Γιατί οι γυναίκες ζούμε περισσότερο; Η εξήγηση

21.08.2016
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες; Τα αίτια, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες πρέπει να αναζητηθούν στην πραγματική βιολογική ηλικία και την άμυνα του οργανισμού.

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, η άμυνα του οργανισμού των γυναικών γερνά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό των ανδρών, που τους καθιστά επιρρεπείς σε ασθένειες. Μπορεί δηλαδή οι άνδρες να κοκορέυονται πως τα λευκά μαλλιά τους προσθέτουν σε ηλικία ή πως γερνούν... καλύτερα από τις γυναίκες, η επιστήμη όμως έρχεται να τους διαψέυσει.

Ο καθηγητής Katsuiku Hirokawa της Ιατρικής κι Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις αιματολογικές δειγματολογικές εξετάσεις 356 υγιών άνδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 20 και 90 ετών. Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και των κυτοκινών, που αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζουν την αντίδραση του οργανισμού στην ασθένεια για να διαπιστώσει τυχόν αλλαγές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειωνόταν με την ηλικία. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε δύο βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τη μόλυνση, και τα Β-λεμφοκύτταρα, τα οποία εκκρίνουν αντισώματα. Ο ρυθμός μείωσης των περισσότερων Τ-λεμφοκυττάρων και των Β-λεμφοκυττάρων ήταν ταχύτερος στους άνδρες, που επίσης παρουσιάζαν πιο γρήγορη μείωση κυτοκινών στον οργανισμό.

Η βραδύτερη γήρανση στο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αποτυπώνει πιο αργό ρυθμό ενδογενούς γήρανσης, κάτι που εξηγεί το γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.