4 τρόποι να συγχωρήσεις τον εαυτό σου

26.11.2021
4 τρόποι να συγχωρήσεις τον εαυτό σου
Χρήσιμες στρατηγικές για να προχωρήσεις από τα μεγαλύτερα λάθη σου

Σχεδόν όλοι έχουν μια από εκείνες τις στιγμές που δεν μπορούν να συγχωρήσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να ήταν κάτι αγενές που είπες για την καλύτερη σου φίλη και στεκόταν ακριβώς από πίσω σου. Κάτι που παρέδωσες στη δουλειά και ήταν γεμάτο λάθη. Όταν φώναξες στο παιδί σου μόνο και μόνο επειδή περνούσες μια δύσκολη μέρα.

Πώς να σταματήσεις να κάνεις αρνητικές σκέψεις και να σκέφτεσαι προηγούμενες εμπειρίες

Το να συγχωρείς τον εαυτό σου είναι σημαντικό γιατί αν δεν το κάνεις, κινδυνεύεις να αφήσεις αυτές τις άστοχες ενέργειες να επαναπροσδιορίσουν την αίσθηση του ποια είσαι, λέει ο ειδικός ψυχικής υγείας John Delony. Ο Delony προσφέρει συμβουλές και στρατηγικές για να προχωρήσεις από τα λάθη που σε στοιχειώνουν:

Ξεχώρισε το λάθος σου από την ταυτότητά σου
Αν τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή έκανες κάτι λάθος, και μετά αυτοτιμωρείσαι επειδή ήσουν επιθετική προς τον εαυτό σου, δεν πρόκειται να νιώσεις ποτέ καλύτερα. Αντίθετα, αναγνώρισε ότι η ενοχή σου εξυπηρετούσε έναν σκοπό, αλλά αυτός ο σκοπός δεν είναι να βασανίζεις τον εαυτό σου για πάντα. "Ο εγκέφαλός σου έχει ένα έμμεσο συμφέρον να διασφαλίζει ανά πάσα στιγμή ότι θυμάσαι ότι είσαι ένα άτομο ικανό να πληγώσεις κάποιον, ώστε να μην το κάνεις ποτέ ξανά", λέει ο Delony. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα λάθη καταλήγουν να είναι αφόρητα - δεν θέλουμε να τα ξανακάνουμε, οπότε ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ένα συνεχές προειδοποιητικό σήμα. Αλλά αν μπορείς να αναγνωρίσεις ότι δεν το έχεις ξανακάνει και ότι η μνήμη εξυπηρετεί το σκοπό της, θα πρέπει να σταματήσεις να το σκέφτεσαι. "Πρέπει να σκεφτείς ότι αυτό είναι κάτι που συνέβη, όχι αυτό που είσαι".

Γράψε τις σκέψεις σου
Το ημερολόγιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε όλα τα είδη ψυχολογικής θεραπείας, αλλά εδώ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. "Ένα από τα πράγματα που προτείνω όταν κάποιος παλεύει με τη συγχώρεση του εαυτού του είναι να γράψει τα συναισθήματά του", λέει ο Delony. "Θα μπορούσες να γράψεις, για παράδειγμα, είμαι ψεύτρα, δεν είμαι αξιόπιστη. Μετά αναρωτήσου: Είσαι πραγματικά αναξιόπιστη ή έκανες απλώς ένα αναξιόπιστο πράγμα μια φορά; Εξερεύνησε την απάντηση στα γραπτά σου, αναφέροντας τα αναξιόπιστα πράγματα που έχεις κάνει. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι μια αρκετά σύντομη λίστα, στην οποία κυριαρχεί η ανάμνηση για την οποία δεν έχεις συγχωρήσει τον εαυτό σου. Όταν δεις ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι είσαι εγγενώς κακή, γίνεται πιο εύκολο να δώσεις στον εαυτό σου συγχώρεση για το λάθος σου.

Ζήτησε συγχώρεση
Είναι πολύ πιθανό αν έκανες κάτι αρκετά κακό που δεν το έχεις συγχωρήσει στον εαυτό σου, να εμπλέκεται κάποιος άλλος. Και μέρος του να συγχωρείς τον εαυτό σου είναι να ενημερώσεις το άλλο άτομο ότι ξέρεις ότι έκανες λάθος. "Ο μόνος τρόπος να νιώθεις ολοκληρωμένη είναι να είσαι ευάλωτη και να μιλάς", λέει ο Delony. "Αν κάνεις κάτι πολύ κακό, το πρώτο βήμα είναι να το πεις δυνατά και να αναλάβεις τον ρόλο σου σε αυτό που συνέβη. Και το επόμενο μέρος είναι να ζητήσεις συγχώρεση. Δεν μπορείς να στηρίζεις τις σκέψεις σου στο αν θα λάβεις αυτή τη συγχώρεση ή όχι". Με άλλα λόγια, το άλλο άτομο μπορεί να μην σε συγχωρήσει, και αυτό είναι εντάξει. Όπως το άλλο άτομο έχει δικαίωμα στα συναισθήματά του, έτσι έχεις και εσύ να σταματήσεις να βασανίζεις τον εαυτό σου.

Αποδέξου τις συνέπειες
Το να συγχωρείς τον εαυτό σου σημαίνει να καταλαβαίνεις ότι μπορεί να άξιζες τις συνέπειες που αντιμετώπισες, αλλά ότι η τιμωρία δεν χρειάζεται να σε βαραίνει για πάντα. "Μπορεί να απολύθηκες εξαιτίας ενός ψέματος που είπες στη δουλειά. Πρέπει όμως να διαχωρίσεις τη συνέπεια από την ταυτότητά σου", λέει ο Delony. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να ορίσεις τον εαυτό σας ως ψεύτρα, ούτε πρέπει να υποθέσεις ότι το να συγχωρείς τον εαυτό σου σημαίνει ότι είχες δίκιο. Σκέψου τις συνέπειες ως ένα μονοπάτι για μια νέα αρχή. Σκέψου ποια ήσουν, ποια θέλεις να γίνεις στο μέλλον, και μόλις διαμορφώσεις ένα όραμα για το πώς θα ενσωματώσεις όσα έμαθες από το λάθος σου στο μέλλον, θα παρατηρήσεις ότι εμμένεις όλο και λιγότερο στο λάθος σου.