Τα πάχη μου, τα κάλλη μου: Η κρυμμένη αλήθεια

28.04.2016
Μια παχύσαρκη γυναίκα αντιμετωπίζει καθημερινά το ρατσισμό. Οι περισσότεροι την κρίνουν κρυφά ή και φανερά. Έχουμε όμως ποτέ σκεφτεί τη ψυχολογία και τα συναισθήματα μιας παχύσαρκης γυναίκας; Έχει συμβιβαστεί με την εμφάνισή της τόσο ώστε να μην την ενοχλούν τα σχόλια ή μήπως απλά έτσι δείχνει; Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Έχεις αρκετά παραπανίσια κιλά ή κάποιες από τις φίλες σου είναι παχουλές; Αν ναι σίγουρα είσαι γνώστης του ρατσισμού κατά των υπέρβαρων γυναικών, που δεν περιορίζεται μόνο στον αντρικό πληθυσμό. Γέλια, κακόγουστα αστεία, άκομψα σχόλια και αδιάκριτα βλέμματα είναι μέσα στην καθημερινότητα μιας παχιάς γυναίκας, κάνοντάς την να αισθάνεται ολοένα και χειρότερα με το σώμα και τον εαυτό της, όσο κι αν επιμένει πως έχει καταφέρει να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί την εικόνα της.

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως στη θέα ενός παχύσαρκου ατόμου και ειδικά μιας γυναίκας οι περισσότεροι αναρωτιώμαστε πώς μπορεί να έχει αφεθεί για να φτάσει σε αυτό το σημείο ενώ ίσως σκεπτόμαστε πως απλά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και την εμφάνισή της, ειδάλλως θα είχε πάρει τα μέτρα της και θα είχε επισκεφτεί ειδικό.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι σκέψεις εξωτερικεύονται, άλλοτε με ωραίο τρόπο του στυλ "Έχεις σκεφτεί να επισκεφτείς διαιτολόγο;" κι άλλοτε με εξαιρετικά προσβλητικό και χυδαίο. Κι όμως η πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κατά πολυ διαφορετική και πέρα από κάθε φαντασία. Γιατί μια παχύσρακη δε χάνει κιλά; Μήπως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα; Έχει μάθει να ζει με αυτό; Είναι απλά λιχούδα ή υιοθετεί πιστά τα αναγεννησιακά πρότυπα "Τα πάχη μου τα κάλη μου";

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανά, σε αρκετές περιπτώσεις όμως η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη στα συναισθήματα και το γολγοθά που κουβαλά κάθ "αφρατούλα".

Ποιά είναι η αλήθεια;

Ποιά είναι η αλήθεια:

* Μα δε βλέπει πόσο έχει παχύνει;

Μια υπέρβαρη γυναίκα γνωρίζει πως είναι παχιά, ακόμη και υπέρβαρη. Μια και μόνο ματιά στον καθρέπτη και η σύγκριση με άλλες γυναίκες αρκεί. Άλλωστε, η καθημερινότητα της υπενθυμίζει το πρόβλημα και δεν την αφήνει να ξεχνά. Σχόλια, αδιάκριτα βλέμματα, δυσκολία στο περπάτημα, ακόμη και ο γολγοθάς της αγοράς ρούχων, αφού στα καταστήματα δεν υπάρχουν μεγέθη για τα κυβικά της, της θυμίζουν συνεχώς πως υπερτερεί με... διαφορά κιλών!

Γλυκό ή αλμυρό; Ήξερες πως οι λιγούρες σου δείχνουν το χαρακτήρα; Μάθε περισσότερα.

* Γιατί δε χάνει κιλά;

Συνήθως, οι περισσότερες παχουλές, πασχίζουν να χάσουν κιλά αλλά δε τα καταφέρνουν, είτε διότι το κάνουν με λάθος τρόπο είτε διότι δεν έχουν ισχυρή θέληση ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τους λογους υγείας.

Μια παχιά γυναίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις θέλει να χάσει κιλά αλλά λόγοι υγείας, όπως για παράδειγμα προβλήματα με τον θυρεοειδή ή ψυχολογικοί δεν τη βοηθούν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ασθενής ή ακόμη κι εθισμένο άτομο.

Στην περίπτωση που δεν συντρέχουν λόγοι υγείας κι η παχυσαρκία έρχεται ως αποτέλεσμα υπερφαγίας, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της πρακτικής, αντί να σπέυδουμε να κρίνουμε. Οι γυναίκες αυτές αφενός δεν έχουν τη δύναμη να διορθώσουν το "λάθος" τους ή απλά βρίσκουν καταφύγιο στο φαγητό. Αντί για τον εθισμό στο αλκοόλ ή σε ναρκωτικές ουσίες, οι υπέρβαροι είναι εθισμένοι στο φαγητό, γι΄αυτό και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του. Τι είναι αυτό που ωθεί στη βουλιμία και την υπερκατανάλωση φαγητού; Μόλις βρεθεί η αιτία, η επιχείρηση αδυνάτισμα, θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Δεν ενδιαφέρεται για τα κιλά της;

Δεν ενδιαφέρεται για τα κιλά της;

Μια παχύσαρκη γυναίκα δεν συμβιβάζεται ποτέ με τα κιλά της ακόμη κι αν προσποιείται πως έχει αποδεχτεί τον εαυτό της ως έχει. Σε όλους αρέσει η εικόνα μιας γυναίκας με φυσιολογικό βάρος, ακόμη και στις ίδιες τις υπέρβαρες. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της εικόνας αλλά και λόγοι πρακτική που κάνουν τη ζωή της μαρτύριο. Σκέψου, ποιά γυναίκα θέλει να μπαίνει σε καταστήματα ρούχων και να ακούει πως δυστυχώς δε διατίθενται ρούχα σε μεγάλα μεγέθη;

Στην πραγματικότητα, λέγοντας πως έχει αποδεχτεί την κατάσταση, εννοεί πως έχει διαχειριστεί τα συναισθήματα ζήλιας, μεταρέποντάς τα σε θαυμασμό. Κι αυτό είναι προς τιμή της! Παράλληλα, έχει φροντίσει να προτάξει τα δυνατά της σημεία, είτε πρόκειται για το χιούμορ, την έντονη προσωπικότητα, τη μόρφωση ή το πλούσιο μπούστο της, επισκιάζοντας το περριτό πάχος που για την κοινωνία και τα στερεότυπα αποτελεί ελλάτωμα.

Ναι και οι παχουλές μπορούν να είναι σέξι! Κάνε κλικ και μάθε πως θα το κάνεις

Μήπως κάποιος πρέπει να της τα πει "εξω από τα δόντια";

Τα σχόλια κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Με το να στήσεις μια παχιά γυναίκα στον τοίχο, κριτικάρωντάς την για την εμμονή που έχει με το φαγητό και περιγράφοντάς την με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως πχ «τόφαλος», «βόδι» κτλ δε τη βοηθάς. Αντίθετα η ψυχολογική μετάπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Άλλωστε μη ξεχνάς πως η πραγματικότητα δεν την αφήνει να ξεχάσει το πρόβήμα, ακόμη κι αν έχει βρει έναλακτικές.

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις αν έχεις μια υπέρβαρη φίλη είναι να την πλησιάσεις, να της αναφέρεις πως ανησυχείς για την υγεία της και να της κάνεις δώρο την πρώτη επίσκεψη σε ένα καλό διατροφολόγο.

Κατάθλιψη του μπικίνι; Κι όμως υπάρχει και δεν την έχεις μόνο εσύ! Για δες...