"Απoβίβαση" των Christie's στην επιτυχία

08.03.2001
"Η αποβίβαση" του Κωνσταντίνου Βολανάκη συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλότεχνων στη δημοπρασία GREEK SALE X του οίκου Christie's, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών. Η θαλασσογραφία του γνωστού ζωγράφου πουλήθηκε στην τιμή των 120 εκατομμυρίων δραχμών, υπερδιπλασιάζοντας έτσι τις εκτιμήσεις, αφού η αρχική τιμή εκτίμησης που έδινε ο οίκος για το συγκεκριμένο έργο ήταν 40.000.000 - 50.000.000 δραχμές.
"Η αποβίβαση" του Κωνσταντίνου Βολανάκη συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλότεχνων στη δημοπρασία GREEK SALE X του οίκου Christie's, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών. Η θαλασσογραφία του γνωστού ζωγράφου πουλήθηκε στην τιμή των 120 εκατομμυρίων δραχμών, υπερδιπλασιάζοντας τις εκτιμήσεις, αφού η αρχική τιμή εκτίμησης που έδινε ο οίκος για το συγκεκριμένο έργο ήταν 40 - 50 εκατομμύρια δραχμές. Το ακριβότερο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου) κομμάτι, το "Παιδί με τη σβούρα" του Περικλή Πανταζή πουλήθηκε 75 εκατομμύρια δραχμές, ενώ η αρχική τιμή εκτίμησης ήταν 50 - 70 εκατομμύρια δραχμές. Στην ίδια τιμή πουλήθηκε και το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, καθώς το έργο "Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος είς την μάχην το 1453, Μαΐου 29" με αρχική τιμή εκτίμησης 15 - 20 εκατομμύρια, δημοπρατήθηκε αντί 42 εκατομμυρίων δραχμών. Τα "Τρία παιδιά" του Πανταζή πουλήθηκαν στην τιμή των 28 εκατομμυρίων δραχμών (αρχική τιμή εκτίμησης 35.000.000 - 45.000.000) και το "Κορίτσι με τη μαργαρίτα" του Ιακωβίδη δημοπρατήθηκε στην τιμή των 25 εκατομμυρίων δραχμών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. "Η προσωπογραφία του Κ.Μ" του Νικολάου Λύτρα πουλήθηκε στη χαμηλότερη τιμή εκτίμησης του οίκου, δηλαδή 25.000.000 δραχμές", ενώ το έργο του Νικολάου Γύζη "Το Γλέντι" δεν άγγιξε την αρχική τιμή εκτίμησης (20.000.000 δραχμές) και πουλήθηκε στην τιμή των 18.000.000 δραχμών.

Το φιλότεχνο κοινό ανταποκρίθηκε θερμά για μία ακόμη χρονια και στη δεύτερη δημοπρασία που έγινε την ίδια μέρα, με τίτλο "Ελληνική Τέχνη: Δεύτερο μισό του 20ου αιώνα". Τιμή -ρεκόρ για εικαστική κατασκευή "χτύπησε" το έργο της Δανάης Στράτου "Αναπνεύστε", το οποίο δημοπρατήθηκε αντί 14 εκατομμυρίων δραχμών. Το "Σιδερένιο Σπίτι" του Γιώργου Λάππα με αρχική τιμή εκτίμησης 3.5 - 4.5 εκατομμύρια δραχμές, πουλήθηκε στην τιμή των 3.2 εκατομμυρίων δραχμών, το "Δέντρο" του Αλέκου Φασιανού πουλήθηκε 4,8 εκατομμύρια δραχμές, ενώ έκπληξη προκάλεσε το έργο του Γιάννη Λασηθιωτάκη "Εικόνες ενός άγνωστου τοπίου" που πουλήθηκε 3,5 εκατομμύρια δραχμές, τιμή κατά πολύ ανώτερη από την αρχική εκτίμηση του οίκου.