις; Μήπως αυτό οδηγήσει εσένα στην τρέλα;

* Πάτα στα πόδια σου γερά για να μην είσαι εξαρτημένη

Ακόμη όμως κι αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να τον αφήσεις, βεβαιώσου πως έχεις έναν ξεχωριστό λογαριασμό στην τράπεζα ώστε να μην εξαρτάσαι οικονομικά από αυτόν.

Είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα να γνωρίζει πως μπορεί να σταθεί στα πόδια της αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Έχοντας τις αποταμιεύσεις σου διασφαλίζεις ότι πάντοτε θα έχεις επιλογές και δε θα αναγκαστείς να υπομείνεις βουβά κάθε δυσάρεστη κατάσταση μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις τα οικονομικά μέσα για να φύγεις από αυτή τη σχέση.

* Αν είναι επιθετικός πάρε τα μέτρα σου

Αν η συμπεριφορά του είναι επιθετική και φοβάσαι να δώσεις τέρμα στη σχέση σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ένα δικηγόρο, που θα σε ενημερώσει για τα ασφαλιστικά μέτρα και όλα όσα θα διασφαλίσουν την σωματική σου ακεραιότητα σε περίπτωση χωρισμού.

Επίσης, μίλα σε φίλους και οικογένεια ζητώντας τη στήριξή τους. Με το να κρύβεις το πρόβλημα από ντροπή απλά το διαιωνίζεις. Σίγουρα, αν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις θα χρειαστείς βοήθεια και υποστήριξη από τους αγαπημένους σου.

* Εξασκήσου στη θετικότητα για να πάψεις να είσαι θύμα

Προσπάθησε να παραμένεις ήρεμη και χαλαρή όσο κι αν ο σύντροφός σου σε οδηγεί στην… τρέλα. Με το να φωνάζεις και να νευριάζεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να χαλάς την ψυχική σου ηρεμία και να καταστρέφεις σταδιακά τον εαυτό σου.

Ακόμη κι όταν σε υποτιμά ή προσπαθεί να σου δημιουργήσεις ενοχές προσπάθησε να δεις την κατάσταση αντικειμενικά και μην υποκύπτεις. Δε γίνεται να ευθύνεσαι συνεχώς εσύ για τα λάθη των άλλων. Σταμάτα να παίζεις το ρόλο του θύματος, σκέψου θετικά, απόκτησε αυτοεκτίμηση και δείξε του πως γνωρίζεις πολύ καλά την αξία σου, όσο κι αν αυτός προσπαθεί να σου ρίξει την ψυχολογία στα πατώματα.

Και με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες τι κάνεις;

Με άλλα λόγια, όταν έχεις να κάνεις με ένα σύντροφο «ψυχάκια» η κατάσταση και η λύση είναι στο χέρι σου. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα αφεντικο - ψυχοπαθή; Και με τους ψυχακηδες φίλους τι κάνεις; Ποιά είναι τα όρια και πως θα καταφέρεις να μην πέσεις θύμα τους;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα