Ψυχικά όνειρα-Υποσυνείδητες προφητείες

15.12.2005
Όλα τα ψυχικά όνειρα μεταφέρουν μηνύματα από την πνευματική πλευρά του εαυτού μας.Τα λεγόμενα ψυχικά όνειρα μας πηγαίνουν βαθιά στις εσώτερες διαστάσεις του υποσυνειδήτου, στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής μας. Πολλοί λαοί και πολιτισμοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι ο τόπος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους προγόνους του, ενώ κάποιες άλλες παραδόσεις μιλούν...

Όλα τα ψυχικά όνειρα μεταφέρουν μηνύματα από την πνευματική πλευρά του εαυτού μας. Τα λεγόμενα ψυχικά όνειρα μας πηγαίνουν βαθιά στις εσώτερες διαστάσεις του υποσυνειδήτου, στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής μας. Πολλοί λαοί και πολιτισμοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι ο τόπος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους προγόνους του, ενώ κάποιες άλλες παραδόσεις μιλούν για πνευματικούς οδηγούς που εμφανίζονται στα όνειρα για καθοδήγηση σε δύσκολες στιγμές της ζωής.

Κάποιες κατηγορίες ψυχικών ονείρων, πάλι, ταξιδεύουν τον ονειρευόμενο σε άλλες διαστάσεις, όπως είναι τα όνειρα με τα αστρικά ταξίδια. Τηλεπαθητικά όνειρα ή όνειρα από προηγούμενες ζωές αλλά και προγνωστικά ή προφητικά όνειρα έρχονται να μας προβληματίσουν και να υπενθυμίσουν ότι ό άνθρωπος κρύβει μέσα του τεράστιες δυνατότητες, που μας αποκαλύπτονται μόνο όταν το συνειδητό μας μέρος, ο ορθολογισμός, η λογική κοιμούνται, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία, κάθε βράδυ, να μπούμε στα βαθύτερα επίπεδα του υποσυνείδητου και της ψυχής μας. Όπως πιστεύουν οι ερευνητές, σε κάποια στιγμή της ζωής μας όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με αυτή την πλευρά του ψυχικού μας κόσμου, άσχετα αν το θυμόμαστε ή όχι.

Με άλλα λόγια, όλοι μας έχουμε την εμπειρία των ψυχικών ονείρων, σε κάποια μορφή τους. Πιθανόν να αναγνωρίσετε και ένα δικό σας όνειρο ανάμεσα στις παρακάτω κατηγορίες. Τηλεπαθητικά όνειρα Τηλεπάθεια είναι η επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων με άλλα μέσα εκτός από τα συνηθισμένα αισθητηριακά κανάλια. Σίγουρα υπάρχουν κάποια άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και πιο δεκτικά σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας. Φαίνεται όμως ότι όλοι έχουμε αυτή τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί εντελώς απρόσμενα.

Πολύ συχνά ένα τηλεπαθητικό όνειρο αφορά ένα άτομο της ίδιας οικογένειας ή κάποιον με τον οποίο είμαστε συναισθηματικά πολύ κοντά. Ένα χαρακτηριστικό των τηλεπαθητικών ονείρων είναι η αίσθηση που έχει ο ονειρευόμενος ότι ξέρει πως αυτό που βλέπει είναι η πραγματικότητα και όχι απλώς ένα συμβολικό όνειρο. Αν παρομοιάσουμε τα όνειρα με κινηματογραφικές ταινίες, τότε ένα τηλεπαθητικό όνειρο μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ.

Η διαίσθηση, το «προαίσθημα», λειτουργεί συνεχώς μέσα μας. Όταν όμως είμαστε σε εγρήγορση, η καθημερινότητα απαιτεί να ρίχνουμε όλη μας την προσοχή στον εξωτερική πραγματικότητα. Όταν κοιμόμαστε, ερχόμαστε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και ό,τι υπάρχει εκεί θα φανεί μέσα από τα όνειρα. Δεν είναι τα όνειρα, λοιπόν, που έχουν αυτή την τηλεπαθητική ιδιότητα. Απλώς μας φέρνουν σε επαφή με το βαθύτερο εκείνο μέρος του εαυτού μας που λειτουργεί πέρα από τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.

Προγνωστικά όνειρα

Σας έχει τύχει να δείτε κάτι στο όνειρό σας και μετά να συμβεί το ίδιο την επόμενη μέρα ή μερικές μέρες μετά; Αν ναι, τότε είχατε ένα προγνωστικό όνειρο, ένα όνειρο δηλαδή στο οποίο είδατε κάποια πράγματα πριν αυτά συμβούν. Τέτοια όνειρα εκπλήσσουν, ταράζουν και ανησυχούν, μια και έχουμε την τάση να βλέπουμε περισσότερο αυτά που θα μας στενοχωρήσουν ή γενικά θα έχουν μια αρνητική εξέλιξη. Τα όνειρα αυτά μάς προβληματίζουν, γιατί τραβούν ξαφνικά την κουρτίνα και μας αφήνουν να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον αλλά και στις αστείρευτες δυνατότητες του ανθρώπινου υποσυνείδητου. Τα προγνωστικά όνειρα μπορεί να είναι από πολύ απλές ονειρικές σκηνές, μέχρι ιδιαίτερα έντονα με πλούσιους συμβολισμούς. Μπορεί δηλαδή ένα γεγονός να εμφανιστεί στο όνειρο όπως ακριβώς θα εξελιχτεί στην πραγματικότητα, αλλά μπορεί και να εμφανιστεί με συμβολικό τρόπο, που όμως γίνεται άμεσα κατανοητός από τον ονειρευόμενο. Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτοί οι συμβολισμοί είναι καθαρά προσωπικοί και δεν έχουν την ίδια ερμηνεία για τον καθένα μας.

