ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: Ένα σπίτι ανοιχτό στον έρωτα

26.01.2006
Δεν είναι δύσκολο να έχετε μια ερωτική γνωριμία με κάποιον - το δύσκολο είναι να προκύψει από εκεί μια σταθερή σχέση. Για να το πούμε πιο απλά, εύκολα μπορείτε να φέρετε έναν άντρα στην κρεβατοκάμαρά σας. Το θέμα είναι να ξανάρθει και να ξανάρθει, ώσπου να θελήσει να τη μοιράζεται μαζί σας επί μονίμου βάσεως.

Δεν είναι δύσκολο να έχετε μια ερωτική γνωριμία με κάποιον - το δύσκολο είναι να προκύψει από εκεί μια σταθερή σχέση. Για να το πούμε πιο απλά, εύκολα μπορείτε να φέρετε έναν άντρα στην κρεβατοκάμαρά σας. Το θέμα είναι να ξανάρθει και να ξανάρθει, ώσπου να θελήσει να τη μοιράζεται μαζί σας επί μονίμου βάσεως. Βέβαια, δεν λέμε ότι το δωμάτιο είναι εκείνο που θα τον «κρατήσει» για λογαριασμό σας. Αλλά η ενέργεια που εκπέμπετε έχει να κάνει και με το χώρο όπου ζείτε, γιατί, σύμφωνα με το φενγκ σούι, αυτός σας τροφοδοτεί. Όμως η σχέση είναι αμφίδρομη, γιατί από την άλλη κι εσείς ποτίζετε το χώρο με τη δική σας ενέργεια, ώστε να δημιουργείται αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που είναι ακόμα πιο έντονη στα πιο ιδιωτικά δωμάτια του σπιτιού. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί ο χώρος να γίνει ο σύμμαχός σας.

Παραδοσιακά στο φενγκ σούι η περιοχή του γάμου και των σχέσεων είναι ο νοτιοδυτικός τομέας ενός σπιτιού αλλά και οποιουδήποτε δωματίου και μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με τη βοήθεια μιας πυξίδας. Αυτός ο τομέας έχει να κάνει όχι μόνο με τις γαμήλιες σχέσεις, αλλά και με την οικογενειακή μας ευτυχία και συνοχή, καθώς και με επαγγελματικές συνεργασίες και συνεταιρισμούς, θυμίζοντας απ’ αυτή την πλευρά τον 7ο οίκο στην Αστρολογία. Η περιοχή αυτή κυριαρχείται από τη θηλυκή, γόνιμη ενέργεια της Γης και συνδέεται με την υποχωρητικότητα, τη δεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την υποστήριξη άνευ όρων - όλα τους στοιχεία που συναντάμε σε επιτυχημένους γάμους. Αν λοιπόν θέλετε να προσελκύσετε στη ζωή σας μια σταθερή σχέση με ευτυχή κατάληξη ή να διατηρήσετε έναν ευτυχισμένο γάμο, σε αυτή την περιοχή του σπιτιού σας είναι που θα πρέπει να δώσετε έμφαση.

Περισσότερο φως, λιγότερη σαβούρα

Κατ’ αρχάς δείτε αν το δωμάτιο που αντιστοιχεί εδώ έχει αρκετό φως και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αν είναι καταθλιπτικό και κακοφωτισμένο, οι ερωτικές σχέσεις σας πιθανόν θα είναι από ψόφιες έως ανύπαρκτες. Το φως ενεργοποιεί τους χώρους. Φροντίστε λοιπόν να αυξήσετε το φωτισμό που δέχεται το δωμάτιο κρατώντας ανοιχτές τις κουρτίνες και τοποθετώντας αντικείμενα που αντανακλούν και πολλαπλασιάζουν το φως, όπως κρύσταλλα, πράγματα από γυαλί και καθρέφτες και τη νύχτα ας έχετε εκεί ένα φωτιστικό αναμμένο μέχρι να πέσετε για ύπνο. Δεν πρέπει να υπάρχουν άχρηστα, πολυκαιρισμένα ή χαλασμένα πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα. Η σαβούρα έχει αποτέλεσμα να διακόπτεται η ομαλή ροή της ενέργειας μέσα στο σπίτι - φανταστείτε τη να σκοντάφτει όπως κι εσείς στα σκορπισμένα άχρηστα αντικείμενα! Και σαβούρα δεν είναι μόνο τα άχρηστα που φυλάμε «μπας και χρειαστούν», αλλά και η ακαταστασία. Αν, για παράδειγμα, παρατήσετε όλη νύχτα πεταμένα τα ρούχα που φορούσατε ή τα άπλυτα πιάτα από το γεύμα που φάγατε μπροστά στην τηλεόραση, επί οκτώ ώρες ο χώρος αυτός θα επηρεάζεται από το μπλοκάρισμα της ενέργειας. Και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι το να υπάρχουν εδώ αντικείμενα που δεν λειτουργούν, δηλαδή κατά μια έννοια «νεκρά», ακόμα κι αν είναι πολύτιμα. Για παράδειγμα, το υπέροχο ρολόι αντίκα από τον παππού σας που στολίζει το περβάζι του τζακιού μπορεί να λειτουργεί αρνητικά αν βρίσκεται στο χώρο του έρωτα και του γάμου. Κρατάτε λοιπόν τα πάντα εκεί σε καλή κατάσταση, καθαρισμένα και καλοσυντηρημένα. Διατηρείτε τα έτσι ώστε με τη φρεσκάδα, τη λάμψη και την ομορφιά τους να εκπροσωπούν τη σχέση που θέλετε να έχετε.

Ένα σπίτι χωρίς γάμο

Τι γίνεται όταν η κάτοψη του σπιτιού σας είναι τέτοια, ώστε να εμφανίζεται λειψός ο νοτιοδυτικός τομέας; Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά «γιατρικά» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν το πρόβλημα. Όπως το να βάλετε ένα φωτιστικό στον κήπο σας εκεί όπου θα έπεφτε η νοτιοδυτική γωνία αν το σπίτι είχε κανονικό σχήμα. Άλλος ένας τρόπος είναι να κρεμάσετε μελωδούς ή να φυτέψετε εκεί ένα δέντρο. Ωστόσο, δεν έχετε πάντα δυνατότητα να το κάνετε αυτό, για παράδειγμα αν ζείτε σε διαμέρισμα. Τότε θα πρέπει να επέμβετε από το εσωτερικό του δικού σας σπιτιού. Κρεμάστε μελωδούς στους τοίχους που συνορεύουν με το κομμάτι που λείπει, αν αυτοί έχουν παράθυρα. Αν όχι, βάλτε σε κάθε τοίχο έναν καθρέφτη. Oι καθρέφτες με την αντανάκλαση αποκαθιστούν ιδεατά το κομμάτι που λείπει και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο φενγκ σούι. Προσοχή όμως: αν είναι μικροί και «κόβουν» το είδωλο εκείνων που καθρεφτίζονται πάνω τους, ιδίως το κεφάλι, λειτουργούν αρνητικά.

Μια ευνοϊκή κρεβατοκάμαρα

Η κρεβατοκάμαρα είναι, προφανώς, ένα σημείο-κλειδί για την προσέλκυση της ερωτικής ευτυχίας, ανεξάρτητα με το αν συμπίπτει στο σπίτι με τον τομέα του έρωτα και του γάμου. Oι γυναίκες που επιζητούν ένα σύντροφο πρέπει να βάζουν αρσενικά ή γιανγκ διακοσμητικά στοιχεία στην κρεβατοκάμαρά τους και οι μοναχικοί άντρες στοιχεία γιν, καθώς για να προσελκυστεί το άλλο σας μισό θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία του γιν και του γιανγκ. Ως γνωστόν, οι άντρες εκπροσωπούν το γιανγκ στοιχείο και οι γυναίκες το γιν. Ωστόσο το τι είναι γιανγκ και τι γιν μπορεί να διαφέρει από εκείνο που έχουμε στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, το ροζ, που θεωρούμε κατεξοχήν θηλυκό χρώμα, είναι μια ανοιχτότερη απόχρωση του κόκκινου, που είναι γιανγκ. Αυτό ανταποκρίνεται και με τη δυτική αντίληψη ότι το ροζ είναι κοριτσίστικο χρώμα. Στην ουσία εκείνο που κάνει είναι να εξισορροπεί το γιν και το γιανγκ πάνω σε μια γυναίκα κάνοντάς τη περισσότερο ελκυστική. Το ίδιο ισχύει και με το γαλάζιο, που για το φενγκ σούι είναι γιν χρώμα, ενώ και στη δύση θεωρείται ταιριαστό για τα αγοράκια. Τα γιν και γιανγκ χρώματα και στοιχεία που μπορούν να ενταχθούν σε ένα χώρο είναι:

