Mys: Ο σουηδικός τρόπος για να... ζεστάνεις τη ζωή σου - και δεν εννοούμε από πλευράς θερμοκρασίας

22.11.2019
Mys: Ο σουηδικός τρόπος για να... ζεστάνεις τη ζωή σου - και δεν εννοούμε από πλευράς θερμοκρασίας
Η Σουηδία θεωρείται μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και κατά πολλούς αυτό οφείλεται στο «hygee» (προφέρεται χουγκα). Αν δεν έχεις ακούσει μέχρι στιγμής τη λέξη «hygge», έχει πολλές ερμηνείες. Σύμφωνα με το «Βιβλίο του Hygee», είναι η τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα, θαλπωρής, είναι ένα συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας. Με άλλα λόγια σημαίνει μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς, ευεξίας και άνεσης, όταν αισθάνεσαι ειρηνικά και μπορείς να χαρείς τις απλές απολαύσεις της στιγμής.

Αλλά η συνειδητή φύση αυτής της λέξης έχει ελαφρώς αντιστραφεί τους τελευταίους μήνες, με το hygge να έχει μετατραπεί σε εργαλείο μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πάντα, από βιβλία, κεριά, κουβέρτες και ριχτάρια μέχρι τσάι και ακόμη και φαγητό.

Εν τω μεταξύ, το σουηδικό ομόλογό του, το «mys» δεν έχει γίνει και τόσο γνωστό και έτσι δεν έχει γίνει trend. Μπορείς λοιπόν να το δοκιμάσεις και να ζήσεις την πραγματική αξία αυτών των σκανδιναβικών θαυμάτων.

Το mys είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Σουηδοί για να περιγράψουν ότι είναι άνετοι και επίσης αναφέρεται στην αγκαλιά. Είναι διαφορετικό από το hygge, καθώς σχετίζεται περισσότερο με το περιβάλλον σου και με το να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να αγοράσεις πολλά ακριβά προϊόντα εσωτερικού χώρου για να πετύχεις το mys και κάποιος που ζει σε ένα φοιτητικό σπίτι, μπορεί να το βιώσει εξίσου καλά με κάποιον που ζει σε μια ακριβή εξοχική κατοικία.

Διάβασε επίσης: Οι τρόποι να κάνεις το σπίτι σου να φαίνεται καθαρό, χωρίς να καθαρίσεις

Προφέρεται «Μις» όταν χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό και το mys είναι επίσης ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόθεμα που μπορεί να προστεθεί σε πολλές διαφορετικές λέξεις. To mys της Παρασκευής («Fredagsmys») στη Σουηδία, είναι μια εθνική παράδοση, όταν μετά από μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά, οι Σουηδοί κάνουν «mysig» με τους φίλους και την οικογένειά τους, είτε αυτό είναι μπροστά στην τηλεόραση είτε σε δείπνο και ένα ποτήρι κρασί, βασικά χαλαρώνοντας. Αν θέλουν να κάνουν mys το Σάββατο, αυτό είναι «Lördagsmys». Και τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι το «Julmys». Και το βράδυ μιας καθημερινής; Τότε έχουν το «kvällsmys». Αυτή είναι η ομορφιά της λέξης.

Eίναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να έχεις ζήσει εμπειρία mys χωρίς να το γνωρίζεις, αλλά σε περίπτωση που χρειάζεσαι μια μικρή υπενθύμιση, δες παρακάτω έναν κατάλογο τρόπων που μπορείς να απολαύσεις αυτό το απλό συναίσθημα ...

Τρόποι για να ζήσεις το mys στην καθημερινή σου ζωή:

  • Χαμήλωσε τα φώτα και άναψε κεριά ενώ παρακολουθείς τηλεόραση
  • Αγόρασε λαμπάκια για να τοποθετήσεις γύρω από το κρεβάτι σου
  • Κάλεσε την οικογένειά σου για ένα οικογενειακό δείπνο και ντύσε το τραπέζι όμορφα με κεριά
  • Την Κυριακή το πρωί, πάρε το φλιτζάνι του καφέ σου στο κρεβάτι
  • Κάλεσε τον καλύτερο φίλο σου, φέρε το πάπλωμα από το κρεβάτι σου και καθήστε μαζί στον καναπέ βλέποντας μια ταινία
  • Όταν βρέχει, κάτσε δίπλα στο παράθυρο σε μια πολυθρόνα και απόλαυσε τον ήχο
  • Άναψε τζάκι σε μια κρύα νύχτα
  • Απόφυγε τα έντονα φώτα οροφής ή τους προβολείς και προτίμησε να φωτίζεις τα δωμάτια σου με μικρά επιτραπέζια λαμπατέρ
  • Φόρεσε ψηλές μάλλινες κάλτσες σε μια κρύα μέρα στο σπίτι σου
  • Πιάσε το αγαπημένο σου βιβλίο και άραξε σε μια πολυθρόνα