Απλοί τρόποι για να «κόψετε» το κάπνισμα

11.10.2007
Οτι το κάπνισμα βλάπτει το ξέρουμε πλέον όλοι. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να απαλλαγούν από την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια, που δεν είναι μόνο βλαβερή για την υγεία μας αλλά και για την ομορφιά. Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν απλές εναλλακτικές μέθοδοι που βασίζονται στις πέντε αισθήσεις, για να σταματήσετε ανώδυνα να καπνίζετε

Γράφει η Νέλλη Παρασκευοπούλου

Οτι το κάπνισμα βλάπτει το ξέρουμε πλέον όλοι. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να απαλλαγούν από την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια, που δεν είναι μόνο βλαβερή για την υγεία μας αλλά και για την ομορφιά. Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν απλές εναλλακτικές μέθοδοι που βασίζονται στις πέντε αισθήσεις, για να σταματήσετε ανώδυνα να καπνίζετε; Εμείς πάντως σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε.

Με την όσφρηση
Μέντα και βανίλια. Κάθε φορά που νιώθετε επιθυμία να καπνίσετε, ψεκάστε στον χώρο δυο-τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή βανίλιας. Τα αρώματα αυτά διεγείρουν την όσφρηση, η οποία επηρεάζει την ψυχική διάθεση. Το άρωμα μέντας φέρνει στο μυαλό την ύπαιθρο και την επιθυμία να πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Ενώ το άρωμα βανίλιας διεγείρει την παραγωγή ενδορφίνης στον οργανισμό, ουσία που ρυθμίζει το αίσθημα ευεξίας. Θα νιώσετε πιο ήρεμη και θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Με την όραση
Φορέστε κίτρινο. Το κίτρινο χρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα. Φορέστε ένα κίτρινο πουλόβερ, προτιμήστε τροφές με κίτρινο χρώμα, κρεμάστε έναν πίνακα σε αποχρώσεις του κίτρινου πάνω από το γραφείο σας. Σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, τα χρώματα εκπέμπουν μια ηλεκτρομαγνητική δόνηση σε μια συχνότητα που εναρμονίζεται με το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενέργειά του. Επιπλέον επιδρούν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την διάθεσή μας. Το κίτρινο χρώμα χαρίζει αισιοδοξία και καλή διάθεση, που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις πρώτες δύσκολες ημέρες.

Με την αφή
Δοκιμάστε τη γλυκόριζα. Ολοι οι καπνιστές ξέρουν ότι η αίσθηση του τσιγάρου ανάμεσα στα δάχτυλα είναι μια τελετουργία. Μπορείτε όμως να ξεγελάσετε τον εαυτό σας, κρατώντας στα χέρια σας ένα ραβδάκι γλυκόριζας, το οποίο μπορείτε να γεύεστε κάθε τόσο. Δοκιμάστε επίσης κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία για τσιγάρο να πιέζετε δυνατά με τον δείκτη και τον αντίχειρα για 20 δευτερόλεπτα ένα ειδικό σημείο στο αυτί, στο κάτω μέρος του ανοίγματος. Στο σημείο αυτό δρα και ο βελονισμός.

Με την ακοή
Μότσαρτ αντί για τσιγάρο. Μπορείτε να απολαύσετε μια συμφωνία του Μότσαρτ ή μουσική διαλογισμού που ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Οι ήχοι αυτοί επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, και ευνοούν το αίσθημα της ευεξίας. Επίσης αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνη της ηρεμίας και φυσικό αντικαταθλιπτικό που δρα ενάντια στην επιθυμία για τσιγάρο.

Με τη γεύση
Τρώτε σαν γευσιγνώστες. Για να καταπολεμήσετε την επιθυμία για τσιγάρο, αφιερώστε χρόνο στην ετοιμασία ενός ειδικού πιάτου. Οση περισσότερη σχολαστικότητα απαιτεί, τόσο θα σας βοηθήσει να νικήσετε την επιθυμία. Κόψτε σε κυβάκια μια φέτα πεπόνι και πασπαλίστε τη με καβουρντισμένα αμύγδαλα. Αν προτιμάτε τις αλμυρές γεύσεις, φτιάξτε ρολά αντζούγιας που θα γεμίσετε με κάπαρη.

Πώς να μην ...πάρετε κιλά

Για να μην παχύνετε, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές. Οποιος κόβει το τσιγάρο συνήθως παίρνει μερικά κιλά. Για να το αποφύγετε, φροντίστε να περπατάτε για είκοσι λεπτά την ημέρα με γρήγορο βήμα, και ελαττώστε τις θερμίδες τρώγοντας 50 γραμ. λιγότερο ζυμαρικά, ψωμί ή τυρί ή δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Θα δείτε ότι ακολουθώντας αυτή την τακτική θα καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Και επιπλέον θα έχετε ωφελήσει την υγεία σας όσο δεν φαντάζεστε.