Ερωτική χρωματολογία

Εννοείται ότι σε όλα απαιτείται η ισορροπία και το βασικό είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο φιλόξενο, που να σας αναπαύει αλλά ταυτόχρονα και να προκαλεί την ερωτική διάθεση. Το μπλε, για παράδειγμα, είναι μεν χαλαρωτικό χρώμα, αλλά τιθασεύει τις ορέξεις, άρα δεν βοηθά καθόλου να συντηρούνται τα πάθη, μην το χρησιμοποιείτε λοιπόν σε μεγάλη έκταση. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό που είναι πολύ ουδέτερο και αποστειρωμένο. Αντίθετα, οι τόνοι που πλησιάζουν το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος (μπεζ, σομόν, εκρού), το ανοιχτό καφέ και το ροζ δημιουργούν μια φιλόξενη αίσθηση. Όπως και οι αποχρώσεις του πράσινου. Αποφύγετε πάντως το κόκκινο σε εκτεταμένες επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε το μόνο σε «πινελιές», γιατί μπορεί μεν να ανάβει το πάθος, αλλά προκαλεί υπερένταση που δεν βοηθά καθόλου στον ύπνο. Να ξέρετε ότι πολλές σχέσεις χαλάνε λόγω κακού ύπνου, καθώς η έλλειψή του προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό. Γι’ αυτό και πρέπει το υπνοδωμάτιό σας να εξασφαλίζει σ’ εσάς και σ’ εκείνον που το μοιράζεται μαζί σας την ανάπαυση - ιδίως «μετά». Oρισμένα άτομα είναι ευαίσθητα στους ήχους, όπως και στο πιο αμυδρό φως, πόσο μάλλον αν κοιμούνται σε ξένο περιβάλλον. Απομακρύνετε λοιπόν ρολόγια που ηχούν ή ψηφιακά ξυπνητήρια με φωτεινές ενδείξεις, που μπορεί να ενοχλούν τον άλλο. Φροντίστε να υπάρχουν αδιαφανείς κουρτίνες ή περσίδες που να σκοτεινιάζουν καλά το δωμάτιο. Κι ακόμα φροντίστε να μην έχετε καθρέφτες σε τέτοια θέση, ώστε κάποιος ξαπλωμένος να βλέπει το είδωλό του. Το φενγκ σούι είναι κατηγορηματικό επ’ αυτού, αλλά κι επιπλέον σε πολλούς ανθρώπους δημιουργείται εκνευρισμός από την αμυδρή αντανάκλασή τους μέσα στο σκοτάδι.

Η χωροθεσία του έρωτα

Είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε πώς αντιδρά το σώμα μας σε ένα χώρο. Έχουμε μια αριστερή και μια δεξιά πλευρά. Στα αριστερά είναι το στομάχι, δηλαδή το κέντρο της θρέψης. Υπάρχει βέβαια το τετριμμένο ότι «ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι», αλλά και οι γυναίκες γοητεύονται από έναν άντρα που ξέρει να μαγειρεύει. Όμως οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο: Η έκφραση «σε ταΐζω» σημαίνει «σ’ αγαπώ». Σκεφτείτε λοιπόν την αριστερή πλευρά σαν «το δικό μου». Στη δεξιά πλευρά έχουμε το συκώτι, όπου φιλτράρεται το αίμα μας και διανέμονται στο σώμα τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά. Το συκώτι εξισορροπεί διαρκώς τις ανάγκες του σώματος και μοιράζει τα αποθέματά του. Η δυτική πλευρά μας λοιπόν έχει να κάνει με την επέκταση και με το μοίρασμα. Σάμπως και το δεξί μας χέρι δεν τείνουμε όταν χαιρετάμε κάποιον; Σκεφτείτε τη λοιπόν σαν «το δικό μας». Όταν περνάτε από μια πόρτα, το σώμα σας διαβάζει την αριστερή πλευρά του δωματίου σαν «δικό μου» (ατομική ταυτότητα και προσωπικοί πόροι) και το δεξί σαν «δικό μας» (συνεργασίες και μοίρασμα πόρων). Εδώ βρίσκουμε και πάλι μια αναλογία με την Αστρολογία: Είναι αντίστοιχα ο 2ος και ο 8ος οίκος. Η ενέργεια ρέει στο χώρο με την κατεύθυνση της φοράς του ρολογιού, από αριστερά προς τα δεξιά. Κι αυτό αντιστοιχεί στο πέρασμα από την ατομικότητα (τη μοναξιά, την αυτάρκεια) στη σχέση (τη συντροφικότητα, το μοίρασμα,). Oι τομείς που σχετίζονται με τον έρωτα και τις σχέσεις βρίσκονται όλοι στη δεξιά πλευρά του δωματίου. Αν στεκόμαστε στην πόρτα και κοιτάμε μέσα, το δεξί ένα τρίτο του τοίχου πίσω μας έχει να κάνει με το πάθος, το διπλανό του στη γωνία ένα τρίτο του δεξιού προς εμάς τοίχου έχει να κάνει με το ενδιαφέρον, το «νοιάξιμο» για τον άλλο και το μεσαίο τμήμα του δεξιού τοίχου έχει να κάνει με τη δέσμευση μέσα σε μια σχέση (βλ. σχήμα). Oτιδήποτε, λοιπόν, θα τοποθετήσετε στη δεξιά πλευρά του δωματίου πρέπει να συνδέεται με τη σχέση σας. Oποιαδήποτε εικόνα εκεί πρέπει να δείχνει ζευγάρια ομοίων, αλλά να εμπεριέχει και την πολικότητα (αρσενικό- θηλυκό, μικρό -μεγάλο κ.λπ.). Το μεσαίο τμήμα του δεξιού τοίχου είναι το καλύτερο μέρος για μια φωτογραφία που να δείχνει εσάς και το ταίρι σας. Τα έπιπλα εκεί πρέπει να έχουν μια αίσθηση συμμετρίας, π.χ., ένα ντουλάπι με δύο πόρτες. Το καλύτερο υλικό για τον τομέα της δέσμευσης είναι το ξύλο, επειδή εκφράζει την ομορφιά, την αντοχή και τη μακροβιότητα.

