Kάνε τσαμπέ διακοπές εύκολα & απλά

26.07.2010
Εντάξει, το ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν για διακοπές, αλλά δεν λέει και να παραιτηθούμε από αυτές. Τις δικαιούμαστε και θα πάμε, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.Γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση κι οι διακοπές εξυπνάδα.

Εντάξει, το ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν για διακοπές, αλλά δεν λέει και να παραιτηθούμε από αυτές. Τις δικαιούμαστε και θα πάμε, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.Γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση κι οι διακοπές εξυπνάδα.

Αρκεί να ξεχάσουμε τα μεγαλεία των προηγούμενων καλοκαιριών και να διαχειριστούμε πιο έξυπνα τα λίγα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. Αυτό σημαίνει πως:

1. Επιλέγουμε προορισμούς μη τουριστικούς, δηλαδή φτηνότερους από κάθε άποψη. Έτσι, κι αλλιώς φέτος με την πεσμένη κίνηση σε όλα τα νησιά, θα βρεις τρελές προσφορές από ακτοπλοικά εισιτήρια μέχρι και ξενοδοχεία.

2. Επιλέγουμε χώρο διαμονής που διαθέτει ψυγείο και κουζίνα -ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, σπίτι- οπότε μπορούμε να μαγειρεύουμε εκεί, ψωνίζοντας από το τοπικό μπακάλικο και μανάβικο.

3. Μοιραζόμαστε ένα σπίτι με μια φιλική μας οικογένεια, οπότε μας στοιχίζει τα μισά και πλέον λεφτά.

4. Κλείνουμε το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο μέσω ίντερνετ και κατά προτίμηση από κάποιο ξένο site. Εκεί γίνονται οι καλύτερα προσφορές και δίνονται τα πιο οικονομικά και συμφέροντα πακέτα.

5. Πηγαίνουμε στην παραλία με το τοπικό λεωφορείο ή με τα πόδια, όχι με το αυτοκίνητό μας ή με καΐκι. Στα νησιά η βενζίνη είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα υπερτιμημένη.

6. Αν πρέπει να πάρουμε μαζί το αυτοκίνητο (είμαστε μεγάλη παρέα), γεμίζουμε το ρεζερβουάρ από πριν!

7. Αν διαθέτουμε κράνος και δίπλωμα για μηχανάκι λίγων κυβικών, νοικιάζουμε ένα ή δανειζόμαστε από κάποιο γνωστό. Καλή και συμφέρουσα είναι και η λύση της γουρούνας.

8. Βρίσκουμε ωραίους, γοητευτικούς και οικονομικούς στην πρόσβαση προορισμούς. Η Λευκάδα για παράδειγμα είναι νησί του Ιονίου αλλά έχει οδική πρόσβαση. Έτσι γλυτώνουμε τα δαπανηρά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

9. Φτιάχνουμε σάντουιτς πριν φύγουμε για την παραλία, οπότε δεν χρειάζεται να τα πληρώνουμε εκεί χρυσά. Για τον καφέ μας προτιμάμε τον οικονομικό ελληνικό ή φραπέ και αφήνουμε τον εσπρέσο για τους ιταλιάνους.

10. Δεν ξεχνάμε το θερμό με το κρύο νερό. Αφήνουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια εκτός, που στοιχίζουν αλλά βλάπτουν και το περιβάλλον.

11. Αποφεύγουμε τις παραλίες με ξαπλώστρες και ομπρέλες και προμηθευόμαστε δική μας ομπρέλα (στο εμπόριο υπάρχουν ελαφριές ομπρέλες που μεταφέρονται εύκολα).

12. Κλείνουμε αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο οικονομικής θέσης αφού η διαφορά με την διακεκριμένη ειδικά στα πλοία δεν μας εξασφαλίζει κανένα παραπανίσιο προνόμιο.

13. Προτιμούμε το οργανωμένο κάμπινγκ που είναι πολύ οικονομικό και μας παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να κάνουμε τσαμπε μεν, ευχάριστες δε διακοπές.

14. Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις όλα τα γεύματα σε εστιατόριο ακόμα κι αν το δωμάτιο που νοίκιασες δεν διαθέτει κουζινάκι. Μπορείς ν' απολαμβάνεις ένα κυρίως γεύμα κυριλάτο στο εστιατόριο και το βραδινό να είναι πιο λάιτ (ένα σουβλάκι στο χέρι ή ένα παγωτάκι!)

15. Αν δεν έχεις σκοπό να ξυπνάς νωρίς για να πάρεις το πρόγευμα που σου εξασφαλίζει το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένεις, καλύτερα βρες ένα άλλο φτηνότερο κι ας μην περιέχει πρωινό στην προσφορά. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν περιορισμό στην ώρα σερβιρίσματος του πρωινού (ανάμεσα στις 7 με 10 π.μ) οπότε μιλάμε για πεταμένα χρήματα!

16. Αν πρέπει να πάρεις ιστιοπλοϊκό για να κάνεις το γύρο του νησιού που προτίμησες, μην τσιμπήσεις με τις προσφορές που περιλαμβάνουν και ένα κυρίως γεύμα ή σνακ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν έχει αέρα, δεν θα μπορείς να φας τίποτε εξαιτίας της ναυτίας. Άσε που και δυνατό άνεμα να μην αντιμετωπίσεις, θα θέλεις να βουτάς στη θάλασσα συχνά με άδειο (προφανώς) στομάχι!

Επιμέλεια: Κατερίνα Π.