Κίτρινα Ποδήλατα: "Ζούμε σε ένα θέατρο του παραλόγου"

08.03.2012
Το Σάββατο 10 Μαρτίου στη σκηνή του Gagarin 205 τα Κίτρινα Ποδήλατα ετοιμάζονται να ξεπεράσουν για μία ακόμα φορά τους εαυτούς τους ετοιμάζοντας μία μοναδική, σύγχρονη σε σύλληψη και υψηλού επιπέδου παραγωγή!

Λίγο πριν το live, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς, μας παραχώρησαν μία αποκλειστική συνέντευξη για όσα παρατηρούν, όσα ετοιμάζουν και όσα σκέφτονται. Απολαύστε τους.

Ε.Σ.

Καλησπέρα! Έχετε συμπληρώσει πάνω από μία δεκαετία στην ελληνική μουσική σκηνή! Νιώθετε ότι όσο περνάνε τα χρόνια επιτυγχάνονται οι στόχοι σας?

Nιώθουμε πως ωριμάζουμε και μεγαλώνουμε μαζί με τη μουσική μας και μαζί με τους φίλους του συγκροτήματος. Nιώθουμε πως συνεχίζουμε σωστά, σταθερά και προσεχτικά ένα-ένα τα βήματά μας και θεωρούμε πως αν έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό είναι να συνεχίζουμε να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια, με αίσθημα ευθύνης μεγαλύτερο από ποτέ, χωρίς να έχουμε κάνει εκπτώσεις σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τη μουσική μας έκφραση σε μια δεκαετία πολύ δύσκολη για τη μουσική μας και κυρίως τη φιλοσοφία μας. Τώρα... ο χρόνος κάποια στιγμή δείχνει από μόνος του αν πετύχαμε να αφήσουμε έργο πίσω μας.. αυτός είναι και ο μοναδικός στόχος μας..

Τι μας έχετε ετοιμάσει για το live στο Gagarin? Θα λέγατε ότι αυτή η εμφάνιση είναι η πιο ιδιαίτερη σας μέχρι σήμερα?

Έχουμε εδώ και καιρό δουλέψει σκληρά και μεθοδικά αυτή τη συναυλία και ευελπιστούμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα σε αυτό που από πέρυσι στην Αρχιτεκτονική προτείναμε σαν μια νέα άποψη στα δρώμενα της ελληνικής live ροκ σκηνής. Πρόκειται για μια σύγχρονη οπτικοαουστική παράσταση στην οποία ήχος, φως, εικόνα, ιδιαίτερα και ξεχωριστά για κάθε τραγούδι art-videos αλλά και real time σκηνοθεσίες αναπτύσσονται σε αρκετά τετραγωνικά από οθόνες led τελευταίας τεχνολογίας και συγχρονίζονται απόλυτα με κάθε κίνηση της μπάντας επί σκηνής.. Θα παρουσιαστεί κι ένα νέο τραγούδι - δώρο στους φίλους που θα μας κάνουν τη τιμή να έρθουν στο Gagarin το οποίο θα μπορούν να το πάρουν σαν ενθύμιο ηχογραφημένο από τη συγκεκριμένη συναυλία αλλά και άλλες εκπλήξεις που δε θα τις πούμε τώρα για ευνόητους λόγους!

Η επικαιρότητα τρέχει και ο κόσμος συσσωρεύει ενέργεια. Κυρίως αρνητική. Το βλέπετε αυτό στα live? Εκδηλώνεται κάπως όλος αυτός ο θυμός?

Αυτό που βλέπουμε κυρίως είναι η ανάγκη του κόσμου να επικοινωνήσει, να μοιραστεί αυτά που νιώθει. Να βρει συμπαραστάτες, να νιώσει πως δεν είναι μόνος και να βρει νόημα να παλέψει, να βρει δύναμη να συνεχίσει.. αυτό θα γίνει και στο Gagarin.. θα βρεθούμε όλοι μαζί, θα γίνουμε μια φωνή , θα ανταλλάξουμε ενέργειες και μηνύματα, θα ανασύρουμε συναισθήματα , θα νιώσουμε πως είμαστε ομάδα που κοιτάζει μπροστά και θα φύγουμε πιο δυνατοί και με την ελπίδα πιο έντονη ζωγραφισμένη στις ματιές μας...

Τελικά θεωρείτε ότι ζούμε σε δημοκρατία, σε αναρχία ή σε δικτατορία?

