Το μυστικό που κρύβει ένα φιλί

14.02.2016
Γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται;

Το φιλί λειτουργεί ως "ορεκτικό" για το σεξ ή μήπως πρόκειται για κάτι βαθύτερο; Κι όμως το φιλί δεν είναι απλά ένας μηχανισμός της φύσης για να διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή, όπως λένε οι επιστήμονες αλλά... μηχανισμός επιλογής και αξολόγησης του συντρόφου, ειδικά από την πλευρά των γυναικών!

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά "Human Nature" και "Archives of Sexual Behavior" μελέτησαν δείγμα 900 ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 63 ετών για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, ότι δηλάδή το φιλί είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αξιολόγηση της καταλληλότητας ή μη ενός συντρόφου. Με άλλα λόγια, όταν φιλάμε κάποιον αξιολογούμε την γεννετική του ποιότητα και την κατάλληλότητά του για μακροχρόνια σχέση. Γι΄αυτό κι όπως λένε οι επιστήμονες, οι γυναίκες - που από τη φύση μας είμαστε κάπως πιο επιλεκτικές - δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο φιλί, το οποίο από μόνο του είναι ικανό να μας κάνει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή ανθρωπολογίας Ρίτσαρντ Ντένμπαρ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, το φιλί "παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κρίνουμε τις κρυμμένες βιολογικές ιδιότητες, αποκαλύπτοντας έτσι τη γενετική καταλληλότητα ενός συντρόφου ή το βαθμό που είναι επιθυμητός". Με άλλα λόγια, για να μη χάνουμε χρόνο, με ένα φιλί βγάζουμε στα γρήγορα τα συμπεράσματά μας- και είτε μένουμε, είτε προχωράμε παρακάτω σε αναζήτηση άλλου συντρόφου.