Όταν η προφύλαξη γίνεται γυναικεία υπόθεση

14.02.2008
Μία από τις τελευταίες μεθόδους για τον έλεγχο των γεννήσεων και την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων είναι το γυναικείο προφυλακτικό.

Μία από τις τελευταίες μεθόδους για τον έλεγχο των γεννήσεων και την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων είναι το γυναικείο προφυλακτικό. Οι πωλήσεις του ανεβαίνουν συνεχώς, γιατί δίνει στη γυναίκα το αίσθημα του ελέγχου της κατάστασης, που το στερείται με το κλασικό ελαστικό προφυλακτικό ανδρικής χρήσης. Ταυτόχρονα, προστατεύεται πρακτικά από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι έρευνες βέβαια συνεχίζονται ακόμη. Θεωρείται, όμως, ότι είναι το ίδιο ασφαλές με το ανδρικό προφυλακτικό.

*Κατασκευάζεται από πολυουρεθάνη.

*Είναι πιο μεγάλο από το παραδοσιακό προφυλακτικό και μπορεί να τοποθετηθεί στον κόλπο πολύ πριν από την επαφή. Εισάγεται στον γυναικείο κόλπο και προωθείται μέχρι το ένα του άκρο να φτάσει στον τράχηλο της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει και προστατεύει τη μήτρα από το σπέρμα, καθώς το εμποδίζει να φτάσει στο ωάριο. Ως προς τα πλεονεκτήματά του, εκτός από τη δυνατότητα που δίνει σε μια γυναίκα να ελέγχει από πρώτο χέρι την κατάσταση, το γεγονός ότι μπορεί να τοποθετηθεί νωρίτερα από τη σεξουαλική πράξη το καθιστά πιο συμβατό. Τα τεστ αποδεικνύουν ότι το γυναικείο προφυλακτικό είναι 10 φορές πιο σκληρό από το ανδρικό, ενώ η χρήση ουσιών που εμποδίζουν την ξηρότητα του κόλπου δεν αποτελεί εμπόδιο.

*Ως προς τα μειονεκτήματά του, το γυναικείο προφυλακτικό είναι ακριβότερο από το ελαστικό. Αν χρησιμοποιηθεί απρόσεκτα, το ανδρικό όργανο μπορεί να γλιστρήσει στο διάστημα μεταξύ προφυλακτικού και τοιχωμάτων της μήτρας, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μείνει χωρίς προστασία αντισύλληψης. Μερικές γυναίκες μπορεί να βρουν δυσάρεστο το γεγονός ότι ένας πιο παρατηρητικός άνδρας μπορεί να το αντιληφθεί. Ως προς το ανδρικό προφυλακτικό, προσφέρει προστασία στη γυναίκα από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και από δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας. Η τοποθέτησή του πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει πλήρης στύση, ενώ η απομάκρυνσή του αμέσως μετά το τέλος της πράξης. Ανδρες και γυναίκες που επιζητούν τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον HIV ή τον HPV πρέπει να το χρησιμοποιούν με ταυτόχρονη χρήση σπερματοκτόνου (υπάρχουν προφυλακτικά καλυμμένα με σπερματοκτόνο). Στα μειονεκτήματα υπάρχει η πιθανότητα διαρροής σπέρματος λόγω ρήξης ή διαφυγής κατά την απόσυρση.

*Στην υποψία μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, υπάρχει η μετασυνουσιακή αντισύλληψη, γνωστή σαν το χάπι του επόμενου πρωινού. Το ποσοστό αποτυχίας του είναι εξαιρετικά μικρό. Αρκεί η λήψη του να είναι έγκαιρη (τις πρώτες 72 ώρες) και η δόση του σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού. Στην αγορά κυκλοφορούν 3 ειδών παρόμοια δισκία. Ο γυναικολόγος θα υποδείξει ποιο είναι το κατάλληλο για κάθε περίπτωση. Η περίοδος έρχεται 3-4 εβδομάδες μετά τη λήψη των δισκίων. Τα χάπια αυτά δεν είναι αληθή αντισυλληπτικά. Είναι εκτρωτικά, καθώς διακόπτουν τη ζωή του ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου.