Γιατί κάνεις πάντα τα ίδια λάθη;

22.03.2013
Δεν φταις εσύ που δε μαθαίνεις από τα λάθη σου αλλά το μυαλό σου που «βραχυκυκλώνει». Νέα μελέτη ρίχνει φως στο τι συμβαίνει κάθε φορά που το πάθημα δεν γίνεται μάθημα.

Οι μελετητές εξηγούν πως η ικανότητα του να μαθαίνουμε από σφάλματα και παραστρατήματα - όχι απαραιτήτως ερωτικά - διαφέρει από άτομο σε άτομο ενώ κάποιοι δεν πρόκειται να «συμμορφωθούν» ποτέ επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη! Όπως υποστηρίζουν, κάποιοι άνθρωποι έχουν λιγότερο «ενεργά» μυαλά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφύγουν λάθη ανάλογα με αυτά του παρελθόντος.

Του μυαλού σου τα "παιχνίδια" φταίνε για ίδια λάθη

Με επικεφαλής τον καθηγητή Joydeep Bhattacharya η ομάδα ερευνητών από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, ρίχνει φως στο πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία, αν δηλαδή την αφομοιώνει ή απλά την αφήνει να περάσει.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Neuroscience, έλαβε μέρος δείγμα 36 υγιών ατόμων. Οι εθελοντές πέρασαν μια σειρά από δοκιμασίες, για να εξεταστεί το κατά πόσο διδάσκονταν από τα λάθη τους λαμβάνοντας υπόψιν σχόλια και συμβουλές, σε συνάρτηση με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όπως αποδείχτηκε, η απόκριση του εγκεφάλου ήταν μικρότερη στους αδύναμους μαθητές, καθώς δεν έδιναν σημασία στις διορθώσεις, κάνοντας ξανά και ξανά τα ίδια λάθη στα τεστ που ακολούθησαν. Αντίθετα, στην περίπτωση των καλών μαθητών υπήρχε αυξημένη κινητικότητα στις περιοχές του εγκεφάλου μετά την ανατροφοδότηση. Χρησιμοποιούσαν δηλαδή τα σχόλια όχι μόνο ως κριτήριο βαθμολογίας των επιδόσεών τους αλλά κι ως εργαλείο για την βελτίωσης της μετέπειτα επίδοσής τους.

Φρόντισε λοιπόν να δίνεις σημασία στα λάθη σου και να μαθαίνεις από αυτά, ώστε το πάθημα να γίνεται μάθημα!

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα