Πέθανε η Σέρβα εικαστικός Breda Beban

03.05.2012
«Έφυγε» στα 60 της χρόνια από καρκίνο η Σέρβα εικαστικός Breda Beban. Την γνωρίσαμε στην περσινή ατομική της έκθεση στη γκαλερί Καλφαγιάν λίγο μετά την έκθεσή της στο λονδρέζικο Camden Arts Centre, όπου κατά μία έννοια είχε προβλέψει το θάνατό της, βάζοντας τους φίλους της να διαλέξουν τα τραγούδια που θα ήθελαν να παίζουν στην κηδεία τους πριν ακόμη μάθει για την ασθένειά της.

«Έφυγε» στα 60 της χρόνια από καρκίνο η Σέρβα εικαστικός Breda Beban. Τη γνωρίσαμε στην περσινή ατομική της έκθεση στη γκαλερί Καλφαγιάν, λίγο μετά την έκθεσή της στο λονδρέζικο Camden Arts Centre, όπου κατά μία έννοια είχε προβλέψει το θάνατό της, βάζοντας τους φίλους της να διαλέξουν τα τραγούδια που θα ήθελαν να παίζουν στην κηδεία τους... πριν ακόμη μάθει για την ασθένειά της.

Η Breda Beban ήταν εικαστικός, κινηματογραφίστρια και επιμελήτρια. Γεννημένη στη Σερβία, εργαζόταν στο Λονδίνο και το Sheffield, όπου και δίδασκε Media Arts στο Sheffield Hallam University.

Είχε πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2001 τιμήθηκε με το Paul Ηamlyn Award for Visual Arts, στην Αγγλία. Το έργο της "Jason’s Dream" βραβεύτηκε με το Silver Award for Music Film & Video στο Worldfest στο Houston International Film Festival των Ηνωμένων Πολιτειών (1998).

Ήταν επίσης κεντρική επιμελήτρια/καλλιτεχνική παραγωγός του imagine art after, ενός πολυσύνθετου πρότζεκτ γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να υλοποιείται με τη μορφή εκθέσεων ή προβολών σε διάφορες φάσεις και τοποθεσίες. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Tate Britain (Οκτώβριος 2007 – Ιανουάριος 2008).