Έφυγε από τη ζωή ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων»

09.05.2012
Διάσημος στην Αμερική για τα παιδικά βιβλία του, με γνωστότερο όλων το παραμύθι «Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων», που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2009 από τον Σπάικ Τζόνζι, ο Μορίς Σεντάκ έφυγε χθες από τη ζωή στα 83 του χρόνια.

Διάσημος στην Αμερική για τα παιδικά βιβλία του, με γνωστότερο όλων το παραμύθι «Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων», που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2009 από τον Σπάικ Τζόνζι, ο Μορίς Σεντάκ (Maurice Sendak) έφυγε χθες από τη ζωή στα 83 του χρόνια.

Ο συγγραφέας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ ύστερα από επιπλοκές από πρόσφατο εγκεφαλικό. Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1928, στους κόλπους μιας οικογένειας Πολωνών Εβραίων, και έχοντας περάσει δύσκολη παιδική ηλικία, περιορισμένη από ασθένειες αλλά κι ένα κλειστοφοβικό συγγενικό περιβάλλον, ο Σεντάκ πέρασε τις αναμνήσεις του στο χαρτί και κατέθεσε περισσότερα από 50 εικονογραφημένα βιβλία.

Ερημίτης και διαβόητα στρυφνός, έφτασε να θεωρείται στις ΗΠΑ ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων», ενώ κέρδισε πολλά βραβεία για τις εικονογραφήσεις του. Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν από τη σουηδική κυβέρνηση, ενώ το 1996 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον τίμησε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών.