Συνέντευξη με τον Σταύρο Σιόλα

12.11.2013
Ένας από τους πιο εμπνευσμένους δημιουργούς της νέας γενιάς, ο Σταύρος Σιόλας περνάει ΔΙΟΔΙΑ σε μια από τις ωραιότερες μουσικές σκηνές της Αθήνας, τον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη. Λίγο πριν, μιλάει στο e-go και σε όλους εσάς. Ε.Σ.

Τι έχει αλλάξει στον χώρο κατά τη γνώμη σας από το 2006 που κερδίσατε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα;Όλα έχουν αλλάξει και γύρω μας και μέσα μας. Πολύ δύσκολα επιβιώνει κανείς σε οποιοδήποτε τομέα. Αλλά το χειρότερο είναι πως πολύ πιο δύσκολα βρίσκει βήμα ένας νέος άνθρωπος για να επικοινωνήσει την τέχνη του, να εκφράσει τον εαυτό του και να αποδείξει την άξια του. Από την άλλη τώρα που δεν βγαίνουν πια εύκολα δίσκοι και χρειάζεται πολύ περισσότερος προσωπικός κόπος και προσπαθεια, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι κάτι έχεις να πεις και να έχεις ισχυρή επιθυμία για να το κάνεις.

Το ντουέτο σας με την Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι σημείο αναφοράς στην καριέρα σας. Εσείς θεωρείτε ότι σας άνοιξε ακόμη περισσότερο το δρόμο για την αναγνωριστιμότητα?Με τη φωνή της Ελευθερίας άκουσα τα πρώτα μου Ελληνικά τραγούδια και υπήρξε για μένα μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες όποτε προφανώς η στιγμή που τραγούδησα μαζί της ήταν μια σημαντική στιγμή για μένα. Δεν θεωρώ πως έγινα πιο γνωστός μ αυτό το τραγούδι παρ ότι υπήρξε μεγάλη επιτυχια, πολύς κόσμος δεν το χει συνδέσει με μενετή μεγαλύτερη μου επαφή με το ευρύ κοινό την οφείλω στο τραγούδι Της Αρνός Το Νερό και τώρα στα Διόδια

Γράφετε τραγούδια εθιστικά και με τη γεμάτη δύναμη φωνή σας, μένουν στο μυαλό του ακροατή και "γυρίζουν". Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχία σας; :-)Ευχαριστώ για την ερώτηση το μονό που ξέρω εγώ είναι πως γράφω τραγούδια που θα θελα ν ακούσω τα οποία να είναι ατμοσφαιρικά και να σε ταξιδεύουν

Ποια είναι τα δικά σας μουσικά ακούσματα; Με τι μουσική μεγαλώσατε;Δε μεγάλωσα με ιδιαίτερα ακούσματα από το σπίτι. Ερευνούσα ότι έπεφτε στην αντίληψη μου και το έβρισκα ιδιαίτερο και με συγκινούσε. Έτσι ανακάλυψα την Κλασσική μουσική, την παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο, τον Μανό Χατζιδάκι, την bjork, τους portishead τον leonard coehn και ένα σωρό αλλά ετερόκλητα ακούσματα που με επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη μουσική μου αντίληψη.

Τι σας γοητεύει στο χώρο σας; Με γοητεύει ένα κοινό με απαιτήσεις και αισθητική που διψάσει για καλό τραγούδι απαλλαγμένο από στερεότυπα καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων και όλοι οι καλλιτέχνες που το προσφέρουν αυτό.

Και τι σας απογοητεύει;Με απογοητεύει το αντίθετο.

Ενορχήστρωση κ συμμετοχή στη σκηνή από τον Κώστα Περισσή. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;Με τον Κώστα συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά στον πρώτο μου δίσκο με τίτλο ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΜΕΡΑ όπου έκανε την ενορχήστρωση. Είναι ένας σπουδαίος μουσικός με θητεία στη ροκ μουσική και είμαστε χρόνια φίλοι και δοκιμασμένοι συνεργάτες κι είναι χαρά να τον έχω μαζί μου.

Φεύγετε για πάντα από τη Γη. Πριν μπείτε στο διαστημόπλοιο επιλέγετε ένα άλμπουμ για τους εξωγήινους και ένα για κληρονομιά στις επόμενες γενιές στη Γη. Ποιο είναι το καθένα; Aν εννοειτε δύο από τα σημαντικότερα θα πω τους Ορνιθες του Χατζιδακι και το Αξιον Εστι του Μικυ Θοδωρακη, παραλείποντας βέβαια πολλά ακόμη αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής.