Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο μου

05.09.2020
Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο μου
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί μερικές φορές να είναι μια άβολη εμπειρία αλλά είναι απαραίτητη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν το πρώτο τους ραντεβού με τον γυναικολόγο τους μόλις γίνουν σεξουαλικά ενεργές ή μετά την ηλικία των 21. Είναι επίσης σημαντικό να δεις έναν γυναικολόγο εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα εμμηνόρροιας, υποφέρεις από κολπικά προβλήματα, προσπαθείς να μείνεις έγκυος ή εάν εμφανίζεις σημάδια εμμηνόπαυσης.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτό;

Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τσεκ-απ μία φορά το χρόνο, ειδικά για το τεστ-ΠΑΠ που ελέγχει τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το Harvard Health, ενώ η πυελική εξέταση και το τεστ ΠΑΠ ενδέχεται να μην απαιτούνται τόσο συχνά, η επίσκεψή σου στον γυναικολόγο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αυτές τις δύο διαδικασίες.

Οι γυναικολόγοι εκπαιδεύονται για να αναζητήσουν ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τις γυναίκες και τα οποία μπορεί ένας γιατρός άλλης ειδικότητας να μην εντοπίσει και προσφέρουν επίσης στις γυναίκες την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, την αντισύλληψη, τη διατροφή, την ψυχική υγεία, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το πόσο συχνά θα επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου θα πρέπει να καθορίζεται από το ιατρικό σου ιστορικό. Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, ίσως να χρειαστεί να βλέπεις τον γυναικολόγο σου πιο τακτικά.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις στον γυναικολόγο σου αν είσαι έγκυος;

Μόλις επιβεβαιωθεί ότι είσαι έγκυος, πρέπει να συζητήσεις για ένα πρόγραμμα επίσκεψης με τον γυναικολόγο σου, το οποίο θα ποικίλλει ανάλογα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και άλλες πιθανές επιπλοκές.

Για «φυσιολογικές» εγκυμοσύνες, ωστόσο, θα πρέπει να επισκέφτεσαι τον γυναικολόγο σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα έως τις 28 εβδομάδες, δύο φορές το μήνα έως τις 36 εβδομάδες και μετά από εκεί κάθε εβδομάδα.

Τι γίνεται αν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση;

Η προεμμηνόπαυση συμβαίνει όταν ξεκινάς να μπαίνεις σε εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να εντοπιστεί από το ετήσιο ραντεβού σου με γυναικολόγο. Η εμμηνόπαυση φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας οι οποίες μπορεί να φαίνονται τρομακτικές για αυτό και ο γυναικολόγος σου είναι αυτός που θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Η εμμηνόπαυση διαφέρει πολύ από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε ίσως χρειαστεί να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου πιο συχνά εάν αντιμετωπίζεις σοβαρά συμπτώματα ή χρειάζεσαι ορμονική θεραπεία.

Πρέπει να πηγαίνεις στον γυναικολόγο μετά την εμμηνόπαυση;

Η απάντηση είναι σίγουρα ναι, καθώς οι πιθανότητες καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, αυξάνονται μετά την εμμηνόπαυση.