Όνειρα καθοδήγησης

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα όνειρα που μας φέρνουν σε επαφή με πνευματικούς δασκάλους, με αγγέλους, με αγίους, με τους προγόνους μας που έχουν φύγει από τη ζωή. Είναι όνειρα που διδάσκουν, προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση και την αίσθηση μιας ανώτερης δύναμης που μας προστατεύει. Είναι πολύ συγκλονιστικά και έντονα και συνήθως είναι από εκείνα που δεν ξεχνάει ποτέ κανείς στη ζωή του. Τα όνειρα καθοδήγησης δεν αναλύονται και δεν ερμηνεύονται συμβολικά. Το μήνυμα που μεταφέρουν όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι άμεσα κατανοητό και χρειάζεται προσπάθεια για να αποκωδικοποιηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις λεπτομέρειες σε ένα τέτοιο όνειρο και να θυμηθούμε τα ακριβή λόγια που ειπώθηκαν, σε περίπτωση που η μορφή προστασίας μάς μιλήσει. Ένας άγιος ή ένας πνευματικός δάσκαλος θα εμφανιστεί στο όνειρό μας για να θεραπεύσει, να μεταδώσει ένα σημαντικό μήνυμα, να προειδοποιήσει, να νουθετήσει και να καθοδηγήσει. Αξίζει να πούμε ότι είναι εφικτό να προκαλέσει κάποιος συνειδητά ένα τέτοιο όνειρο και να έχει τη βοήθεια και την προστασία όποτε το έχει ανάγκη. Τα αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή πολλές φορές αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο προστασίας και καθοδήγησης στα όνειρα. Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε όμως με τα όνειρα που βλέπουμε το πρόσωπο αυτό τον πρώτο καιρό που έχει χαθεί. O προστατευτικός ρόλος τους αρχίζει έπειτα από αρκετό διάστημα και είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε το πώς εμφανίζονται στα όνειρά μας - αν μας έχουν γυρισμένη την πλάτη (αποδοκιμασία για κάποια συμπεριφορά μας), αν είναι ρακένδυτοι και ζητιανεύουν (ζητούν να τους μνημονεύσουμε, να μην τους ξεχνάμε), αν είναι θυμωμένοι (όταν έχουμε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές) κ.ά. Όλα τα ψυχικά όνειρα μεταφέρουν μηνύματα από την πνευματική πλευρά του εαυτού μας. Αποτελούν ένα κάλεσμα για να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό που έχει ουσιαστική σημασία στην ζωή: την ανάπτυξη της συνείδησης και την πνευματική μας εξέλιξη.

Προφητικά όνειρα

Ενώ τα προγνωστικά όνειρα αφορούν καθαρά τον ονειρευόμενο ή τα άτομα με τα οποία συνδέεται οικογενειακά ή συναισθηματικά, τα προφητικά όνειρα είναι εντυπωσιακά γιατί προβλέπουν με ακρίβεια γεγονότα που δεν αφορούν τον ονειρευόμενο, αλλά έχουν να κάνουν με γεγονότα εθνικής ή και παγκόσμιας εμβέλειας. Επίσης διαφέρουν από τα προγνωστικά στο σημείο ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το προφητικό όνειρο δεν έχει συμβολική μορφή, αλλά δείχνει, όπως και στα τηλεπαθητικά όνειρα, τα γεγονότα -ή μέρος αυτών- όπως πρόκειται να συμβούν. Σε κάθε μεγάλη τραγωδία, φυσική καταστροφή, δολοφονίες γνωστών πολιτικών ή διάσημων προσώπων έχουν καταγραφεί τέτοια προφητικά όνειρα από απλούς ανθρώπους. Για να γίνει αποδεκτό ως έγκυρο ένα τέτοιο όνειρο, πρέπει να υπάρχουν μαρτυρίες τουλάχιστον από δύο άτομα που ο ονειρευόμενος να έχει διηγηθεί το συμβάν πριν φυσικά αυτό επαληθευτεί. Τα προφητικά όνειρα είναι η πιο εμφανής απόδειξη ότι η συνείδηση του ανθρώπου μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.

Το προφίλ ενός ψυχικού ονείρου

Τα ψυχικά όνειρα έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε αν ένα όνειρο εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι: * Είναι πολύ ρεαλιστικό, σαν μια βιωμένη εμπειρία περισσότερο παρά σαν όνειρο. * Η ποιότητα των χρωμάτων ή του φωτός είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα όνειρα. *Υπάρχει μια ασυνήθιστα έντονη καθαρότητα. * Αφήνει μια έντονη αίσθηση στον ονειρευόμενο ότι έχει προειδοποιηθεί για κάτι ή κάτι του έχει αποκαλυφθεί.

Αν ένα όνειρο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, σημειώστε το. Κρατώντας ένα τετράδιο που γράφετε τα όνειρά σας μπορείτε να αναγνωρίσετε μέσα σ’ αυτά σταθερά μοτίβα και πιθανόν θα ανακαλύψετε ότι έχετε δει πολλές φορές τέτοιου είδους όνειρα. Συγκρίνοντας τα όνειρά σας με την καθημερινότητα για ένα χρονικό διάστημα, πιθανόν να διαπιστώσετε την ακρίβεια των προγνώσεων και των προβλέψεών σας. Επίσης ελέγξτε αν μέσα στην οικογένειά σας υπήρχαν ή υπάρχουν άτομα με τα ίδια ή παρόμοια όνειρα, μια και αυτή η ικανότητα συνήθως υπάρχει μέσα σε οικογένειες.