Δώστε τέλος στους πόνους

29.10.2008
Πονούν συχνά η πλάτη, η μέση ή ο αυχένας σας; Υποφέρετε από πόνους στα γόνατα ή τους αγκώνες; Μάθετε τι φταίει για όλα αυτά και κυρίως πάρτε τα μέτρα σας, ώστε να προλάβετε τα χειρότερα.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα, μια νέα κατηγορία εργαζομένων που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοια προβλήματα είναι οι υπάλληλοι γραφείου και γενικά τα άτομα που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κι εσείς παρόμοιες... ευαισθησίες, οι παρακάτω συμβουλές των ειδικών σάς αφορούν άμεσα. Άλλωστε, όπως μας επισήμανε και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος: «Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος γενικά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επώδυνες καταστάσεις και σωματική ανικανότητα».

ΑΥΧΕΝΑΣ
Υποφέρετε από συχνούς πόνους στον αυχένα που παρουσιάζονται ταυτόχρονα και με δυσκαμψία στο σβέρκο και τους ώμους; Πρόκειται για το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο. Μια κατάσταση που μας εμποδίζει να εκτελέσουμε ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις.

Βρείτε τον ένοχο:
Συνήθως πρόκειται για κάποιο πρόβλημα του ίδιου του αυχένα, όπως για παράδειγμα εκφυλιστικές αλλοιώσεις, τραυματισμοί, λάθος στάση στον ύπνο, κακή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή κ.λπ.

Πώς θα προλάβετε τον πόνο:
Φροντίστε να έχετε σωστή στάση ενώ εκτελείτε τις καθημερινές δραστηριότητες. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Ιωάννης Δημητρίου, φυσιοθεραπευτής, πτυχιούχος Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, «για την αποφυγή πρόσθετου φόρτου στον αυχένα θα πρέπει να διατηρούμε τη φυσιολογική του θέση με το πιγούνι ελαφρά προς τα μέσα και το κεφάλι ακριβώς πάνω από τον κορμό κι όχι μπροστά απ αυτόν»... Για να αποφύγετε τα «πιασίματα» όταν κάθεστε πολλή ώρα στην ίδια θέση, καλό είναι κάθε 45 να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε για 5 λεπτά.

Πώς θα ανακουφιστείτε:
Με φαρμακευτική αγωγή που θα υποδείξει ο γιατρός, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις κορτικοστεροειδών, σε οξείες κρίσεις πόνου, καθώς και άλλα παυσίπονα.

Με φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία, για να αποτραπεί η δυσκινησία κεφαλιού, ώμων και πλάτης.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει ένα ελαφρύ μασάζ με λάδι ή κρέμα άρνικας ή βαλσαμόχορτου.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