3 κρίσιμες ερωτήσεις για τις διακοπές

20.07.2016
Τι να σκεφτείς πριν κλείσεις εισιτήρια και κανονίσεις διακοπές

Πριν από τις διακοπές υπάρχουν 3 κρίσιμα ερωτήματα που καλό είναι να θέσεις στον εαυτό σου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Τα οικονομικά, η περίοδος που θα φύγεις αλλά και το στιλ των διακοπών που θα κάνεις είναι από τα βασικότερα για να μη σου χαλάσεις τίποτα το κέφι.

Πόσα λεφτά μπορώ να ξοδέψω;

Μπορεί να ονειρέυεσαι Μαλδίβες, Ίμπιζα ή αλλους μακρινούς προορισμούς, το ζήτημα ειναι όμως μέχρι που μπορείς να φτάσεις με τα οικονομικά που διαθέτεις. Βάλε τα κάτω και κάνε υπολογισμούς πριν κλείσεις τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο, υπολογίζοντας ακόμη και το ημερήσιο κόστος για εξόδους, μπάνιο, φαγητό και επισκέψεις μουσέιων. Δε θέλεις να βρεθείς με μηδέν ευρώ στην τράπεζα, εγκλωβισμένη σε κάποιο μακρινό νησί, σωστά;

Τι τύπο διακοπών θέλω ή μπορώ να αντέξω;

Οι διακοπές μπορούν να είναι ειδυλιακές, μπορούν όμως να εξελιχτούν και σε εφιάλτη. Αν για παράδειγμα η φίλη ή ο νέος σύντροφος σε έπεισαν για κάμπινγκ αλλά εσύ είσαι μαθημένη στα πεντάστερα, η εμπειρία μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Αν πάλι είσαι φυσιολάτρης μάλλον η ιδέα θα σε ενθουσιάσει. Επίσης, σκέψου αν θέλεις ηρεμία ή ξέφρενη ζωή κι επέλεξε προοριοσμό με βάσει τις επιθυμίες σου και το στιλ του προορισμού, αν δε θέλεις να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που έφυγες για διακοπές.

Πότε να φύγω διακοπές;

Η περίοδος που θα επιλέξεις να φύγεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτον την άδεια από την εργασία σου. Το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη δηλώσει την καλοκαιρινή σου άδεια και να ετοιμάζεσαι για διακοπές, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν χωρούν πολλά σχόλια. Αν όμως έχεις επιλογή, πρέπει να εξετάσεις δύο κύριους παράγοντες, τον οικονομικό αλλά και τον κόσμο. Αν σου αρέσει η βαβούρα και ο κόσμος, τότε οι ημερομηνίες κοντά στον 15Αυγουστο είναι οι διανικότερες. Βέβαια, την περίοδο αυτή θα πληρώσεις το τίμημα του υψηλότερου κόστους διαμονής. Ωστόσο, αν προτιμάς την ηρεμία και απεχθάνεσαι την πολυκοσμία, τέλη καλοκαιριύ και φθινόπωρο θα βρεις οικονομικά δωμάτια και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα