Marianne McDonald ''H Μυθολογία των Ζωδίων-Η Ιστορία των Αστερισμών''

24.04.2002
Ένα αλησμόνητο ταξίδι στη μυθολογική παράδοση των πολιτισμών, από τον ελληνικό έως τον νορβηγικό και τον αιγυπτιακό, που μας αποκαλύπτει πως οι ζωδιακοί μύθοι των κοινωνιών που κοντεύουν να ξεχαστούν μέσα στο χρόνο εξακολουθούν να έχουν επιρροές στο παρόν.
Η αστρολογία εθεωρείτο επιστήμη από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς: οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Ελληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κέλτες, οι πρώτοι και μεσαιωνικοοί Χριστιανοί και πολλοί άλλοι λαοί με τον έναν ή άλλο τρόπο καθοδηγούνταν από τα άστρα. Ο τελικός προορισμός του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Γι' αυτό το λόγο ο άνθρωπος νοιώθει την ανάγκη να καθησυχάσει το φόβο του για το θάνατο και να ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να ζήσει τη ζωή του. Ετσι, λοιπόν, έχουμε προβάλει τους φόβους και τις επιθυμίες μας στα άστρα, συμβουλευόμενοι, μ' αυτόν τον τρόπο, μία ανώτερη αρχή.

Ένα αλησμόνητο ταξίδι στη μυθολογική παράδοση των πολιτισμών, από τον ελληνικό έως τον νορβηγικό και τον αιγυπτιακό, που μας αποκαλύπτει πως οι ζωδιακοί μύθοι των κοινωνιών που κοντεύουν να ξεχαστούν μέσα στο χρόνο εξακολουθούν να έχουν επιρροές στο παρόν.

Το βιβλίο ''Η Μυθολογία των Ζωδίων - Η Ιστορία των Πολιτισμών'' της Marrianne McDonald, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Περίπλους, είναι εικονογραφημένο με παραστάσεις από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της Ζωγραφικής, το βιβλίο αποτελεί μία εξέταση ''μύθου προς μύθο'' των δώδεκα ζωδίων του κλασικού ζωδιακού κύκλου καθώς και άλλων μύθων που συνδέονται με το Γαλαξία.

Η Μυθολογία των Ζωδίων μας αποκαλύπτει ότι οι ζωδιακοί μύθοι των κοινωνιών, οι οποίοι κοντεύουν να ξεχαστούν, εξακολουθούν να έχουν επιρροές στο χρόνο. Στην εισαγωγή του βιβλίου γίνεται αναφορά στις ρίζες του ζωδιακού κύκλου καθώς και στην επιστήμη της αστρολογίας. Κάθε κεφάλαιο αναφέρεται στην κλασική ευρωπαϊκή ερμηνεία δίνοντας παράλληλα σχετικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Δεν παραλείπεται, βέβαια, και η σύντομη περιγραφή των χαρακτηριστικών του κάθε ζωδίου ξεχωριστά και μία ιδιαίτερη προσεγμένη επιλογή των προσώπων που ανήκουν σε αυτό.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλαίσθητο εικονογραφημένο με παραστάσεις αό τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της ζωγραφικής. Η συγγραφέας του, Marrianne McDonald, διακεκριμένη καθηγήτρια κλασικού πολιτισμού και θεάτρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, είναι γνωστή για την σχέση της με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από μια σειρά βιβλίων σχετικά με το θέμα. Ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις, έχει λάβει το UIC Medal, τιμητική διάκριση από την Αρχαιολογική Εταιρία Αθηνών καθώς και το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.