Έργα Ελλήνων ζωγράφων στον οίκο Christie's Hellas

21.02.2001
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοπρασία οργανώνει ο Οίκος Christies Hellas στις 7 Μαρτίου, όπου θα δημοπρατηθούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, μαζί με 153 έργα σύγχρονης τέχνης, αποκλειστικά του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα. Πρόκειται για δύο δημοπρασίες που θα γίνουν διαδοχικά στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η πρώτη τιτλοφορείται Greek Sale X, ενώ η δεύτερη "Ελληνική Τέχνη: Δεύτερο μισό του 20ου αιώνα".
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοπρασία οργανώνει ο Οίκος Christie's Hellas στις 7 Μαρτίου στην Αθήνα, με σημαντικά έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Η δημοπρασία με τίτλο Greek Sale X, έχει σημαντικά έργα μεγάλων δασκάλων της ελληνικής τέχνης, έργα που χαρακτηρίζονται από μουσειακή ποιότητα. Το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανιστεί στην αγορά για πολλά χρόνια, καθώς και η σημαντικότατη παρουσία του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου Περικλή Πανταζή, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο Βελγικό κίνημα του ιμπρεσιονισμού, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη δημοπρασία. Παράλληλα, υπάρχουν σπανιότατα σχέδια αγνώστων έργων του Παρθένη, έργα με υψηλό συμβολισμό και θρησκευτικό συναίσθημα. Τα έργα θα εκτεθούν για το κοινό στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 7 Μαρτίου.
Το πιο εντυπωσιακό έργο που συγκεντρώνει κυρίως την προσοχή των φιλότεχνων είναι "Το παιδί με τη σβούρα" του Περικλή Πανταζή και έχει τιμή εκτίμησης 50 - 70 εκατομμύρια δραχμές. Το επόμενο σε υψηλή τιμή (40- 60 εκατ. δρχ) είναι το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη " Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι", ενώ ακολουθούν "Η αποβίβαση" του Κωνσταντίνου Βολανάκη (40 - 50 εκατ. δρχ), "Τα τρία παιδιά" του Πανταζή (35- 45 εκατ. δρχ), το "Αδάμ και Εύα" του Θεόφιλου (25- 35 εκατ. δρχ), η "Προσωπογραφία του μικρού Κ. Μ" του Νικολάου Λύτρα, το "Γλέντι" του Νικολάου Γύζη (20 - 30 εκατ. δρχ), "Το κορίτσι με τη μαργαρίτα" του Γεώργιου Ιακωβίδη (15- 20 εκατ. δρχ), "Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων Εξέρχεται Ατρομος εις την Μάχην το 1453 Μαίου 29" του Θεόφιλου (15- 20 εκατ. δρχ), "Η ανάπαυση" του Παρθένη (15- 20 εκατ.δρχ), η "Πλατεία Συντάγματος" του Μίνωα Αργυράκη (15- 20 εκατ. δρχ), καθώς και δύο έργα της Αννας Γουλανδρή.

Παράλληλα, ο οίκος Christie's διοργανώνει την ίδια μέρα, δημοπρασία έργων σύγχρονης τέχνης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στη προηγούμενη δημοπρασία σύχρονης τέχνης "Έλληνες Καλλιτεχνες, 1962", που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2000. Η σύγχρονη τέχνη δεν αντιπροσωπεύει μόνο το "σήμερα", αλλά είναι οιωνός των επερχόμενων τάσεων σε όλα τα μέτωπα. Τα σύγχρονα μέσα, όπως η φωτογραφία, η τηλεόραση, η διαφήμιση, οι τηλεπικοινωνίες, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά και της τέχνης με την ευρύτερη σημασία του όρου. Η εικαστική εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τον εξωτερικό κόσμο και να απασχολεί το κοινό με τρόπο μοναδικό.
Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται έργα όπως : "Cadran/ Dial" του Τάκη με τιμή εκτίμησης 15 - 20 εκατ. δρχ., η "Βαλίτσα" του Αλέξη Ακριθάκη (12- 18 εκατ.δρχ), "Sculpture Erotique" του Τάκη (12- 18 εκατ.δρχ), "Δέντρο" του Αλέκου Φασιανού (5- 7 εκατ.δρχ), "Αναπνεύστε" της Δανάης Στράτου (18- 22 εκατ. δρχ), "Iron House" του Γιώργου Λάππα (3,5- 4,5 εκατ. δρχ), "Τοίχος" του Νίκου Κεσσανλή (6 - 8 εκατ .δρχ), "Φύλλο" της Αφροδίτης Λίτη (2,5- 3,5 εκατ. δρχ), "Prayer for a better future" του Κακανιά (3- 4 εκατ. δρχ), "Χωρίς τίτλο" του Αλέξη Ακριθάκη (1,5- 2 εκατ.δρχ), "Χάρτες" της Χρύσας Ρωμανού (2 - 3 εκατ. δρχ), "Σκάλες" του Νίκου Αλεξίου (200.000 -300.000 δρχ), "Carousel" της Αννας Σκαρλάτου (400.000 - 600.000 δρχ) και πολλά άλλα.