Μπήκαμε στις πρόβες των Boy Oh!

14.03.2012
Οι Boy Oh μας μάζεψαν πέρσι για να μας μάθουν τον ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο μέσα από την ανακαινισμένη από εκείνους ιστορία της "Ευγένας" και πως μια νέα ομάδα μπορεί να είναι και αντισυμβατική και να έχει ωραίο χιούμορ. Φέτος επέστρεψαν μ' έναν ανασχηματισμό στην ομάδα κι αλλάζοντας τα φώτα ?με την καλή έννοια- γι 'άλλη μια φορά στο ανολοκλήρωτο, γερμανικό κείμενο του Βόϋτσεκ. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα τους μπουκάραμε στις πρόβες για φωτογραφίες και για να πάρουμε κάποιες ατάκες από την σκηνοθέτη τους Μάγδα Σαββίδου?

Οι Boy Oh μας μάζεψαν πέρσι για να μας μάθουν τον ζακυνθινό δεκαπεντασύλλαβο μέσα από την ανακαινισμένη από εκείνους ιστορία της "Ευγένας" και πως μια νέα ομάδα μπορεί να είναι και αντισυμβατική και να έχει ωραίο χιούμορ. Φέτος επέστρεψαν μ' έναν ανασχηματισμό στην ομάδα κι αλλάζοντας τα φώτα –με την καλή έννοια- γι 'άλλη μια φορά στο ανολοκλήρωτο, γερμανικό κείμενο του Βόϋτσεκ. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα τους μπουκάραμε στις πρόβες για φωτογραφίες και για να πάρουμε κάποιες ατάκες από την σκηνοθέτη τους Μάγδα Σαββίδου

Αλλαγές στην ομάδα
Από τα παιδιά που είχαμε κάνει την Ευγένα, έχει μείνει μόνο η Μαργαρίτα. Τα καινούρια είναι συμμαθητές από τη σχολή Εμπρός και με το που αποφοιτήσαμε ξεκινήσαμε τις πρόβες για το Βόϋτσεκ. Το δουλεύουμε μ’ έναν πιο περίεργο τρόπο από το προηγούμενο έργο, σαν μία εξέλιξη της δουλειάς μας.

Διαφορές με το ανέβασμα της Ευγένας.
Αυτή τη χρονιά είναι διαφορετικά. Ενώ πέρσι είχαμε πάει να παίξουμε εκτός από την Αθήνα και σε διάφορες άλλες πόλεις όπως Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με την καινούρια παράσταση θα είμαστε σ έναν συγκεκριμένο χώρο, το θέατρο Άρτι το οποίο είναι της σχολής μας και μας στηρίζουν πολύ.

Η επιλογή του έργου
Το είχαμε σκεφτεί μαζί με την Ευγένα πέρσι και ήμασταν σε δίλλημα ποιο να κάνουμε οπότε το ανεβάζουμε φέτος. Βέβαια μέχρι να αποφασίσουμε αλλάξαμε δέκα γνώμες! Σκεφτόμασταν μήπως ανεβάσουμε ξανά την Ευγένα αλλά τελικά καταλήξαμε στο Βόιτσεκ. Αποφασίσαμε να το πάρουμε όλοι μαζί από την αρχή, να το μεταφράσουμε μαζί, να πούμε όλοι ιδέες, να βάλουμε τις σκηνές στη σειρά γιατί δεν είναι ολοκληρωμένο έργο.

Πόσο επηρέασε την ομάδα η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί
Στην αρχή μας επηρέασε και προβληματιστήκαμε αν θα συνεχίσουμε με την ομάδα και μας πήρε όλο το καλοκαίρι να οργανωθούμε γιατί είμαστε και μια ομάδα με πολύ low budget έως καθόλου! Δουλεύουμε σχεδόν με καθόλου χρήματα κι αυτή η παράσταση δεν έχει σκηνικά, απλά βγάλαμε ό,τι υπήρχε από την προηγούμενη παράσταση του θεάτρου και τα αφήσαμε, τα ρούχα είναι αφαιρετικά και είναι όλα λιτά.

Απ’ τη μία το θέατρο σε κάνει να ξεχνιέσαι όταν έρχεσαι για πρόβες κι έχεις ν αγχωθείς για την παράσταση και ζεις σ έναν δικό σου κόσμο. Φυσικά και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η οικονομική κατάσταση όμως αν το καταφέρεις να διατηρείς μια ψυχραιμία και να ξεπεράσεις τον πανικό, σου δίνει μια μεγάλη χαρά αυτό που κάνεις.

Δυσκολία κειμένου
Δυσκολευτήκαμε με το κείμενο γιατί το πρωτότυπο είναι στα γερμανικά και πρέπει να βρεις τρόπους που να το προσαρμόσεις σωστά στα ελληνικά. Όσο καλή κι αν είναι η μετάφραση, είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις στα ελληνικά το κείμενο και να είναι κατανοητό στους άλλους που θα το ακούσουν και θα το δουν. Γι αυτό κι ασχοληθήκαμε πολύ καιρό με την επιμέλεια του κι αφιερώσαμε πολύ χρόνο. Η "Ευγένα" μπορεί να μας φαινόταν δύσκολο λόγω της περίεργης διαλέκτου αλλά ήταν η γλώσσα μας!

Η ομάδα και οι πρόβες
Οι πρόβες από τον Οκτώβριο είναι σε καθημερινή βάση και είναι δύσκολο για τα παιδιά που δουλεύουν ν’ αφιερώνουν τόσες ώρες για την παράσταση. Αλλά το ότι το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν κι εμπιστεύονται μία συμμαθήτρια τους να τους σκηνοθετήσει λέει πάρα πολλά. Είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα φέτος, μας βοήθησε πολύ η περσινή εμπειρία και προσπαθούμε να είμαστε ομάδα και να μην επιτρέπουμε οτιδήποτε άσχημο που συμβαίνει να μη μας διαλύσουν.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

*Info:

"Βόυτσεκ" του Georg Büchner

Που: Θέατρο Άρτι, Ηπείρου 41, Κέντρο

Πότε: 16 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου/ Παρασκευή-Σάββατο – Κυριακή

Τηλ.: 2108834002