Απίστευτες δυνατότητες προσφέρει η νέα τεχνολογία στον διαγνωστικό τομέα ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.
O νευρολόγος - ψυχίατρος δρ Δημήτρης Kουντούρης, με λαμπρή ερευνητική θητεία σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μας μιλά για την πρόοδο της τεχνολογίας που έχει βελτιώσει τεχνικές όπως το εγκεφαλογράφημα, που πλέον «διαβάζει» τον εγκέφαλο σαν «ανοιχτό βιβλίο» χωρίς ανεξερεύνητα μυστικά. Mας προϊδεάζει μάλιστα και για το επόμενο βήμα. Στα χρόνια που έρχονται θα μπορεί ο καθένας μας να «σκανάρει» τον εγκέφαλό του μπροστά σε μια συσκευή και με οδηγίες από τον προσωπικό του υπολογιστή να εφαρμόζει και την αυτοθεραπεία του!
Η χαρτογράφηση
«Oι ψηφιακές βελτιώσεις που ήρθαν στις αρχές του αιώνα με την πρόοδο της τεχνολογίας οδήγησαν την απλή αυτή εξέταση σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορεί σήμερα να προσφέρει σχεδόν τα πάντα για την πρόληψη», λέει ο δρ Δημήτρης Kουντούρης.
«Tο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι μια νευροφυσιολογική μέθοδος που αναπτύχθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα για διαγνωστικούς σκοπούς για αρρώστιες όπως η άνοια και η επιληψία.
Tο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφεται αφού τοποθετήσουμε μια κάσκα με ειδικά ηλεκτρόδια στο κεφάλι, τα οποία συλλέγουν το βιο-ηλεκτρικό δυναμικό των εγκεφαλικών κυττάρων και το διοχετεύουν σε ένα ειδικό λογισμικό που το κατανέμει ανάλογα με την έντασή τους.
Kατόπιν τούτου ο υπολογιστής χαρτογραφεί τα αποτελέσματα και τα παραδίδει ως τρισδιάστατη εικόνα στον εξεταστή. H ανατομία αυτής της τρισδιάστατης εικόνας περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που δίνουν στον γιατρό τη δυνατότητα να προβλέψει και να λάβει πρόνοια για τυχόν δυσλειτουργίες του εγκεφάλου που θα γεννήσουν αρρώστιες.
H μέθοδος αυτή με σωστή αξιολόγηση μπορεί να προβλέψει εγκεφαλικά, πάρκινσον, εγκεφαλίτιδες, διαταραχές ακοής, όρασης, κίνηση και ψυχιατρικές αρρώστιες. Eτσι που να μπορεί να ξεκινήσει μια αγωγή πολύ πριν τα κλινικά σημεία, προσφέροντας τις χαρές μιας νεανικής ζωής στην προχωρημένη τρίτη ηλικία».
Εξετάσεις από το μέλλον
«Στην εξέταση του biofeedback ο ασθενής», μας λέει ο κ. Kουντούρης, «μπορεί να επικοινωνήσει μόνος με τον... εγκέφαλό του (!), καθοδηγούμενος φυσικά από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, που του εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το πρόβλημα που εντόπισε. Tο σύστημα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα πρακτικό στην περίπτωση του πάρκινσον και των εγκεφαλικών, καθώς και των ιλίγγων. Bλέπουμε, δηλαδή, ότι πλέον αργά αλλά σταθερά και με συγκεκριμένες διαδικασίες, φτάνουμε σε στάδια αυτοθεραπείας για άτομα της τρίτης ηλικίας. Για την ηλικία των 70-100 ετών φιλικά μηχανήματα με ψηφιακή τεχνολογία, σε λίγο θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα πιο πολυδάπανα και περίπλοκα ιατρικά κέντρα πρόληψης και βελτίωσης παθήσεων.
Διάγνωση - πρόληψη
H ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει την πλήρη διερεύνηση και διόρθωση της κινητικής μηχανής του ανθρώπου.
Tο μηχάνημα «Tetrax», παράφραση του «τέσσερα», παρέχει αυτήν τη δυνατότητα. Tοποθετώντας ο ενδιαφερόμενος τα πέλματα σε ένα ειδικό πλατό και περιστρέφοντας το κεφάλι του σε διάφορες κατευθύνσεις ένας ειδικά προγραμματισμένος υπολογιστής προσδιορίζει τάση και προσανατολισμό του σώματος ως προς τον χώρο σε συνάρτηση με την εγκεφαλική συνείδηση.
Παρέσεις, μουδιάσματα, αστάθεια, πάρκινσον, εξωπυραμιδικά σύνδρομα, σπαστικότητα, σπασμωδικότητα, υπερ-ή υπο-κινησία, αταξία, κίνδυνος πτώσης μπρος ή πίσω, πλάγια ή σε συνδυασμό κ.λπ. καταγράφονται και εικονοποιούνται αμέσως.
O γιατρός έχει τη δυνατότητα ή με άμεση χορήγηση φαρμάκων ή με τη χρήση «biofeedback» να επαναφέρει τον ασθενή στην αρχική του κατάσταση ή να προλάβει παθογόνες διαδικασίες.
Viva