Η ευκαιρία του νέου χρόνου: Πες αντίο στο παρελθόν

30.12.2016
Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δικιά σου η σειρά...

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η νέα χρονιά είναι μια ευκαιρία για αλλαγές, για εξέλιξη αλλά και για να αφήσουμε πίσω μας σκέψεις, γεγονότα και ενοχές. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάξουμε τη ζωή μας και να αφήσουμε στη λήθη κάθε τι που μας βαλτώνει και μας στεναχωρεί.

Νέος χρόνος: Ώρα γι΄αυτοκριτική

Ένα από τα σημαντικότερα που έχεις να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου είναι να κάνεις μια ανασκόπηση και να διορθώσεις συμπεριφορές και πρακτικές. Γιατί οι σχέσεις σου έχουν άσχημη κατάληξη; Μήπως είσαι ιδιαίτερα νευρική; Είσαι ζηλιάρα με τις φίλες; Είσαι κτητική; Μήπως γκρινιάζεις χωρίς λόγο; Άδραξε την ευκαιρία και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές που θα σε κάνουν ευτυχισμένη.

Βγάλε την πλερέζα κι άσε την στη άκρη

Ότι δυσάρεστο κι αν έφερε ο παλιός ο χρόνος, τώρα είναι ώρα για μια νέα αρχή. Άσε τους "πρώην" - αγαπημένους, φίλους, εργασία κτλ - στο παρελθόν και ψάξε για τους "νυν". Μπορεί να αισθάνεσαι πληγωμένη, προδωμένη, θυμωμένη ή ακόμη και ενοχική. Σταμάτα την κλάψα και προχώρα. Κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν και δεν υπάρχει νόημα να θρηνείς για τις χαμένες σου "αγάπες", είτε σε επίπεδο αισθηματικό, φιλικό ή ακόμη κι εργασιακό. Βάλε πλώρη και ξεκίνα!

Ακόμη κι αν πρόκειται για απώλεια ζωής αγαπημένου προσώπου, πάρε θάρρος, κράτα τα καλά, αποδέξου το θάνατο και σήκω ξανά στα οπόδια σου. Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στεναχώρια που βιώνεις και η μεγαλύτερη που θα βιώσεις στη ζωή σου αλλά πρέπει να ζήσεις και να προχωρήσεις με τις αναμνήσεις κι όχι με το θρήνο.

Μάθε από τα λάθη του παρελθόντος

Πόσο συχνά μπορείς να δεις την ευκαιρία πίσω από τα λάθη σου; Τις περισσότερες φορές αντιλαμβανόμαστε τα λάθη σαν αποτυχία ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε να τα δούμε από μια πιο θετική πλευρά. Η φετινή χρονιά μπορεί να είναι η αφετηρία για αυτοβελτίωση σε όλους τους τομείς. Κάνε μια λίστα με τα λάθη και τις αποτυχίες της περσινής χρονιάς, σκέψου τι σου δίδαξαν και τι θα μπορούσες να έχεις αποφύγει. Σίγουρα δεν μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω αλλά μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά καταστάσεις και προκλήσεις που θα έρθουν.

Βήμα - βήμα και... τα κατάφερες

Η ζωή δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν προσπαθήσεις κι εσύ γι΄αυτό. Κανείς δεν πρόκειται να σε σώσει, ούτε να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Κάνε μια ανασκόπηση, ανακάλυψε τα "θέλω" σου, βάλε στόχους και σχεδιάσε στρατηγική για να τους πετύχεις. Ξέχνα τα λάθη, τις αποτυχίες, το τι συνέβη, πώς κατέληξαν τα πράγματα και σκέψου πώς θα τα διορθώσεις. Ακόμη κι αν όλα φαίνονται μάταια, θα δεις πως λύσεις πάντα βρίσκονται όσα εμπόδια κι αν παρεμβάλονται, αρκεί να μην πελαγώνεις και απογοητεύεσαι. Ένα βήμα τη φορά και συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Μην ξοδεύεις χρόνο σε ανούσια: Κοίτα μπροστά!

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αρνητικές σκέψεις και η παθητικότητα δεν οηγούν πουθενά. Ξεκόλλα, λοιπόν, από κάθε τι ανούσιο και σταμάτα να ξοδεύεις χρόνο σκεπτόμενη τα παλιά. Μια νέα πολλά υποσχόμενη χρονιά ξεκινά. Είναι κρίμα να την υποδεχτείς μίζερα κι αρνητικά. Σκέψου το μέλλον, κάνε σκέψεις θετικές και δούλεψε για να πετύχεις τους στόχους σου από σήμερα κιόλας!