Χάρτες. Μία περιήγηση στο χώρο και το χρόνο.

20.02.2001
"Χάρτες. Μία περιήγηση στο χώρο και το χρόνο", είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), στην οποία παρουσιάζονται περισσότεροι από 40 χάρτες μεγάλης ιστορικής αξίας, καθώς και πολλές άγνωστες γκραβούρες της Θεσσαλονίκης από τα μέσα του 18ου αιώνα.
"Χάρτες. Μία περιήγηση στο χώρο και το χρόνο", είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), στην οποία παρουσιάζονται περισσότεροι από 40 χάρτες μεγάλης ιστορικής αξίας, καθώς και πολλές άγνωστες γκραβούρες της Θεσσαλονίκης από τα μέσα του 18ου αιώνα. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη μεγάλη δωρεά χαρτών του Νικ. Παπαποστόλου στο ΚΙΘ.
Η έκθεση σχεδιάστηκε με τρόπο που να παρουσιάζονται με σαφήνεια οι μεγάλες σχολές χαρτογραφίας, οι συγγένειες και οι διαφοροποιήσεις τους, στις οποίες προστίθενται και άλλες οι οποίες απορρέουν από τα μεγάλα καλλιτεχνικά στιλ των διαφόρων εποχών, όπως είναι το μπαρόκ και ο κλασικισμός. Η ηλικία των χαρτών της έκθεσης αριθμεί αρκετούς αιώνες. Ο παλαιότερος είναι του 16ου αιώνα και ο νεότερος ανήκει στα τέλη του περασμένου. Οι χάρτες απεικονίζουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με χαρακτηριστική πλαστικότητα και πολυχρωμία. Πόλεις , ποτάμια , οροσειρές, ιδιόμορφα χαραγμένες πάνω στους χάρτες δίνουν ένα γοητευτικό εικαστικό αποτέλεσμα, ενώ απαράμιλλα είναι συχνά τα επονομαζόμενα carttouche , μικρές συμβολικές απεικονίσεις σε κάποια γωνιά του χάρτη, που περιγράφουν με εικόνες ιστορικά και πολιτισμικά γνωρίσματα της περιοχής.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και μερικοί πορτολάνοι , δηλαδή ναυτικοί χάρτες της περιοχής στους οποίους σημειώνονται οι απαραίτητες λεπτομέρειες και στοιχεία για τη ναυσιπλοΐα. Η πλειοψηφία τους, όμως, είναι γεωπολιτικοί χάρτες. Ο θεατής μπορεί με ευκολία να διαβάσει την ιστορία της περιοχής, τις αλλαγές των συνόρων στο πέρασμα του χρόνου, να αναζητήσει περιοχές της Ελλάδας, τοποθεσίες και άλλα στοιχεία που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο αυτή την ταραγμένη περιοχή της Ευρώπης.
Η ενότητα των χαρτών της δωρεάς Παπαποστόλου αποτελεί το βασικό κορμό της έκθεσης, την οποία ολοκληρώνουν χάρτες που προέρχονται από τις συλλογές των Σάββα Δεμερτζή και Δημητρίου Μανωλάκη. Στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες των σημαντικότερων Ευρωπαίων χαρτογράφων όπως των Sebastian Munster, G. Mercator, N.Sanson και άλλων