Η δύναμη της εικόνας

Oι μόνες φωτογραφίες στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι του ζευγαριού. Μην καλύπτετε την τουαλέτα με εικόνες των παιδιών σας και γενικώς αγαπημένων σας προσώπων. Εδώ θα πρέπει να είναι η ερωτική φωλιά σας απ’ όπου να μπορείτε να αποκλείετε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς να χαλαρώσετε και να μπείτε στο ερωτικό κλίμα με όλη την οικογένεια να σας κοιτάζει; Κι επίσης, καλό είναι να μη βάζετε εικονίσματα αγίων στους τομείς των σχέσεων. Μπορείτε να επιδίδεστε σε παθιασμένους εναγκαλισμούς υπό το βλέμμα του μισού αγιολογίου; Υπάρχουν άλλα κατάλληλα σημεία στο σπίτι σας για οτιδήποτε εκπροσωπεί τα θρησκευτικά σας συναισθήματα. Σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, σε σημείο κοντινό στην πόρτα ώστε να τις βλέπετε μόλις μπαίνετε, τοποθετήστε φωτογραφίες μ’ εσάς και το σύντροφό σας μαζί με φωτογραφίες άλλων αγαπημένων προσώπων. Αυτό εντείνει την αίσθηση ότι ανήκετε σε μια ομάδα ανθρώπων και σας θυμίζει ότι είστε ένα πλάσμα που αγαπά και αγαπιέται, αντάξιο όμορφων σχέσεων, που να διαρκέσουν μια ζωή.

Η δική σας θετική ενέργεια

Το κομμάτι του σπιτιού που αντιστοιχεί στις σχέσεις πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να γίνεται ελκυστικό και φιλόξενο, για να απολαμβάνετε την ώρα που περνάτε εκεί. Και φροντίστε αυτή η ώρα να είναι αρκετή. Όπως το φως, έτσι και η ανθρώπινη παρουσία και κίνηση ενεργοποιούν θετικά ένα χώρο. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να μην κάθεστε εκεί, αν δεν βρίσκεστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση, φορτίζοντας το περιβάλλον με αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, η δυστυχία, το στρες. Προσελκύουμε επάνω μας εκείνο που σκεφτόμαστε, γι’ αυτό δείτε το χώρο ως όαση γαλήνης όπου μπορείτε να οραματιστείτε την αγάπη και την ευτυχία που πλησιάζει. Αν δεν έχετε σύντροφο, ο καλύτερος τρόπος να τον ελκύσετε είναι η ετοιμότητά σας να τον δεχτείτε. Κι αυτό έχει να κάνει και με το σπίτι σας. Όλο το σπίτι. Φροντίστε κατά το δυνατόν να το διατηρείτε πάντα σε μια κατάσταση σαν να περιμένετε να χτυπήσει την πόρτα από στιγμή σε στιγμή ο άντρας των ονείρων σας. Να καθίσει στο σαλόνι σας, να μπει στο μπάνιο σας, στην κουζίνα σας, στην κρεβατοκάμαρά σας Ακόμα κι αν θα μείνετε μόνη το βράδυ, δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσετε στο σαλόνι σας ένα ποτήρι κρασί υπό το φως κεριών και υπό την υπόκρουση μιας ωραίας μουσικής. Είναι απίστευτο το πώς, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα, και στο περιβάλλον μας αλλά και -το κυριότερο- μέσα μας κάπου στο σύμπαν με κάποιο μυστηριώδη τρόπο το κάλεσμα φτάνει σ’ εκείνον που πρέπει.