Χρόνια κούραση, αλλαγές στην όρεξη, νεύρα και κιλά που χάνονται σαν το νερό ή επιμένουν παρά τις συνεχείς δίαιτες: μυστήρια συμπτώματα που σε βασανίζουν, ελέγχουν τη ζωή σου και πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις, γιατί μπορεί να οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας, όπως λέγεται επισήμως, είναι σήμερα ένα πολύ κοινό πρόβλημα ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.
Ποιος είναι ο θυροειδής αδένας: ο θυροειδής βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του λαιμού και αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό αδένα του ενδοκρινικού συστήματος. Κατά τη λειτουργία του θυρεοειδή παράγονται τρεις βασικές ορμόνες: τη θυροξίνη, την τριιωδοθυρονίνη και την καλσιτονίνη. Πολύ σημαντικό ρόλο στην έκκριση των συγκεκριμένων ορμονών παίζει η ύπαρξη ιωδίου στον οργανισμό. Πιθανή έλλειψη ιωδίου, προκαλεί διαταραχές στην έκκριση των ορμονών που με τη σειρά τους διαταράσσουν τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Δύο είναι η βασικές διαταραχές που προκύπτουν στον ανθρώπινο οργανισμό από την λανθασμένη λειτουργία του θυρεοειδούς: ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.
Περί Υπερθυρεοειδισμού: μιλάμε για την περίπτωση στην οποία ο θυρεοειδής υπερλειτουγεί και εργάζεται παραπάνω από τις ανάγκες του οργανισμού. Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν στον υπερθυρεοειδισμό όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες ασθένειες, η λήψη ορισμένων φαρμάκων αλλά και διάφορες άλλες διαταραχές.
Ποιά είναι τα συμπτώματα:
- μεγάλη απώλεια κιλών
- ατροφία μυών
- κόπωση
- αϋπνίες
- ταχυκαρδία
- εντερικές διαταραχές
- οφθαλμοπάθεια
Η θεραπεία: Αρχικά γίνεται χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Σε δεύτερο επίπεδο ο ασθενής οδηγείται στην εγχείρηση και τελικά γίνεται χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Και οι τρεις θεραπείες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Συμβουλέψου το γιατρό σου για την υιοθέτηση της σωστής θεραπείας.
Περί Υποθυρεοειδισμού: προκύπτει όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή θυροξίνη και τριιωδοθυρονίνη.
Ποιά είναι τα συμπτώματα:
- κόπωση
- υπνηλία
- αύξηση βάρους
- πρήξιμο που μπορεί να προσβάλλει και την καρδιά
- σεξουαλικά προβλήματα και υπογονιμότητα
- αυξημένη κακή χοληστερόλη
Η θεραπεία: γίνεται με χορήγηση θυροξίνης σε μικρές ή μεγαλύτερες δόσεις, για όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς.
Ο υποθυρεοειδισμός πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα αλλιώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καρδιακή προσβολή.
Αυτοεξετάσου: η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων του θυροειδή είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα αντιμετώπιση της ασθένειας, Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό και να περάσεις από διάφορες αιματολογικές και άλλες εξετάσεις. Πριν από αυτό το βήμα ακολούθησε μερικά απλά βήματα αυτοεξέτασης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας καθρέφτης και λίγο νερό:
1. Στάσου μπροστά από ένα καθρέπτη. Πρέπει να βλέπεις τον λαιμό σου ξεκάθαρα. Συγκεντρώσου στην περιοχή γύρω από το λάρυγγα.
2. Γύρε το κεφάλι σου προς τα πίσω έτσι ώστε το πηγούνι σου να κοιτάζει ψηλά. Φρόντισε να βλέπεις καθαρά την περιοχή γύρω από το λαιμό.
3. Πιες λίγο νερό. Καθώς καταπίνεις πρόσεξε αν υπάρχουν -παράξενα γρομπολάκια ή εξογκώματα. Επανέλαβε την διαδικασία για να σιγουρευτείς.
4. Πιες λίγο νερό ακόμα. Αυτή τη φορά και καθώς καταπίνεις, άγγιξε την περιοχή γύρω από το λαιμό. Συνέχισε να ψάχνεις για μικρά εξογκώματα και μετά την κατάποση.
5. Αν δεν πιάσεις άτι περίεργο, η εξέταση έχει ολοκληρωθεί. Ακόμα κι αν ψηλαφίσεις κάποια περίεργη μάζα, μην ανησυχήσεις. Επισκέψου τον γιατρό που θα σου λύσει όλες τις απορίες.
Συμβουλές για πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό:
Μην ξεχνάς τα φάρμακα σου: αν ο θυροειδής δεν παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες ορμονών θα πρέπει να συμπληρωθούν από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Είναι πολύ πιθανό το σενάριο του να παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σου, οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να ενταχθεί σαν κομμάτι της ρουτίνας σου.
Περιόρισε τη σόγια: που περιέχει μεγάλες ποσότητες ισοφλαβόνης, ουσίας που θα χειροτερέψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.
Συμβουλές για πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό:
Αθλήσου: η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τον οποιοδήποτε αλλά ,κυρίως για εσένα. Η άσκηση θα ενδυναμώσει τους χαλαρωμένους μυς, θα αυξήσει την ενέργεια και θα μειώσει το άγχος που αισθάνεσαι.
Αντιμετώπισε το στρες: θα δεις πως ο υπερθυρεοειδισμό θα αυξήσει τα επίπεδα του άγχους που νιώθεις. Δοκίμασε μερικές τεχνικές χαλάρωσης. Κάνε μαθήματα γιόγκα ενώ και η χαλαρωτική μουσική κρίνεται εξίσου βοηθητική.
Πρόσεξε τι τρως: πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ιωδίου θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Απόφυγε το αλάτι και τα υποκατάστατά του. Για να διατηρήσεις την υγεία των οστών, αύξησε την καθημερινή λήψη ασβεστίου και Βιταμίνης D που θα βρεις στα γαλακτοκομικά προιόντα.