Οι συμβουλές για να βεβαιωθείς ότι θα δεις καλά όνειρα

20.12.2021
Οι συμβουλές για να βεβαιωθείς ότι θα δεις καλά όνειρα
Όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί ύπνου

Ο ύπνος είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας καλής ζωής. Όταν έχουμε την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα ύπνου, είμαστε πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, με καλύτερη διάθεση συνολικά και είναι πιο πιθανό να κάνουμε επιλογές υγιεινής διατροφής. Κάτι άλλο που κάνει ο ύπνος στους ανθρώπους είναι ότι επιτρέπει τα όνειρα και τα όνειρα μπορούν να είναι ένας ισχυρός τρόπος αλληλεπίδρασης με το υποσυνείδητο κάποιου, παρέχοντας εικόνα για το πώς να χειριστούμε ορισμένες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τις ώρες της εγρήγορσης.

Οι συμβουλές για ξεκινήσεις ημερολόγιο, το οποίο συνδέεται επιστημονικά με την ευτυχία

Σύμφωνα με την Lauri Loewenberg, αναλύτρια ονείρων και συγγραφέα, πολλά από αυτά που κάνουμε κατά τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι έχουν αντίκτυπο στα είδη των ονείρων που βλέπουμε, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να ελέγξεις τα όνειρα σου.

«Οι εφιάλτες και τα τραυματικά όνειρα έχουν την τάση να παραμείνουν στις αναμνήσεις μας, επειδή, εξ ορισμού, ξυπνάς από έναν εφιάλτη και ο εγκέφαλός σου δεν έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία αυτών των δεδομένων», λέει ο γιατρός ύπνου Michael J. Breus. «Ανάλογα με το περιεχόμενο του ονείρου», προσθέτει, «θα μπορούσε εύκολα να έχει μια ανασταλτική επίδραση». Παρακάτω θα βρεις τις συμβουλές των ειδικών για να βλέπεις θετικά όνειρα.

Πρόσεξε το περιεχόμενο που καταναλώνεις πριν τον ύπνο
Ο Breus προτείνει να μην αλληλεπιδράσεις με οποιοδήποτε αρνητικό περιεχόμενο 90 ​​λεπτά πριν κοιμηθείς, γιατί ο εγκέφαλός σου χρειάζεται περίπου τόσο πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί πληροφορίες που δεν θα τονώσουν τη διάθεσή σου. «Αν παρακολουθείς ενοχλητικό περιεχόμενο πριν κοιμηθείς, πιθανότατα θα δεις άσχημα όνειρα», λέει. Σύμφωνα με την Loewenberg, αυτό μπορεί να συμβεί επειδή «έχουμε την τάση να ονειρευόμαστε αυτό που έχουμε περισσότερο στο μυαλό μας» και συχνά αυτό που έχουμε περισσότερο στο μυαλό μας είναι αυτό που σκεφτόμασταν ακριβώς πριν τον ύπνο.

Σταμάτα να πίνεις αλκοόλ τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο
«Το ποτό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τα όνειρά σου», λέει η Loewenberg. «Θα περνάς πολύ λιγότερο χρόνο στον ύπνο REM όταν πηγαίνεις για ύπνο μεθυσμένη», προσθέτει. Ο Breus συμφωνεί, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλη διαφορά μεταξύ του ύπνου και της λιποθυμίας» όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου και την ικανότητα να έχουμε καλά όνειρα. «Το αλκοόλ θα αυξήσει την πιθανότητα για περισσότερα ενοχλητικά όνειρα, και επίσης θα διαταράξει τον ύπνο REM», λέει. Ο Breus προτείνει να πίνεις ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεις.

Κατάγραψε τα όνειρά σου
Tο γράψιμο σε ένα ημερολόγιο ονείρων μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να είσαι καλύτερα εξοπλισμένη για να αποκρυπτογραφήσεις τι μπορεί να προσπαθούν να σου πουν τα όνειρά σου. Όταν κρατάς ένα ημερολόγιο ονείρων με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να αρχίσεις να εντοπίζεις μοτίβα και από εκεί, μπορείς να δώσεις απαντήσεις σχετικά με το πώς να έχεις καλά όνειρα, παρατηρώντας από την αρχή τι σε οδήγησε σε θετικά όνειρα.

Μην καταναλώνεις καφεΐνη μετά το μεσημέρι
Ενώ ο Breus λέει ότι είναι καλύτερο να μην πίνεις καθόλου καφεΐνη μετά το μεσημέρι. «Η καφεΐνη θα σε κρατήσει στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, επομένως μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο REM, όπου κυρίως ονειρεύεσαι», λέει ο Breus.

Προσπάθησε να μην τρως πριν κοιμηθείς
«Ένας καλός κανόνας είναι να αποφεύγεις να τρως δύο ώρες πριν τον ύπνο», λέει η Loewenberg. «Αν φας κάτι πολύ βαρύ και πολύ ζαχαρούχο, είναι πιθανό να προκαλέσει άσχημα όνειρα», προσθέτει. Αν πεινάς, είναι καλύτερο να φας λαχανικά, μια σαλάτα ή ένα τοστ.

Απόφυγε τις συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις
Εάν μια δύσκολη συζήτηση πριν από τον ύπνο μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς θυμωμένη, η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να διακυβευτεί. Εάν καταλήξεις να κάνεις μια δύσκολη συζήτηση πριν προσπαθήσεις να κοιμηθείς, προσπάθησε να κάνεις λίγη ενδοσκόπηση. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αφήνεις χώρο για να δεις τα συναισθήματα και τις επιθυμίες της καρδιάς σου. Τα αγνοημένα συναισθήματα, ανάγκες και επιθυμίες εμφανίζονται συχνά στα όνειρα.