«Του Κουτρούλη ο Γάμος» με τον Παύλο Χαϊκάλη

06.05.2008
Η κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου ? Ραγκαβή, «Του Κουτρούλη ο Γάμος», θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2008, σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας με τον Παύλο Χαϊκάλη στον κεντρικό ρόλο του Εμμανουήλ Κουτρούλη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου.
Η κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή, «Του Κουτρούλη ο Γάμος», θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2008, σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας με τον Παύλο Χαϊκάλη στον κεντρικό ρόλο του Εμμανουήλ Κουτρούλη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Τους υπόλοιπους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μαυρόπουλος (Στροβίλης), ο Παύλος Ορκόπουλος (κυρ- Σπύρος), η Κατερίνα Μάντζιου (Ανθούσα) και ο Μιχάλης Μαρκάτης (Ξανθούλης).

Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, που γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών σατιρίζει, διακωμωδεί και στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Όθωνα, τα οποία - φευ- ελάχιστα απέχουν από τα σημερινά.

Ο πάμπλουτος, αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του, Στροβίλη, αποφασισμένος, να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη, κατά πολύ νεώτερή του, Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου, κυρ-Σπύρου.

Η Ανθούσα, που έχει, κρυφά από τον πατέρα της, δεσμό με το νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτόν τον αταίριαστο γάμο χωρίς να δυσαρεστήσει τον πατέρα της, θέτει έναν όρο που είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει: θα πάρει τον Κουτρόυλη μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει ...Υπουργός.

Ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει τότε, με τη βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν ... πρόθεσιν ψήφου.

Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες αλλάζουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα διάφορα οφίτσια, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους και ο Κουτρούλης θα οδηγήσει την Ανθούσα νυφούλα στην εκκλησία. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά ώσπου να αποκαλυφθεί η απάτη και να επέμβει η δικαιοσύνη... η συνέχεια επί σκηνής!

H παράσταση ξεκινάει από το φεστιβάλ Βράχων του Βύρωνα, με προγραμματισμένη πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία : Γιάννης Καλαντζόπουλος
Μουσική : Βασίλης Δημητρίου
Σκηνικά- Κοστούμια : Άννα Μαχαιριανάκη
Χορογραφίες : Κατερίνα Ανδριοπούλου
Φωτισμοί : Κώστας Χλίβας
Μουσική Διδασκαλία : Νανά Θρασυβουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Ηλεάνα Μπάλλα
Βοηθός σκηνογράφου - Ειδικές κατασκευές : Νότα Μπενετάτου

ΠΑΙΖΟΥΝ : Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλης Μαρκάτης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Μάκης Αρβανιτάκης, Σαμψών Φύτρος, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Άννυ Ντουμούζη, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Μαργαρίτα Σολδάτου, Δέσποινα Ψαροπούλου, Μαρία Κόμη, Ιωάννα Μπιλίρη, Μαρία Μπενάκη