Δ. Υφαντής: Ο ήχος της σιωπής ειναι τρομακτικός!

29.11.2013
Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Υφαντής εμφανίζεται στο Ρυθμός Stage,

καταθέτοντας τη δική του πρόταση σε παλιά αγαπημένα τραγούδια (Καίγομαι και σιγολιώνω, Μυστικά πως σ’ αγαπώ) αλλά και τραγούδια από τον νέο του cd με τίτλο «Κρασομηλιά» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

E.Σ.

Τι έχετε ετοιμάσει για τις 6 Δεκεμβρίου στον Ρυθμό?
Στο Ρυθμό θα παρουσιάσουμε ένα μέρος των τραγουδιών της «Κρασομιλιάς», δικά τραγούδια προ- Τριφώνου αλλά και τραγούδια – εκπλήξεις περνώντας μέσα από λαϊκούς και έντεχνους, παλιούς και νέους δρόμους, που ίσως δεν θα περιμένατε να τα ακούσετε από εμένα. Φυσικά ο παραδοσιακός ήχος της Ελλάδας δεν λείπει, με πρωταγωνιστή πάντα το Ηπειρώτικο ιδίωμα.

Τι ακριβώς είναι η Κρασομηλιά, τι μπορούμε να περιμένουμε απ αυτήν?
Πρόκειται για ενα cd με 13 καινούργια δικά μου τραγούδια στα οποία έχω αναλλάβει και την ενορχήστρωση. Μέσα από αυτό το cd μπορεί κάποιος να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ ως τραγουδοποιός που αισθάνεται βαθιά μέσα του τη δύναμη της πραραδοσιακής μουσικής.

Είναι απολύτως ενδιαφέρον το γεγονός ότι παίζετε πάνω από 10 μουσικά όργανα. Πώς προέκυψε αυτό? Τα μαθάινατε σιγά σιγά ή από τη στιγμή που θα μάθετε κάποια, τα υπόλοιπα έρχονται σχεδόν από μονα τους? Πόσα χρόνια σας πήρε να τα μάθετε και πώς καταλάβατε ότι έχετε αυτό το ταλέντο?
Πρωτοασχολήθηκα με τη μουσική στα 13 μου ξεκινώντας από το μπουζούκι. Από τους κλασικούς ήχους του μπουζουκιού πέρασα σταδιακά, χωρίς να τα καταλάβω σε πιο παραδοσιακούς όπως το ούτι, το μαντολίνο,το λαούτο, το τσουμπούς. Είναι κάτι το οποίο «ήρθε» μόνο του, σαν μια φυσική ανάγκη, η οποία με ακολουθεί εδώ και 30 χρόνια και να σας πω την αλήθεια πιστεύω ότι έχω πολλά ακόμα να μάθω.

Η ζωή σας φαντάζομαι ότι είναι γεμάτη μουσική. Αλήθεια υπάρχει χρόνος και τόπος που θέλετε λίγη ησυχία? Που για κανένα λόγο δε θέλετε να ακούσετε τίποτα παρά τον ήχο της σιωπής?
Ο ήχος της σιωπής είναι τρομακτικός.Θέλω να ακούω τη ζωή γύρω μου στους ήχους του νερού και των πουλιών. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να επαναεγκτασταθώ στην επαρχία.

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε και τι μουσική ακούτε σ αυτη την ηλικία?
Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να με συγκινούν. Μου αρέσουν τα κλασικά ακούσματα, όχι τόσο τα ηλεκτρινικά.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε πολύ πολύ να συνεργαστείτε?
Η αλήθεια είναι δεδομένης της συνεργασίας μας στο τελευταίο μου cd με τον Παντελή Θαλασσινό, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας.

Για το τέλος, πείτε μας ποιο άλμπουμ θα αφήνατε κληρονομιά στις επόμενες γενιές? Ποιο είναι αυτό που θεωρείτε αριστουργηματικό?
Θα προτιμησω να μην δώσω καποιο τίτλο, μιας και τα αξιόλογα άλπουμ είναι πολλά και είναι δύσκολο να διαλέξω ανάμεσα σε δημιουργίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββοπουλο, Λοϊζο και άλλους.


Ρυθμός Stage
Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
Μαρίνου Αντύπα 38
16346 Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9750060
www.rythmos-stage.gr
Ώρα έναρξης: 22.30