Νομίζουμε πως πλέον ζούμε σε ένα θέατρο του παραλόγου.. σε μια πολύ δημοκρατικά καμουφλαρισμένη δικτατορία που ανάγει σε αναρχία οποιαδήποτε προσπάθεια συνειδητοποίησης αυτής της κατάστασης και προσπάθεια αλλαγής της. Ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του, η πίστη του στη ζωή και η ελεύθερη βούλησή του είναι το μόνο αληθινό που έχει μείνει... ας ψάξουμε μέσα μας κι ας πιστέψουμε στους εαυτούς μας.

Πείτε μας ένα και μόνο τραγούδι που θα θέλατε οπωσδήποτε να διασκευάσετε.

Όσα πραγματικά θέλαμε για κάποιο λόγο καθαρά καλλιτεχνικό αλλά και ιδεολογικό να διασκευάσουμε τα έχουμε ήδη εκφράσει μουσικά με το δικό μας τρόπο στην ως τώρα πορεία μας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο που υπάρχει στο μυαλό μας... ίσως στο μέλλον, αν μας εμπνεύσει κάποιο κριθούμε επίσης άξιοι να το επαναλάβουμε και να το διασκευάσουμε..

Έχετε κάποιο συνάδελφο στο μυαλό σας που θεωρείτε ότι θα γινόταν καλός πολιτικός?

Βεβαίως.. υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι που κάνουν με πάθος μουσική και τραγούδια επειδή πραγματικά έχουν πολύ αγνό και ιδιαίτερο όραμα για τον άνθρωπο, τα δικαιώματα, την αξιοκρατία και το μέλλον.. ακριβώς γι αυτό πιστεύουμε πως δε θα ασχοληθούν ποτέ ενεργά με τη πολιτική... γιατί ακριβώς τότε θα προσγειωθεί ανώμαλα η αγνή τους σκέψη.. και είμαστε σίγουροι πως προτιμούν να "πετάνε" περήφανοι και καθαροί.. δε θα ταύτιζαν ποτέ τη πολιτική με την εξουσία γι αυτό και δεν κάνουν τελικά για το χώρο αυτό..

Μετράτε πολλές (επιτρέψτε μου) 'τραγουδάρες', αλλά το δικό μου αγαπημένο παραμένει και θα είναι πάντα το Η Ζωή Σου Φωνάζει. Εσείς έχετε κάποιο αγαπημένο σας από τη δισκογραφία σας? Κάποιο που έχει κλέψει λίγο παραπάνω τις καρδιές σας, ή αυτό που άλλοι θα έλεγαν ένα τραγούδι- σταθμό?

Ο "Χρόνος" είναι το αγαπημένο μας τραγούδι πίσω απ τα "φώτα" γιατί γενικά ο χρόνος είναι για εμάς πολύ σημαντικός και προσπαθούμε πάντα να λειτουργεί υπέρ μας σε σχέση με το τι έργο αφήνουμε πίσω μας καθώς συνεχίζουμε τη πορεία μας.. ο χρόνος θα δείξει.. όπως λέει και το τραγούδι...

Υπάρχει κάποιος χρόνος ή χώρος που δε θέλετε να ακούτε μουσική?

Δεν είναι εύκολο αυτό... νομίζουμε πως απλά δε γίνεται... ακόμα κι όταν μετά την ένταση μιας συναυλίας που ήταν γεμάτη από ενέργεια αναζητήσουμε λίγη ησυχία, την ακούμε μέσα μας.. συνέχεια.. είναι όλη μας η ζωή και είναι ακόμα στο επίπεδο του έρωτα και του πάθους...δε κάνεις μακριά της

Στήστε μας το ιδανικό σας live: Σε ποια σκηνή, με ποιους δύο συναδέλφους και σε τι πρόγραμμα?

Το ιδανικό live για εμάς είναι αυτό στο οποίο κοιτάζουμε δίπλα μας στη σκηνή κάποια μέτρα πιο εκεί και αντικρίζουμε ο ένας τον άλλον .. να στηρίζει να αλληλοσυμπληρώνει, να είναι πάντα εκεί με την ίδια δίψα, το ίδιο πάθος και τον ίδιο σκοπό... άρα το επόμενο ιδανικό live είναι στις 10 Μάρτη στο Gagarin!!!

Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, ποιο θα ήταν αυτό?

Θα φτιάχναμε ένα cd με επιλογές από πολλά όμορφα τραγούδια καλλιτεχνών με ήθος, με διαχρονικότητα, με λόγο ύπαρξης και ουσία που έχουν να πουν σημαντικά πράγματα στα παιδιά που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους. Κι επειδή κάνουμε πραγματικά με μεγάλο αίσθημα ευθύνης αυτό που κάνουμε και ειλικρινά όλη μας η σκέψη είναι στις επόμενες γενιές, θα μας επιτρέπατε να συμπεριλάβουμε και κάποιο δικό μας μέσα σε αυτό το cd!!