Illegal Operation: Τα μπλουζ της Αθήνας ξεκίνησαν σαν αστείο

21.02.2012
Ο Μάρκος Βαμβακάρης δίνει τον ρυθμό, ο Τομ Γουέιτς ακούγεται από το πικ απ για να δώσει την ατμόσφαιρα που αρμόζει στην κατάσταση και ο Τεο Κότζακ προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο γύρω από τη μπάντα που εδώ και 11 χρόνια αθόρυβα κάνει τον μεγαλύτερο blues θόρυβο όπως συμβαίνει και με τους μεγαλύτερους μουσικούς του είδους. Οι Illegal Operation είναι ακόμα ζωντανοί, τα δισκογραφικά τους συμβόλαια είναι πλεόν με την Inner Ear και την 3η τους μέρα είναι από τις καλύτερες της στουντιακής τους ζωής.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης δίνει τον ρυθμό, ο Τομ Γουέιτς (Τom Waits) ακούγεται από το πικ απ για να δώσει την ατμόσφαιρα που αρμόζει στην κατάσταση και ο Τεο Κότζακ (Theo Kojak) προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο γύρω από τη μπάντα που εδώ και 11 χρόνια αθόρυβα κάνει τον μεγαλύτερο blues θόρυβο όπως συμβαίνει και με τους μεγαλύτερους μουσικούς του είδους. Οι Illegal Operation είναι ακόμα ζωντανοί, τα δισκογραφικά τους συμβόλαια υπογράφονται πλεόν με την Inner Ear και την 3η τους μέρα είναι από τις καλύτερες της στουντιακής τους ζωής.

Κυκλοφορήσατε το «The 3d day». Ποιες ήταν οι εμπνεύσεις σας γι’ αυτό το άλμπουμ και πως θα το περιγράφατε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα από τις μουσικές σας;
Το υλικό το αντλούμε από όσα ζούμε, από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είτε με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα είτε με κάποιες φανταστικές ιστορίες που έχουν όμως να κάνουν με πραγματικές καταστάσεις. Το αποτέλεσμα τώρα είναι αρκετά σκοτεινό και μελαγχολικό, μέσα σε αυτήν την τεράστια αγκαλιά που ονομάζουμε γενικότερα rock.

Αν είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε τον Theo Kojak ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσατε;
Hey Theo, nice lollipop. How is your brother Stayros doing?

Η μπάντα υπάρχει εδώ και 11 χρόνια. Ποιος είναι ο οδηγός επιβίωσης της;
Η μπάντα ξεκίνησε ουσιαστικά σαν αστείο, για να παίξουμε ένα μοναδικό live στο blues festival της Πετρούπολης το 2000 κι από τότε μείναμε μαζί. Ο οδηγός επιβίωσης είναι απλός : μια πυξίδα για να μη χάνεις το δρόμο, ένα πολυεργαλείο-πολυσουγιά για να αντιμετωπίσεις ότι πάει στραβά και πολλή μα πολλή εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο.

«Για τους Ilegal Operation τα blues δεν είναι η κατάληξη αλλά η αφετηρία». Με ποιους blues μουσικούς που σας έχουν επηρεάσει θα θέλατε να βρεθείτε στο στούντιο και στη σκηνή;
Peter Green, Son House, Lead Belly, Μάρκο Βαμβακάρη, Jimi Hendrix.

Βρίσκεστε πλέον σε μία καινούρια δισκογραφική εταιρία. Τι γίνεται με την κατάσταση της ελληνικής δισκογραφίας αυτή τη στιγμή;
Η δισκογραφία όπως και όλα αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια παίρνουν την πραγματική τους διάσταση. Χωρίς την ψευτοευδαιμονία των περασμένων χρόνων, που δε βασιζόταν στην ουσία και την ποιότητα της μουσικής της ίδιας, αλλά στο lifestyle και στο glamour. Για μας και για άλλες μπάντες που κινούνται στον ίδιο χώρο όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί θετικά για να μην πω λυτρωτικά. Κι όπως είπε κι ένας φίλος που διάβασε την ερώτηση «τίμια και ωραία».

Top 5 με τα βινύλια-"στίγματα":
Blue Valentine- Tom Waits

Ziggy Stardust- David Bowie

The day that Country died- The Subhumans

Stormbringer- Deep purple

The good son- Nick Cave and The bad seeds


Ποια ιστορία της πρόσφατης επικαιρότητας θα κάνατε τραγούδι;
Είναι τόσα πολλά τα όσα συμβαίνουν και ο βομβαρδισμός που δεχόμαστε από τα μέσα, που μας προσπερούν χωρίς να προλάβουμε να αντιδράσουμε. Έχουμε μείνει λίγο....άναυδοι. Τα βασικό όμως πιστεύω είναι ότι έχουμε φρικάρει γιατί αυτό που βλέπουμε είναι το πραγματικό μας πρόσωπο, την αλήθεια ξερή και ωμή. Νομίζω είναι καλό κομμάτι.

*Ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις:

-Στο myspace καταφύγιο

-Στα online ράφια της Inner Ear

Kική Παπαδοπούλου