Ο Ερωτικός Πικάσο στο Παρίσι

21.02.2001
Η κρυφή πολυτάραχη ερωτική ζωή του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στο Μουσείο Jeu de Paume, στο Παρίσι. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα ArtDaily, η έκθεση περιλαμβάνει 300 περίπου πίνακες, σχέδια και γκραβούρες, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί μέχρι σήμερα, γιατί θεωρούντο πορνογραφικά.
Η κρυφή πολυτάραχη ερωτική ζωή του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στο Μουσείο Jeu de Paume , στο Παρίσι. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα ArtDaily, η έκθεση περιλαμβάνει 300 περίπου πίνακες, σχέδια και γκραβούρες, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί μέχρι σήμερα, γιατί θεωρούντο πορνογραφικά. Οι πίνακες είναι ερωτικού περιεχομένου, καθώς απεικονίζουν σκηνές ετεροφυλικού σεξ, βιασμούς, οίκους ανοχής και οφθαλμολαγνεία και τόσα χρόνια βρίσκονταν κρυμμένοι σε τραπεζικές θυρίδες και κελάρια.
Ο διευθυντής του μουσείου Ζενέ Ρινιέρ αναφέρει χαρακτηριστικά πως "μερικοί υποστηρίζουν ότι παρουσιάζοντας τον ερωτικό Πικάσο, η έκθεση αποκαλύπτει μία ανήθικη και βρώμικη πτυχή του χαρακτήρα του, η οποία καλυπτόταν για πολύ καιρό με διακριτικό τρόπο. Ωστόσο, κατά μία έννοια όλo το έργο του Πικάσο είναι ερωτικό. Η έμπνευσή του πηγάζει από την ερωτική ορμή, πράγμα που φαίνεται από τα πρώτα του κιόλας σχέδια που δημιούργησε στην ηλικία των οκτώ ετών. Αυτά απεκάλυπταν ένα πρώιμο ανεπτυγμένο ενδιαφέρον για το γυναικείο φύλο, το οποίο διατήρησε μέχρι τα τελευταία έργα του. Η συγκεκριμένη έκθεση στοχεύει να μας αποκαλύψει μία άλλη πτυχή του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, η οποία είναι γεμάτη τρυφερότητα, γεγονός που μας οδηγεί και σε διαφορετικές ερμηνείες των έργων του".
Ο "ερωτικός Πικάσο" θα παραμείνει στο Παρίσι έως τις 20 Μαΐου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδά και στο Μουσείο του Πικάσο στη Βαρκελώνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η έκθεση δεν θα παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή τα έργα του ζωγράφου είναι άσεμνα και απρεπή.