6 ψέματα που λες στον εαυτό σου

22.08.2016
Το να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου είναι πολύ εύκολο, ακόμη πιο εύκολο όμως είναι να αρχίσεις να πιστεύεις πως τα ψέματα που αραδιάζεις είναι όντως η αλήθεια

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πριν ρίξεις την αυτοεκτίμησή σου στα τάρταρα, ταρακουνήσου, δες ποια είναι τα πιο συχνά ψέμματα που λέμε στον εαυτό μας και πάψε να είσαι πινόκιο!

Ψέμα 1ο

Δεν είμαι ελκυστική

Δοκίμασε να δεις την πραγματικότητα. Αισθάνεσαι άσχημα επειδή δεν είσαι όπως τα μοντέλα και οι σταρ του Χόλιγουντ; Θυμήσου πώς και οι διάσημες στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικές γυναίκες ενώ πολλές από αυτές αμακιγιάριστες και δίχως τη βοήθεια στυλίστα δεν πιάνουν τίποτα δίπλα σου! Παρατήρησε τον εαυτό σου και βρες τα δυνατά σου σημεία και χαρακτηριστικά που σου αρέσουν. Έχεις μεγάλα μάτια, ροδαλά μάγουλα; Γαλλική μυτούλα ή σαρκώδη χείλη; Μήπως το σώμα σου ή τα μαλλάκια σου θα το ζήλευαν και οι σταρ; Κάθε φορά που αισθάνεσαι άσχημη σκέψου πως κι εσύ έχεις όπλα ομορφιάς! Επικεντρώσου σε αυτά και σταμάτα να φλομώνεις τον εαυτό σου στο ψέμα!

Ψέμα 2ο

Είμαι παχουλή

Ανησυχείς μήπως είσαι υπέρβαρη; Η κρίση σου είναι αντικειμενική ή μήπως όχι; Μήπως όλα βρίσκονται στη φαντασία σου; Αν οι κοντινοί σου έχουν την ίδια γνώμη, τότε το πρόβλημα ίσως είναι υπαρκτό αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο αρμόδιος για να κρίνει το κατά πόσο χρειάζεται να χάσεις βάρος αλλά και το να σου συστήσει τον ιδανικό τρόπο για να το κάνεις είναι ο διατροφολόγος – διαιτολόγος.

Ψέμα 3ο

Δεν είμαι καλή στα σπορ γι΄αυτό δε γυμνάζομαι

Πάψε να προσπαθείς να βρεις δικαιολογίες. Το ότι δεν είσαι αθλητικός τύπος δε σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις το σώμα σου. Νους υγιής εν σώματι υγιή έλεγαν οι αρχαίοι μεν πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο. Ίσως να μη σου ταιριάζουν τα ομαδικά αθλήματα και να προτιμάς ένα ατομικό άθλημα ή το αντίστροφο, σε κάθε περίπτωση πάντως σίγουρα θα βρεις ένα σπορ που θα ταιριάζει στο δικό σου προφίλ. Και μην ξεχνάς πως η άθληση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διώχνεις το άγχος.

Ψέμα 4ο

Δεν είμαι έξυπνη ή ικανή

Κανένας δεν είναι τέλειος και καλός σε όλα. Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά ή αποτυγχάνεις, αντί να εστιάζεις στην αποτυχία, θυμήσου όλα όσα κατά καιρούς έχεις καταφέρει! Πάρε κουράγιο κι έμπνευση από τις επιτυχίες του παρελθόντος και ξεπέρνα κάθε εμπόδιο!

Ψέμα 5ο

Δεν έχω φίλους

Πριν αρχίσεις να μετράς τους φίλους των άλλων στο Facebook σκέψου πως οι πραγματικοί φίλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα! Μην προσπαθείς λοιπόν να αποκτήσεις αμέτρητους φίλους διότι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αποκτήσεις απλά ένα πολύ μεγάλο κύκλο γνωστών και μόνο! Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση όντως να αισθάνεσαι μόνη καθώς μεγαλώνοντας οι καταστάσεις μας οδηγούν στο να χανόμαστε με φίλους και κολλητούς. Αν για παράδειγμα κάποιες φίλες παντρεύτηκαν κι έκαναν οικογένεια, αν άλλες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά ή μετά τη σχολή επέστρεψαν στο πατρικό τους μακριά από την πόλη όπου σπουδάσατε, πιθανότητα να βιώνεις μοναξιά. Σε αυτήν την περίπτωση, μη σταυρώνεις τα χέρια αλλά ανάλαβε δράση. Ξεκίνα μια δραστηριότητα όπως για παράδειγμα μια ξένη γλώσσα, ένα άθλημα, μαθήματα ζωγραφικής ή κατασκευών ή ότι άλλο σου αρέσει! Εκτός από μια ενδιαφέρουσα απασχόληση, θα έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους κι εν δυνάμει φίλους!

Ψέμα 6ο

Είμαι «στούμπος» ή «άχαρη»

Σίγουρα το ύψος δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις αλλά αν εύχεσαι να ψηλώσεις ή να κοντύνεις δεν έχει νόημα αφού γνωρίζεις πώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται να γίνει ΠΟΤΕ! Στην τελική όμως, το ύψος δεν έχει σημασία. Δεν είναι η «μεζούρα» που θα αναδείξει τη γοητεία σου αλλά η αυτοπεποίθησή σου. Αν εσύ η ίδια δε νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου πώς περιμένεις να σε δεχτούν οι άλλοι; Η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό κι αυτό πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλουδάκι σου!

*** Αποδέξου τον εαυτό σου με τα ελλατώματά του, αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία και χάραξε πορεία με νέο αέρα κι αυτοπεποίθηση!