"Φανταστικές Πολιτείες" στο Αέναον

08.03.2001
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου εγκαινιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης "Αέναον" η έκθεση ζωγραφικής του Κορνήλιου. Στα έργα που παρουσιάζει ο Κορνήλιος δημιουργεί φανταστικές πολιτείες που διαπνέονται από μία μεταφυσική ατμόσφαιρα. Τα χρώματα του είναι έντονα και με παράδοξες αντιθέσεις εναρμονίζουν ασύμβατους ρυθμικούς σχηματισμούς που διεγείρουν αρχέτυπες εικόνες και εμπειρίες του μαγικού ρεαλισμού, όπως αποτυπώθηκε στην παγκόσμια λαϊκή παρακαταθήκη.
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου εγκαινιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης "Αέναον" η έκθεση ζωγραφικής του Κορνήλιου, "Φανταστικές Πολιτείες". Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Ιστορικού Τέχνης, Αθηνάς Σχινά.
"... ο ζωγράφος εμπνέεται από διαπολιτισμικές παραδόσεις, παραμύθια και μνήμες που προέρχονται από την ανηλικίωτη εποχή της παιδικής αυθαιρεσίας, η οποία ενεδρεύει στο συλλογικό ασυνείδητο.
Στα έργα που παρουσιάζει ο Κορνήλιος δημιουργεί φανταστικές πολιτείες που διαπνέονται από μία μεταφυσική ατμόσφαιρα. Τα χρώματα του είναι έντονα και με παράδοξες αντιθέσεις εναρμονίζουν ασύμβατους ρυθμικούς σχηματισμούς που διεγείρουν αρχέτυπες εικόνες και εμπειρίες του μαγικού ρεαλισμού, όπως αποτυπώθηκε στην παγκόσμια λαϊκή παρακαταθήκη. Η γραφή ωστόσο των έργων παραπέμπει στην αμεσότητα και ζωντάνια της faure ζωγραφικής, διατηρώντας πάντα ο καλλιτέχνης αυτός μία προσωπική φωνή που ανταποκρίνεται στην ποιότητα του αποτελέσματος.
Ανάμεσα στο εικονοπαίχνιο και τους ανανεωμένους του μύθους ο Κορνήλιος εμψυχώνει τις φανταστικές πολιτείες του με όνειρα ανεξίτηλα, που συνδέουν χειροπλαστικά το παρελθόν με το παρόν μέσα από την υπέρβαση των αντιθέσεων..."
Η έκθεση περιλαμβάνει 24 έργα (λάδια) μεσαίου μεγέθους. Ένα πρωτότυπο ευχαριστώ για τους επισκέπτες της έκθεσης "Φανταστικές Πολιτείες" του Κορνηλίου, ένας τυχερός στο τέλος της έκθεσης - θα πάρει δώρο ένα μικρό έργο (λάδι) του καλλιτέχνη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Μαρτίου.