Τζουγανάκης: Η μουσική λειτουργεί ιαματικά στις ψυχές μας

23.01.2013
Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της κρητικής μουσικής στο ευρύ κοινό και το λαούτο του έχει μέχρι και θεραεπυτικές ικανότητες. Μεγάλωσε με πολλά είδη μουσικής ν' ακούγονται στα ηχεία, ο Ερωτόκριτος είναι από τις ιστορίες που θα τον συγκινούν πάντα και θαυμάζει πολύ την Ελεωνόρα Ζουγανέλη για την καλλιτεχνική της ευφυία.

Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της κρητικής μουσικής στο ευρύ κοινό και το λαούτο του έχει μέχρι και θεραεπυτικές ικανότητες. Μεγάλωσε με πολλά είδη μουσικής ν' ακούγονται στα ηχεία που αποτέλεσαν και επιρροές του, ο Ερωτόκριτος είναι από τις ιστορίες που θα τον συγκινούν πάντα και θαυμάζει πολύ την Ελεονώρα Ζουγανέλη για την καλλιτεχνική της ευφυία, ανάμεσα σε άλλα.

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης είναι από τους πιο ολοκληρωμένους τραγουδιστές και μουσικούς με κρητικές ρίζες, ετοιμάζει τον καινούριο του δίσκο μετά από αρκετό καιρό και συνεχίζει ακάθεκτος να γεμίζει τον Ρυθμό Stage. ήρθε η στιγμή να μάθεις και λίγα παραπάνω πράγματα για εκείνον....

Συνεχίζετε τις εμφανίσεις σας στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη. Tι παρουσιάζετε εκεί και για πόσες παραστάσεις;
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το κοινό, που, παρά τις δυσκολίες των ημερών, μας στήριξε και μας αγκάλιασε με αγάπη και βοήθησε να πραγματοποιηθεί η «αγωγή της ψυχής» και να λειτουργήσει ιαματικά η μουσική στις ψυχές μας, σε κάθε παράσταση. Στο πρόγραμμα μας ακούγονται τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία, μέχρι και άλλων αγαπημένων τραγουδοποιών για να φτάσει από ένα σημείο και πέρα να μην είναι καθορισμένο, αλλά να αφήνεται στην έμπνευση μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη. Έτσι αποκτά κάθε φορά την μοναδικότητα του.

Η διαφορά απο όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις είναι η ανάγκη πραγματοποίησης μια παλαιότερης ιδέας. Να εκφραστώ μέσα από το λαούτο, αφήνοντας ακόμα πιο ελεύθερη την φαντασία της στιγμής, με αποτέλεσμα οι αυτοσχεδιασμοί και οι ιδέες να μπορούν να πραγματοποιηθούν αυθόρμητα στη σκηνή, αποκτώντας μια πειθαρχημένη ελευθερία.

Υπάρχουν σχέδια για καινούριο δίσκο;
Οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών έχουν ήδη ξεκινήσει και σύντομα πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό.

Γεννηθήκατε στο Βέλγιο κι έχετε συναναστραφεί από μικρός με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. Ποιες είναι οι πρωταρχικές μουσικές καταβολές σας;
Τα πρωταρχικά μου ερεθίσματα ήταν ένα συνονθύλευμα μουσικών ακουσμάτων. Από τη μια πλευρά η μουσική που ηχούσε στο σπίτι μου, η παραδοσιακή μουσική του νησιού μου καθώς επίσης Θεωδοράκης, Χατζιδακις μέχρι και Καζαντζίδης. Και από την άλλη τα ακούσματα από διάφορες εθνικότητες και κουλτούρες που συνυπήρχαν στην κοινωνία του Βελγίου.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα θα βάζατε ν’ ακούσει κάποιος που θέλει να μάθει για την κρητική μουσική και γιατί;
Τα πρώτα ακούσματα που θα έβαζα, θα ήταν από την μουσική συλλογή «Οι Πρωτομάστορες» γιατί υπάρχει έντονα το στοιχείο της αυθεντίας αλλά και του πνεύματος του τόπου.

Τι μπορεί ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα κομμάτια σας;
Η αλήθεια.

Συμμετείχατε στην Διεθνή μουσική έκθεση Womex που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τι ανταπόκριση είχε η μουσική σας ; Προέκυψαν συνεργασίες η εμφανίσεις σε φεστιβάλ εκτός Ελλάδος ;
Η Womex είναι μια συνάντηση παραγωγών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό γεγονός γιατί δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της γης, να συναντηθουν, να ανταλλάξουν και να ακούσουν διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις και κουλτούρες. Εκείνο το βράδυ προέκυψαν άμεσα προτάσεις για συνεργασίες και εμφανίσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, μιας και η αποδοχή του κοινού, των παραγωγών αλλά και των συναδέλφων ήταν θέρμη.

Έχετε συνεργαστεί και με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη για το «Πάλι Πάλι». Ποιους από τους νέους τραγουδιστές ξεχωρίζετε και πιστεύετε ότι θα έχουν διάρκεια;
Το «Πάλι Πάλι» που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1993 και στην συνέχεια το 1998 με τον Μανόλη Λιδάκη που το ερμήνευσε καταπληκτικά, όταν το άκουσα από την Ελεονώρα Ζουγανέλη με συγκίνησε ο τρόπος που προσέγγιζε την μουσική και το λόγο.

Το ταλέντο, η ψυχή και το πάθος, αλλά και η καλλιτεχνική της ιδιοφυία πιστεύω πως εξασφαλίζουν την διαχρονικότητα της και παρόλο που είναι τόσο νέα ερμηνεύει με ωριμότητα και προσωπικότητα. Υπάρχουν αρκετοί νέοι τραγουδιστές με ήθος και ιδιοτυπία που υπόσχονται πολλά και αν οχι ακόμα, θα ανταμειφθούν ηθικά με τον καίρο. Εύχομαι να έχουν υπομονή, πίστη και αφοσίωση.

Ο "Ερωτόκριτος" και δύο εκδοχές της "Ερωφίλης" ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές. Ποια είναι η αγαπημένη σας ιστορία από την κρητική παράδοση και γιατί;
Και τα δύο έργα είναι αριστουργήματα της Κρητικής λογοτεχνίας και εξυμνούν τον έρωτα . Θα πρότεινα σε όλους να τα δουν και τα δύο φυσικά . Ο Γ. Χορτάτσης στην Ερωφίλη παρουσιάζει με πιο σκληρό τρόπο μία τραγική ιστορία αγάπης . Η τρυφεράδα του Ερωτόκριτου είναι πιο κοντά στη δική μου ιδιοσυγκρασία.

*Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

-Στη σκηνή του Ρυθμού Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη)

- Στο επίσημο site του

Κική Παπαδοπούλου