5 μαθήματα ζωής από τη Μάγια Αγγέλου

29.05.2014
«Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις» είχε γράψει κάποτε η Μάγια Αγγέλου που δεν φοβήθηκε ποτέ να ... ζήσει!

Η διάσημη αφρο-αμερικανή ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou)έφυγε σε ηλικία 86 ετών και ο κόσμος έχασε μια ανεπανάληπτη ψυχή. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία, που έδωσε δύναμη και έμπνευση σε πολλούς ανθρώπους να δουν τη ζωή τους διαφορετικά!

Το Μάγια Αγγέλου ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της κατά κόσμον Αν Μάργκαρετ Τζόνσον και το υιοθέτησε μετά τον γάμο της το 1951 με τον Ελληνα ηλεκτρολόγο και τέως ναυτικό Αναστάσιο Αγγέλου. Μαζί του εμφανιζόταν ως χορευτικό ντουέτο στο Σαν Φρανσίσκο.

Το πρώτο της βιβλίο, που της έφερε φήμη και καταξίωση, ήταν βέβαια αυτοβιογραφικό. Είχε τίτλο «I know why the caged bird sings». Είχε προηγηθεί η συγγραφή θεατρικών έργων, δημοσιογραφικών άρθρων και η πολιτική της δράση. Τα επόμενα χρόνια ξετύλιξε τη χαρισματική της προσωπικότητα, αγγίζοντας στα βιβλία και στα ποιήματά της θέματα που αφορούν τη γυναικεία φύση, την ταυτότητα, τον ρατσισμό, το ταξίδι. Βραβεύτηκε αμέτρητες φορές για το πνευματικό και λογοτεχνικό της έργο.

Διάβασε περισσότερα για την Μάγια Αγγέλου...

Το BBC Culture συγκέντρωσε 5 βασικά μαθήματα ζωής, πέντε ιδέες που της έδωσαν τη δύναμη - μέσα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής - να συνεχίσει:

Βρες τη δική σου φωνή

«Η μητέρα μου ήξερε ότι είναι επικίνδυνο για μένα να μείνω ... αμίλητη. Ακόμα και 69 χρόνια μετά ισχύει το ίδιο. ... τραγουδάω, μιλάω, μιλάω δυνατά και σταθερά ... η αλαλία είναι σαν ναρκωτικό, είναι τόσο εθιστική – δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε.»

Στα απομνημονεύματά της η Αγγέλου περιγράφει τον βίαιο βιασμό της στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών από τον φίλο της μητέρας της. Να σημειωθεί εδώ, πως η Αγγέλου εν συνεχεία κατέθεσε ενάντια στον βιαστή της, ο οποίος και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οργισμένο πλήθος. Η διάσημη συγγραφέας πίστεψε πως με τη "φωνή" της σκότωσε τον άνδρα και γι΄αυτό σταμάτησε να μιλά για 6 ολόκληρα χρόνια....


Η αγάπη απελευθερώνει

« Η αγάπη απελευθερώνει, δεν σε κρατάει πίσω - αυτό είναι εγωισμός ... Όταν η μητέρα μου ήταν στο οξυγόνο και πάλευε τον καρκίνο για τη ζωή της, θα τη θυμάμαι να με απελευθερώνει ... και είπα «Ελπίζω να μπορέσω να την απελευθερώσω κι εγώ.»


Συνεχίζω να σηκώνομαι

«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο που έχουμε πέσει στο κρεβάτι για ύπνο το βράδυ με φόβο, με πόνο, με απώλεια ή με απογοήτευση - και πάλι όλοι έχουμε ξυπνήσει και έχουμε σηκωθεί, με κάποιο τρόπο έχουμε πλυθεί ιεροτελεστικά, είδαμε άλλους ανθρώπους και είπαμε: «Καλημέρα, πως είσαι; Καλά ευχαριστώ και εσύ;»


Είμαι ανθρώπινο πλάσμα

«Όσο αποτρόπαιο και να είναι ένα έγκλημα, αν το έκανε ένας άνθρωπος, πρέπει να πω ότι έχω μέσα μου όλα τα συστατικά που είναι και μέσα σε εκείνον/εκείνη – απλά εγώ έχω πρόθεση να τα χρησιμοποιήσω εποικοδομητικά και όχι καταστροφικά.»


Ποτέ μόνος

«Όταν ανεβαίνω σε μια σκηνή, όταν σηκώνομαι να μεταφράσω, όταν πηγαίνω να διδάξω τις τάξεις μου, όταν πηγαίνω να σκηνοθετήσω μια ταινία φέρνω μαζί μου όλους όσους μου έχουν φερθεί με καλοσύνη – μαύρους, λευκούς, Ασιάτες, ισπανόφωνους, γηγενείς Αμερικάνους, γκέι, στρέιτ. Και λέω: «Ελάτε μαζί μου, σας χρειάζομαι τώρα.»

Επιμ. Χ.Τ.