Εχω μάθει να ζω με πολύ λίγα χρήματα

21.03.2011
Μετρημένος και σοβαρός, μοιάζει να είναι από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την επιτυχία με ρεαλισμό και ψυχραιμία. Δεν νιώθει σταρ, είναι cool με τις funs του και κυρίως εξακολουθεί να κατεβαίνει σε πορείες!

Μετρημένος και σοβαρός, ο Γιάννης Στάνκογλου μοιάζει να είναι από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την επιτυχία με ρεαλισμό και ψυχραιμία. Δεν νιώθει σταρ, είναι cool με τις funs του και κυρίως εξακολουθεί να κατεβαίνει σε πορείες!

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου μετά το «Νησί»;

Καθόλου, εκτός απ' το ότι έζησα περισσότερο την Κρήτη λόγω των γυρισμάτων κι απέκτησα καινούργιους φίλους εκεί. Στο μυαλό μου έχω πολλές όμορφες φρέσκες εικόνες.

Δεν έγινες, όμως, περισσότερο αναγνωρίσιμος; Συνεντεύξεις, εξώφυλλα, θαυμάστριες...

Ναι, σίγουρα είναι περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν. Υπήρχε και το υπόβαθρο για να γίνουν, αφού το «Νησί» είναι μια καλή δουλειά. Δεν συμβαίνει αυτό συχνά στην τηλεόραση, να υπάρχει δηλαδή feedback από την ίδια τη δουλειά. Δεν στέκομαι όμως σ' αυτά. Προσπαθώ, όσο μπορώ, να κλείνομαι στο καβούκι μου και να παίρνω δύναμη για τις επόμενες δουλειές. Το να μένει κανείς στο σήμερα δεν βοηθάει στο να προχωρήσει παραπέρα. Το «μετά» έχει σημασία.

Παράλληλα έγινες και αγαπημένος του γυναικείου κοινού. Σε δημοσκοπήσεις εντύπων και sites βγαίνεις περιζήτητος, σέξι...

Είναι καλά όλα αυτά και τα αντιμετωπίζω θετικά. Αλλωστε από κοντά, όσοι με πλησιάζουν, δεν εκδηλώνουν ακραίες συμπεριφορές. Δείχνουν θαυμασμό, και στα μάτια τους βλέπω μόνο σεβασμό.

Η επιτυχία σε τρόμαξε;

Αντιθέτως, μου άρεσε. Είναι πολύ ωραίο να νιώθεις ότι κάνεις κάτι πολύ καλό και την ίδια στιγμή αυτό να είναι αποδεκτό από τον κόσμο.

Το προφίλ σου, όλα τα χρόνια που βρίσκεσαι στον χώρο, είναι «χαμηλό». Αισθάνθηκες ότι μπορεί να κινδυνέψει από τα πολλά «φώτα»;

Το πώς διαχειρίζεται κανείς την όποια δημοσιότητα είναι θέμα προσωπικό. Για παράδειγμα, εγώ αποφεύγω να εμφανίζομαι συχνά σε εκπομπές και δεν μιλώ για τα προσωπικά μου.

Είσαι ωστόσο παντρεμένος, έχεις ένα παιδί...

Και φυσικά δεν το έχω κρυφό! Με τη γυναίκα μου (τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη - Knutsen) είμαστε πολλά χρόνια μαζί κι έχουμε μια κόρη 19 μηνών. Τη Φαίδρα.

Σε έχει αλλάξει η πατρότητα;

Σε κάποια θέματα ναι, σε άλλα όχι. Εχω αναλάβει πολλές ευθύνες, αλλά απ' την άλλη προσπαθώ να είμαι χαλαρός.

Πριν από χρόνια με τη σύντροφό σου είχατε μείνει για ένα διάστημα στην Αμερική. Τώρα θα το αποφάσιζες με την ίδια ευκολία;

Αν υπήρχε προοπτική μονιμότητας, ναι. Θα το έκανα. Τα δύο χρόνια που έμεινα στην Αμερική δούλευα σε ταβέρνα, έκανα installation σε εσωτερικούς χώρους, παρακολουθούσα σεμινάρια H.B studio και συμμετείχα στους «Closers» στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Ηταν ωραία τότε, αλλά ήταν αλλιώς. Δεν θα μπορούσα πλέον να έχω ανασφάλεια, περισσότερη απ' αυτή που έχει ήδη, από τη φύση του, το επάγγελμα του ηθοποιού. Παράλληλα, έχω αποδεχτεί πως αν γινόταν κάτι «έξω», θα γινόταν από μόνο του, σιγά σιγά. Πρέπει να έχεις πολλούς γνωστούς, να έχεις ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και πάλι δύσκολα σε αποδέχονται. Θα ήθελα να συμμετάσχω σε μία ταινία, αλλά και ποιος δεν θα το ήθελε;

Εχεις δουλέψει σε οικοδομές, σε μπαρ. Με την κρίση που υπάρχει στο χώρο έχεις μπει καθόλου σε «δεύτερες» επαγγελματικές σκέψεις;

Εχω μάθει στο παρελθόν να ζω με λίγα, πάρα πολύ λίγα χρήματα. Βρίσκομαι σε κάποιες συζητήσεις για του χρόνου, αλλά ακόμα όλα είναι στα χαρτιά. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη σεζόν. Θα δουλέψω, πάντως, στο θέατρο το καλοκαίρι και φυσικά, πάντα, στα σχέδιά μου είναι το σινεμά που το αγαπώ πάρα πολύ. Γενικά προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος μέσα σε όλη αυτήν τη μαυρίλα που επικρατεί.

Ησουν από εκείνους που διαδήλωνες για τις φωτιές που έκαψαν πρόπερσι τη χώρα...

Και από κείνους που έκαναν πορεία πέρυσι. Συμπτωματικά, ήμουν έξω απ την τράπεζα την ώρα που έγινε το θλιβερό γεγονός με τα τρία θύματα. Η αδικία και η ανωριμότητα των πολιτικών με ενοχλούν, γι’ αυτό μετέχω σε πορείες.

Who is who

  • Κατάγεται από τον Eβρο, από «Γκαγκαβούζηδες», τη φυλή όπου λέγεται ότι ανήκε ο Σπάρτακος. Επισκέπτεται συχνά τη γενέτειρά του αφού εκεί ζουν οι γονείς του.
  • Μεγάλωσε στον Περισσό. Ως μαθητής συμμετείχε ενεργά στα κοινά, ως ανένταχτος.
  • Ήθελε να γίνει γεωπόνος. Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός σε ηλικία 23 χρονών.
  • Του αρέσει να μαγειρεύει για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
  • Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη «10η εντολή».