Μπορεί η ψυχοθεραπεία εξ΄αποστάσεως να συγκριθεί με την παραδοσιακή; Έχει αποτέλεσμα; Νέα ελβετο-γερμανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Journal of Affective Disorders» δείχνει πως είναι εξίσου αποτελεσματική ενώ φαίνεται πως τα οφέλη της διαρκούν περισσότερο.
Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ζυρίχης και του τμήματος Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου της Λειψίας.
Παραδοσιακή ψυχοθεραπεία vs online: Τι έδειξε η έρευνα
Για να μπορέσουν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα οι μελετητές ερεύνησαν την πορεία 62 ασθενών που έπασχαν από μέτρια κατάθλιψη. Οι μισοί από αυτούς δέχτηκαν θεραπεία με τον παραδοσιακό τρόπο, τετ- α τετ με τον θεραπευτή και οι υπόλοιποι δοκίμασαν την online ψυχοθεραπεία, με συνεδρίες real time μέσω διαδικτύου.
Και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόστηκε η γνωσιακή- συμπεριφορική προσέγγιση για οκτώ τακτικές συνεδρίες, μια ανά εβδομάδα.
Μετά το πέρας του διαστήματος αξιολογήθηκε η πορεία των ασθενών. Τόσο στην παραδοσιακή, όσο και στην online ψυχοθεραπεία, υπήρξε βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ασθενών, με την διαδικτυακή όμως να υπερτερεί ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της θεραπείας το 50% των ασθενών που ακολούθησαν την παραδοσιακή μέθοδο απαλλάχθηκαν από τα καταθλιπτικά συναισθήματα ενώ το ποσοστό επιτυχίας ήταν ελαφρώς υψηλότερο (53%) στην online θεραπεία.
Το μακροπρόθεσμο όμως όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού τρεις μήνες μετά το ποσοστό των ασθενών που είχαν δεχτεί online ψυχολογική βοήθεια και είχε θεραπευτεί πλήρως ήταν 57% ενώ αυτό όσων ακολούθησαν την παραδοσιακή μέθοδο 42%.
Στην ουσία δηλαδή, η αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας φαίνεται πως είναι σαφώς μεγαλύτερη καθώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχωρούν και δεν υποτροπιάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Τι λένε οι ασθενείς;
Τι πιστεύουν όμως οι ίδιοι οι ασθενείς; Μένουν ικανοποιημένοι εξίσου από τον θεραπευτή τους και στις δύο περιπτώσεις;
Και στο βαθμό ικανοποίησης, η νέα μέθοδος υπερτερεί καθώς η online ψυχοθεραπεία συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό (96%) έναντι της παραδοσιακής (91%).
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι ασθενείς έδειχναν περισσότερη διάθεση για βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης.