Ο Γιώργος Τσιριγώτης στο e-go.gr

06.06.2014
Ο Γιώργος Τσιριγώτης και ο Πάνος Μπούσαλης συναντιούνται για πρώτη φορά στην μουσική σκηνή Ρυθμός Stage απόψε.

Ένα ιδιαίτερο πάντρεμα ήχων που θα διατρέξει τον δρόμο της καλής ελληνικής μουσικής, με όμορφα παραστρατήματα στα “σοκάκια της Μεσογείου” μαζί με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία. Mε αφορμή αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα με τον Γιώργο Τσιριγώτη.

Καλησπέρα. Τι έχετε ετοιμασει για αυτή την Παρασκευή στον Ρυθμό?
Το προγραμμα θα ανοιξει ο Πανος με καινουργια τραγουδια εν οψει του καινουργιου του cd καθως κ αγαπημενα τραγουδια αλλων συναδελφων,θα πουμε καποια μαζι προτου παρουσιασω το δισκακι μου και θα συνεχισω με γνωστες μουσικες της μεσογειου.Στο δευτερο μερος θα ακουστουν λαικα τραγουδια των Μικη και του Ξαρχακου θα το μπλεξουμε μετα παλι αλλα θα ξανα ερθει ο Πανος και ολα θα ξαναγινουν οπως πρεπει!!

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο "Ο Ανεμος". Τίτλος τυχαίος ή συμβολικός για σας?
Γεγονος ειναι οτι ξεκινησε τυχαια, ηταν ο τιτλος ενος τραγουδιου που μου εδωσε ο Ανδρεας ο Κατσιγιαννης, αργοτερα ενω η δουλεια ηταν ετοιμη να κυκλοφορησει ο στιχουργος αποφασισε να παρει τον στιχο του πισω. Κρατησαμε την μουσικη εγραψε η Αλικη καινουργιο στιχο και το εγραψα μια εβδομαδα πριν την παρουσιαση του δισκου. Πολυ τρεξιμο μεχρι τελευταια στιγμη. Η αληθεια ειναι οτι το καινουργιο τραγουδι ειναι πιο αληθινο και δεν θα μπορουσε να με εκφραζει καλυτερα αυτην τη περιοδο.

Πότε ξεκίνησε η σχέση σας με την μουσική?
Απο πολυ μικρη ηλικια οπως καταλαβαίνετε.Σημερα θυμηθηκα μια ιστορια που δεν την ειχα αναφερει ποτε σε κανενα και με αφορμη μια αλλη συνεντευξη ξεπήδησε απ το μυαλο μου.Στην πρωτη δημοτικου στο βιβλιο της ανάγνωσης ειχε το ποιημα του Ριτσου,μικρο πουλι τριανταφυλλι.το ειχε παρει εμενα τ αυτι μου σαν τραγουδι και οταν μου ζητησε η δασκαλα να το διαβασω μπορουσα μονο να το πω τραγουδιστα.στην αρχη γελασε στο τελος ομως εφαγα και ξυλο γιατι ειχα κολλησει.

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε ο ίδιος?
Καλα λαικα στο σπιτι,Τσιτσανη,Θεοδωρακη,Καλδαρα,ακουγε και ροκ ο πατερας μου αλλα δεν μου αρεσε ποτε.ακομα και μετα απο τοσα χρονια που εζησα Αμερικη και που πηγαινω ερχομαι δεν με τραβαει.Με τραβηξε ομως πολυ η κλασσικη και οι παραδοσιακες μουσικες της μεσογειου αλλα και η μεξικανικες.Ξερετε μεγαλωσα δυο φορες,η μια σαν παιδι και η αλλη λιγο μεγαλυτερο παιδι.Πηγα στην Αμερικη σε ηλικα 21 ετων και εκει υπηρξαν αλλα ερεθισματα πολυ δυνατα εξισσου.Ασχοληθηκα με το κλασσικο τραγουδι και την οπερα για πολλα χρονια και μαλιστα οταν ειμαι εκει ασχολουμαι κυριως με το κλασσικο ρεπερτοριο.

Πείτε μας ένα top5 των πιο αγαπημένων σας τραγουδιών ξένων ή ελληνικών.
Una furtiva
che faro senza Euridice
Μερα μαγιου
Ομορφη πολη
Αρβοσβηνεις μονη

Στηνετε το ιδανικό σας ονειρεμένο Live. Με ποιους συναδέλφους, σε ποια σκηνή και με τι ρεπeρτόριο?
Eυτυχως εχω την τυχη να εχω δουλεψει με ανθρωπους σαν τον Θαναση τον Βασιλα,τον Κυριακο Γκουβεντα,τον Ανδρεα Τσεκουρα,τον Θαναση Σοφρα,τον Ντασσο τον Κουρτη,τον Βασιλη Κετετζογλου,τον Αρη τον Κουκο τον Τακη τον Φαραζη τον Μανωλη τον Καραντινη και τον Τακη τον Παπαγεωργιου,καθως και πιο παραδοσιακους μουσικους οπως ο Βασιλης Γιανισσης και ο Γιαννης ο Βλαχος,σε ρεπερτορια του Μικη Θεοδωρακη,του Τσιτσανη,Τουντα Νταλκα και σμυρνεικα,ομως παντοτε κατω απο πιεση και χωρις οικονομικους πορους με αποτελεσμα το επιπεδο της δουλειας να μην φτανει αυτο που θα μπορουσε η και να μην γινεται ευρεως γνωστο.Θα ηθελα με τους συνεργατες αυτους να ξαναπιασουμε τα τεσσερα προσωπα ενος τενορου που καναμε περυσι στο half note,τα αφιερωματα της μεγαλης εβδομαδας σε επιταφιο και το ρεμπετικο του Ξαρχακου,και εκεινα τα ωραια Τσιτσανη Θοεδωρακη και να τα παιζαμε σε οσα πιο πολλα μερη γινεται.

Τι σας απογοητεύει στην ελληνική μουσική πραγματικότητα και τι σας γοητεύει?
Ας μην αναφερουμε την απογοητευση αν δεν σας πειραζει ετσι για να μην την ταισουμε,με γοητευει ομως το γεγονος οτι πολλοι συναδελφοι εχουν παρει την ευθηνη της δουλειας τους στα χερια τους.Οπως ο φιλος μου ο Πανος που παιζουμε και μαζι.

Φεύγετε για παντα από τη Γη. Ποιο άλμπουμ παίρνετε μαζί σας για δείγμα στους εξωγήινους και ποιο αφήνετε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές στη Γη, ως απαραίτητο στην Παιδεία όλων.
Θα πρεπει να ειναι mp3 για να χωρεσουν!!

Ε.Σ.

Ο Γιώργος Τσιριγώτης θα μας παρουσιάσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο άνεμος», με συνθέσεις των Ανδρέα Κατσιγιάννη και Νίκου Πιτλόγλου σε στίχους των Alice Tori, Ουρανία Δούμου και Γιάννη Γιαβάρα. Πρόκειται για ένα cd single με τέσσερα τραγούδια που το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό ύφος και στην δομή αλλά και στην ενορχήστρωση.

Ο Πάνος Μπούσαλης από τη μεριά του θα μας παρουσιάσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία (από τον πρώτο του δίσκο Γκέμμα και από την υπό έκδοση δεύτερη δισκογραφική του δουλειά).

Ρυθμός Stage
Παρασκευή 6 Ιουνίου
Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9750060
www.rythmosstage.gr
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος: 12€ (με μπύρα ή κρασί)