Η δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού.

30.06.2008
Προσπαθείς καθημερινά, αλλά δεν τα καταφέρνεις. Η τουαλέτα μοιάζει πλέον με το πιο μακρινό και απόμακρο μέρος τους σπιτιού σου. Μήπως υποφέρεις κι εσύ από την νέα γυναικεία ''μάστιγα'' της εποχής μας, τη δυσκοιλιότητα;

Προσπαθείς καθημερινά αλλά δεν τα καταφέρνεις. Η τουαλέτα μοιάζει πλέον με το πιο μακρινό και ξένο μέρος τους σπιτιού σου. Μήπως υποφέρεις κι εσύ από την νέα γυναικεία ''μάστιγα'' της εποχής μας, τη δυσκοιλιότητα;

Δεν είσαι μόνη: τουλάχιστον το 16% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο προβλήμα δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ),η οποία παρουσιάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο Γαστρεντερολογίας. Το ποσοστό φτάνει το 20% για όσους έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Προτίμηση στο γυναικείο φύλο: Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα στον ελληνικό πληθυσμό δείχνουν ότι οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες, 35-65 ετών που αντιμετωπίζουν παράλληλα και σοβαρά προβλήματα βάρους. Όπως επισημαίνει ο κύριος Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, "τα υπέρβαρα, τα παχύσαρκα αλλά και τα λιποβαρή άτομα (και από τα δυο φύλα) αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος".

Τις πταίει
Έρευνα που πραγματοποίησε ο γαστρεντερολόγος κύριος Δημήτρης Καραμανώλης, διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οδήγησε στα εξής αίτια της δυσκοιλιότητας:

  • Λανθασμένη διατροφή : που στηρίζεται κυρίως στην ανεπαρκή λήψη φυτικών ινών και στην κατανάλωση λιπαρών τροφών.
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Καθιστική ζωή
  • Άγχος.
  • Αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας: οι διακοπές και τα συχνά ταξίδια μπορούν να δημιουργήσουν αναστολές στο έντερο και να οδηγήσουν στην περιστασιακή αποδιοργάνωσή του.
  • Ορμονικές αλλαγές: μια εγκυμοσύνη ή ακόμα και η φάση της εμμηνόπαυσης είναι ένας επιπλέον λόγος για τη δυσκοιλιότητα που σε ταλαιπωρεί.
  • Εξαντλητικές δίαιτες: ευθύνονται ως επί το πλείστον για τη δυσκοιλιότητα, καθώς μια απότομη αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες επηρεάζει άμεσα το έντερο, με τελική κατάληξη τον περιορισμό των φυσιολογικών κενώσεων.

Ξεφορτώσου την μια και καλή

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να απαλαχτείς μια και καλή από την δυσκοιλιότητα που σε ταλαιπωρεί:

1. Φαρμακευτική αγωγή: υπάρχουν αρκετά φυσικά υπακτικά που κυκλοφορούν σε μορφή μαρμελάδας, με γεύση μήλου, ή δαμάσκηνου ενώ στα φαρμακεία θα βρεις και σκευάσματα ψυλλίου, τα οποία διαλύονται εύκολα στο γάλα, το νερό ή σε άλλα υγρά. Στην κατηγορία των φυσικών υπακτικών ανήκουν και οι ειδικές κάψουλες (από το ορυκτό, ζωικό και φυτικό βασίλειο) που μπορείς να προμηθευτείς στα φαρμακεία ομοιοπαθητικής..

2.Οι εμπειρικές συνταγές: οι παλιές καλές συνταγές της γιαγιάς σχετικά με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι πάντα αποτελεσματικές. Μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν ή να προλάβουν την κατάσταση. Δοκίμασε:

  • Ξερά βρασμένα δαμάσκηνα και το χυμό τους, μια κουταλιά του γλυκού μέλι ή μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο πριν τον ύπνο.
  • Το αφέψημα από φύλλα Αιγύπτου (10-15 φύλλα σε 1/2 λίτρο βραστό νερό), από το οποίο θα πίνεις ένα ποτηράκι κάθε βράδυ.
  • Το αφέψημα από λιναρόσπορους (1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι σε 1/2 λίτρο βραστό νερό), από το οποίο θα πίνεις ένα ποτηράκι το βράδυ ή το πρωί.
  • Το αφέψημα χαμομηλιού, που γίνεται πιο δραστικό εάν προσθέσεις μια κουταλιά μέλι.

Σε περίπτωση αποτυχίας της κλασικής ιατρικής δοκίμασε εναλλακτικές λύσεις:

Ρεφλεξολογία: με ειδικούς χειρισμούς (πιέσεις και μαλάξεις) ο ρεφλεξολόγος ενεργοποιεί στα πέλματα των ποδιών και στις παλάμες των χεριών σου στα αντανακλαστικά σημεία που αντιστοιχούν στο παχύ έντερο και γενικά στα πεπτικά όργανα. Για να έχεις θετικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σε χρόνιο πρόβλημα, απαιτούνται περίπου δώδεκα συνεδρίες, ενώ όταν το πρόβλημα είναι περιστασιακό, μπορεί να λυθεί και με μία έως τέσσερις επισκέψεις.

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου: είναι ένα σύστημα καθαρισμού του παχέος εντέρου που γίνεται με καθαρό, φιλτραρισμένο χλιαρό νερό, χωρίς καμιά φαρμακευτική ή χημική ουσία. Συνιστάται κυρίως στη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Creative Healing: το ειδικό αυτό μασάζ έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα μπλοκαρίσματα από τα διάφορα όργανα και να επαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό. Εδώ απαιτούνται 6 έως 8 συνεδρίες.

Αρωματοθεραπεία: το αρωματικό μασάζ στα πέλματα των ποδιών με έλαια πορτοκαλιού, μύρου, μέντας, μοσχοκάρυδου, θυμαριού, κέδρου ή δυόσμου.

Προσοχή: πριν και πάνω απ' όλα συμβουλέψου το γιατρό σου. Το αίμα στα κόπρανα καθώς και οι εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας μπορεί να προμηνύουν ενα βαθύτερο πρόβλημα.



Από τη Ρίτα Βελώνη

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια