Όσα πρέπει να ξέρεις για το αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης

07.03.2022
Όσα πρέπει να ξέρεις για το αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης
Πώς μπορείς να το αναγνωρίσεις και πώς να το αντιμετωπίσεις

Όσα μαθαίνουμε ως παιδιά συχνά επηρεάζουν το πώς συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες. Ένας τρόπος που αυτό εκδηλώνεται είναι μέσω των διαφορετικών μορφών προσκόλλησης ενηλίκων - που περιλαμβάνουν το ασφαλές και το αγχώδες στυλ προσκόλλησης - ένα πλαίσιο που ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με τους άλλους μέσω της οικειότητας, συνήθως σε μεγάλο βαθμό από την ανατροφή τους. Ένας τύπος που συχνά παραβλέπεται, είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν αποδιοργανωμένη προσκόλληση.

«Το αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης σημαίνει ότι υπάρχει κάτι διαταραγμένο στο μεγάλωμα ενός παιδιού, σε σημείο που το παιδί δεν αισθάνεται ότι το φροντίζουν», λέει η ψυχολόγος Aimee Daramus.

Τα σημάδια ανωριμότητας τα οποία μπορείς να ξεπεράσεις σε οποιαδήποτε ηλικία

Πώς να αναγνωρίσεις το αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης
Τα στυλ προσκόλλησης λειτουργούν ως «το γενικό μοτίβο για τον τρόπο που κάνουμε σχέσεις»
, λέει η Daramus. Για παράδειγμα, αν χρειάζεσαι λίγη περισσότερη επιβεβαίωση από τον σύντροφό σου, επειδή δεν τη λάμβανες συχνά μεγαλώνοντας, μπορεί να πέσεις σε ένα αγχώδες ύφος προσκόλλησης. Αλλά αν μεγάλωσες περιτριγυρισμένη από άτομα που δεν ήταν υποστηρικτικά, μπορεί να έχεις ένα στυλ προσκόλλησης αποφυγής, που μπορεί να σε οδηγήσει στο να θέλεις να βασιστείς μόνο στον εαυτό σου αντί να είσαι σε μια σχέση. Ωστόσο, εάν βιώνεις τον συνδυασμό και των δύο, μπορεί να έχεις ένα αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης.

Τα άτομα με αποδιοργανωμένη προσκόλληση θέλουν να είναι σε μια σχέση, αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πιστέψουν και να συμπεριφέρονται ότι όλα θα πάνε καλά, επομένως μπορεί να έχουν την τάση να κολλάνε, λέει η ψυχολόγος Sanam Hafeez.

Ωστόσο, για να κατανοήσουμε τι μπορεί να οδηγήσει στην αποδιοργανωμένη προσκόλληση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι δεν συμβαίνει, λέει η Daramus. Τα άτομα που έχουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης, για παράδειγμα, πιθανότατα είχαν αγάπη και υποστήριξη σε όλη τους τη ζωή, ειδικά σε απογοητευτικές ή τρομακτικές καταστάσεις. Αυτή η υποστήριξη προσφέρεται για μια αίσθηση ασφάλειας σε μια σχέση, επειδή αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν για οτιδήποτε. Αυτό χρησιμεύει για μια υγιή επικοινωνία και προσκόλληση σε άλλες σχέσεις.

Εάν, ωστόσο, δεν ένιωθες ότι οι γονείς σου ήταν πάντα στο πλευρό σου, είναι πιθανό να έχεις ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης ως ενήλικας. «Όταν οι γονείς δεν υποστηρίζουν τις ανάγκες σου ή όταν είναι υπερβολικά σκληροί, αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα προσκόλλησης», συμπεριλαμβανομένου ενός αποδιοργανωμένου στυλ προσκόλλησης, λέει η Daramus.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης
Σύμφωνα με την Daramus, ένας λόγος που κάποιος μπορεί να έχει ένα αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης θα ήταν αν αναγκαζόταν να μεγαλώσει γρηγορότερα από όσο χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή μαθαίνεις, ως παιδί, ότι δεν θα υπάρχει κανένας άλλος να σε βοηθήσει να λύσεις τα προβλήματά σου - και αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική σου υγεία επειδή σου δίνει μια ψευδή αίσθηση μοναξιάς.

Οι ενήλικες με αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης μπορεί να επιθυμούν έντονα την εγγύτητα, αλλά αποχωρούν όταν το έχουν τον φόβο ότι κάποιος άλλος μπορεί να φύγει από κοντά τους. Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σου, με αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης, να σου ζητήσει βοήθεια και εσύ να απαντήσεις κάτι σαν, "Μπορεί να περιμένει μέχρι να ολοκληρώσω αυτό που κάνω;" Ακόμη και όταν αυτό το άτομο γνωρίζει ότι νοιάζεσαι, μπορεί να αισθανθεί περιθωριοποιημένο και αποθαρρυμένο από το να ζητήσει βοήθεια στο μέλλον. Τα άτομα με αυτή τη μορφή προσκόλλησης πιθανότατα θα χειριστούν τα πράγματα μόνοι τους εάν αισθάνονται ότι ενοχλούν. Η Daramus προσθέτει ότι «εάν έχουν αποδιοργανωμένη προσκόλληση, η παραμικρή αποθάρρυνση θα τους κάνει να επιστρέψουν στο 'Όχι, δεν πειράζει, θα μπορώ να το κάνω μόνος μου'».

Πώς να το διαχειριστείς
Πρώτα και κύρια, η Daramus λέει ότι είναι χρήσιμο να βλέπεις έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν βρίσκεσαι σε σχέση, η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του ζητήματος (και να το δουλέψετε), κάτι που θα κάνει την επικοινωνία της σχέσης καλύτερη.

Το επόμενο βήμα για να ξεπεράσεις την αποδιοργανωμένη προσκόλλησή είναι να περάσεις χρόνο με άτομα που έχουν ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με ασφαλή στυλ προσκόλλησης είναι πιο πιθανό να ζητήσουν και να λάβουν βοήθεια, να είναι ανοιχτά με τα συναισθήματά τους και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για όσους έχουν ανασφαλή στυλ προσκόλλησης.