Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι «μεταδοτική»

20.06.2019
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι «μεταδοτική»
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2010 ήταν η χρονιά που ο αριθμός των εγκυμοσυνών στις ΗΠΑ έκανε ρεκόρ φθάνοντας στα 6,2 εκατομμύρια! Ίσως αυτό να μπορεί να εξηγηθεί από μια ανακάλυψη που έχουν κάνει οι επιστήμονες σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Το 2014, η American Sociological Association δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, η οποία διήρκεσε 10 χρόνια (από το 1990 έως το 2000), οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν λάβει από 1.720 γυναίκες και ανακάλυψαν μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση: περισσότερες από τις μισές γυναίκες είχαν παιδί μέχρι το τέλος του πειράματος.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που τους έπαιρναν, οι γυναίκες ανέφεραν πράγματα όπως «δεσμοί φιλίας», που ήταν, πράγματι, ένας πιθανός λόγος για μια ισχυρή «μετάδοση» στις εγκυμοσύνες. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι τείνουν να ενεργούν ανάλογα με το περιβάλλον και τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Διάβασε επίσης: 10 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται!

Αυτό σημαίνει ότι σε μια γυναίκα, βλέποντας μια έγκυο φίλη, προκαλούνται θετικά συναισθήματα που υποσυνείδητα επηρεάζουν και οι δικές της προθέσεις περί γονιμότητας.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι άλλοι παράγοντες που ωθούν μια γυναίκα να αλλάξει την κατεύθυνση των προθέσεων της περί γονιμότητας.

Βλέποντας, για παράδειγμα ότι η φίλη της τα καταφέρνει μια χαρά σε αυτό τον ρόλο, της ενισχύεται η αυτοπεποίθησή της σχετικά με τις εν δυνάμει δικές της ικανότητες ως μητέρα.

Βλέποντας τις φίλες της να μπαίνουν στη διαδικασία της μητρότητας δίνει σε μια γυναίκα την αίσθηση ότι έχει μείνει πίσω και μπαίνει κι εκείνη στη διαδικασία...

Επίσης, παραδόξως, οι «δεσμοί φιλίας» μπορούν επίσης να επηρεάσουν και τον αριθμό των παιδιών που έχει ή θέλει να κάνει μια γυναίκα. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι: αν η φίλη μιας γυναίκας μπορεί να διαχειριστεί πολλά παιδιά, μπορείτε να το κάνει και εκείνη. Επιπλέον, παραμένει το αίσθημα ότι εσείς μείνατε πίσω όταν η φίλη σας έχει 3 παιδιά και εσείς έχετε μόνο ένα παιδί.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτό το στοιχείο της «μεταδοτικότητας» δεν υπάρχει μεταξύ των αδελφών. Κάποιοι ερευνητές το εξηγούν από το γεγονός ότι στον σημερινό κόσμο, για πολλούς οι φίλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα ίδια τα αδέλφια τους.

Επομένως, η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα αυξάνεται με κάθε φίλη που έχει ήδη παιδί.

Ν. Μ.