Ένα μανταλάκι σου σώζει τη ζωή!

10.02.2009
Μπορεί να σου ακούγεται εξωφρενικό αλλά μόνο ένα μανταλάκι απλώματος των ρούχων είναι αρκετό για να σου σώσει ακόμα και τη ζωή. Δες παρακάτω τους τρόπου με τους οποίους ένα μανταλάκι μπορεί να γίνει σωτήριο εργαλείο.

Μπορεί να σου ακούγεται εξωφρενικό αλλά μόνο ένα μανταλάκι απλώματος των ρούχων είναι αρκετό για να σου σώσει ακόμα και τη ζωή. Δες παρακάτω τους τρόπου με τους οποίους ένα μανταλάκι μπορεί να γίνει σωτήριο εργαλείο.

Μια συσκευή που είναι εμπνευσμένη από τα μανταλάκια που χρησιμοποιείς στο άπλωμα των ρούχων, δημιουργήθηκε για να σώσει τις ζωές χιλιάδων ασθενών.

Η αρχή έγινε όταν οι επιστήμονες είδαν πως ένα μανταλάκι που πιάνεται στο δάχτυλο του χεριού μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη μιας πιθανής εσωτερικής αιμορραγίας που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να φέρει ακόμα και τον θάνατο.

Η συσκευή μπορεί να κάνει τις μεταγγίσεις αίματος πιο ασφαλείς αλλά και όλες τις επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Το "μόνιτορ SpBh", όπως ονομάστηκε η συσκευή, λειτουργεί μετρώντας τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η έλλειψη των οποίων είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ύπαρξης εσωτερικής αιμορραγίας. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορούσε να βρεθεί μέσα από δείγμα αίματος που συλλέγονταν από τον ασθενή. Η διαδικασία αυτή ήταν αρκετά χρονοβόρα (μέχρι να επιστρέψουν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο ανάλυσης αίματος) γεγονός που ήταν αρκετό για να κοστίσει τη ζωή ενός ασθενούς.

Ο καθηγητής Μάικλ Οράιλι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που βοήθησε στην δημιουργία για αυτό το μαγικό μανταλάκι εξήγησε πως το μόνιτορ στέλνει ένα ειδικό φως που μετρά τον αριθμό του κάθε ξεχωριστού ερυθρού αιμοσφαιρίου εκείνη τη στιγμή όπως για παράδειγμα γίνεται με την καρδιά και το μηχάνημα που μετράει τους παλμούς.

Ακόμα μια σωτήρια επέμβαση της συσκευής θα είναι και στις περιπτώσεις μεγάλης αιμορραγίας κατά τη γέννα (κυρίως κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής) από την οποία δεν μπορούσαν να προφυλακτούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Οι ιατρικές ομάδες έχουν υποδεχτεί το μαγικό μανταλάκι με μεγάλο ενθουσιασμό ειδικά σε χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου, μεταμοσχεύσεις αλλά και ως μέσο για τη μείωση του αίματος που χρειάζεται στις μεταγγίσεις αίματος. Τέλος, το μανταλάκι θα χρησιμεύσει και στην περίπτωση που ένας γιατρός θα θελήσει να διαγνώσει γρήγορα και απλά μια αναιμία.