Πρωταγωνίστρια ακρωτηριάζεται και οι θεατές λιποθυμούν!

05.05.2014
Με 14 δολοφονίες, σκηνές σκληρού βιασμού, ακρωτηριασμούς και κανιβαλισμούς ... το αμφιλεγόμενο έργο του Σαίξπηρ «Titus Andronicus», που ανεβαίνει στο Globe Theater του Λονδίνου, προκάλεσε λιποθυμίες στο κοινό που παρακολούθησε την πρόβα τζενεράλε.

Θεατές λιποθύμησαν, κριτικοί θεάτρου έμειναν με το στόμα ανοικτό και για όλα τούτα κλήθηκε ακόμα και αστενοφόρο... Αν και οι παραγωγοί που ανέβασαν το έργο είχαν προειδοποιήσει το κοινό ότι η παράσταση θα είναι πολύ «ρεαλιστική», οι θεατές δεν άντεξαν τη σκληρότητα των σκηνών, στις οποίες η πρωταγωνίστρια Λαβίνια βιάζεται, της κόβουν τη γλώσσα και τα χέρια, και τη σφάζουν επί σκηνής.

Η παράσταση ακολουθεί την παραγωγή της Lucy Bailey του 2006 και άνοιξε τη σεζόν του θεάτρου με τρόπο τουλάχιστον ... θορυβώδη και γκροτέσκ. Η ηθοποιός Σπένσερ - Λόνγκχερστ (Spencer-Longhurst) στο ρόλο της Λαβίνια δήλωσε στη Daily Mail: «Αν και μου ξεριζώνουν τη γλώσσα, αυτός είναι ο πιο εύγλωττος ρόλος που έχω παίξει ποτέ!».

Περισσότερα στο www.shakespearesglobe.com/titus

Χρ.Τσατσαράγκου

Ο Τίτος Ανδρόνικος είναι από τα πρώιμα έργα του Σαίξπηρ και η πρώτη απόπειρά του να γράψει τραγωδία. Ο Τίτος Ανδρόνικος, Ρωμαίος βασιλιάς, μαζί με τους τέσσερις από τους εικοσιπέντε γιους του, επιστρέφει στη Ρώμη μετά από δέκα χρόνια πολέμου φέροντας αιχμάλωτη τη βασίλισσα Ταμόρα, τους τρεις γιους της και τον εραστή της. Σύμφωνα με τα ρωμαϊκά εθιμικά θυσιάζει το νεκρό σώμα του πρώτου γιου της Ταμόρα για χάριν των δικών του παιδιών. Αυτό προκαλεί και το ανεξέλεγκτο μίσος της Ταμόρα προς το πρόσωπό του, η οποία σχεδιάζει μαζί με τον εραστή της τη δολοφονία δύο γιων του Τίτου Ανδρόνικου.

Τελικά, οι γιοι του Τίτου Ανδρόνικου αποκεφαλίζονται και η κόρη του, Λαβίνια, βιάζεται και της κόβονται τα χέρια και η γλώσσα, ώστε να μην μπορεί να μαρτυρήσει τα ονόματα των βιαστών. Ακόμη και το τελευταίο παιδί που του απέμεινε εξορίζεται από τη Ρώμη και ζητάει την προστασία από τους εχθρούς.

Ο Τίτος αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα και ο κόσμος τον περνάει για τρελό. Η Ταμόρα, ενσαρκώνει πλέον το ρόλο της τιμωρού και της εκδικήτριας αλλά ο Τίτος δε σταματά εκεί. Σκοτώνει τους δύο γιους της Ταμάρα καθώς και την Ταμόρα και τη Λαβίνια, την ίδια του την κόρη. Στη συνέχεια ακολουθούν κι άλλες δολοφονίες και μένουν ζωντανοί μονάχα τέσσερις άνθρωποι εκ των οποίων ο ένας είναι ο Λούκιος, ο εξόριστος γιος του Τίτου, που επιστρέφει και παίρνει την εξουσία στα χέρια του.