Είσαι ξεχασιάρα; Το κόλπο που σε βοηθά να θυμηθείς

29.03.2015
Δεν μπορείς να θυμηθείς τον αριθμό του pin σου; Ξεχνάς που παρκάρεις το αμάξι σου; Δε θυμάσαι που έβαλες τα κλειδιά σου; Προσπάθησες να κλείσεις για λίγο τα μάτια σου;

Έρευνες δείχνουν πως η μνήμη ενισχύεται όταν κλείνουμε τα μάτια. Όπως λένε οι επιστήμονες, όταν αποκλείουμε από το οπτικό μας πεδίο κάθε περισπασμό, ενισχύεται η μνήμη μας και μπορούμε να ανακαλέσουμε πράγματα.

Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα, οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Surrey εξέτασαν δειγματοληπτικά 200 άνδρες και γυναίκες, θέτοντάς τους ερωτήματα σχετικά το τι είχαν δει. Όλοι τους είχαν παρακολουθήσει βίντεο που έδειχνε έναν ηλεκτρολόγο να κλέβει από ένα σπίτι που εκτελούσε εργασίες.

Οι μισοί εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα, οι μισοί έχοντας τα μάτια ανοιχτά κι οι υπόλοιποι με κλειστά μάτια. Όσοι απάντησαν με τα μάτια ανοιχτά είχαν 48% σωστές απαντήσεις ενώ όσοι τα έκλεισαν, κατέγραψαν σαφώς μεγαλύτερι σκορ με 71% σωστές απαντήσεις.

Σε δεύτερη φάση, οι ερωτηθέντες παρακολούθησαν άλλο ένα βίντεο που αυτή τη φορά συνοδευόταν κι από ήχο. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Όσοι έκλειναν τα μάτια μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με τους... "ανοιχτομάτηδες".

Όπως υποστηρίζεται, η τεχνική του να κλείνουμε τα μάτια, βελτιώνει τη μνήμη επιτρέποντας στους ανθρώπους να οικοδομήσουμε μια λεπτομερή εικόνα όσων προσπαθούμε να θυμηθούμε. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, το τέχνασμα έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των ακουστικών πληροφοριών κι αυτό γιατί κλείνοντας τα μάτια, απομονώνουμε το μυαλό από κάθε εξωτερικό περισπασμό.

Γι΄αυτό και πολλές φορές, η αστυνομία ζητά από αυτόπτες μάρτυρες να κλείνουν τα μάτια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ενώ η τεχνική έχει εφαρμογή και στα πιο καθημερινά ζητήματα όπως για παράδειγμα στο να θυμόμαστε τι πρέπει να πάρουμε από το σουπερμάρκετ, να πληκτρολογούμε το σωστό μυστικό αριθμό και κωδικό στα ATM και όπου αλλού χρειάζεται κλειδί ασφαλείας κτλ.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα