Καλλίνης: Όταν αφέθηκα το πλήρωσα πολύ ακριβά

17.09.2014
Συνεχίζοντας τα περσινά επιτυχημένα ταξίδια τους, o Νίκος Καλλίνης, τραγουδιστής και κιθαρίστας των «Εκείνος + Εκείνος», ο τραγουδοποιός και κιθαρίστας Πέτρος Συνοδινός και η Σαββέρια Μαργιολά παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Προς την Επόμενη Θάλασσα ? 2ος Χρόνος».

Ο Νίκος Καλλίνης μας μιλησε για όσα έρχονται, όσα νιώθει, όσα λείπουν κι όσα τον επηρεάζουν... Ως την επομενη θάλασσα λοιπόν.

Ε.Σ.

Tι μας έχετε ετοιμάσει για την παράσταση στον Ρυθμό Stage?
Eνα τρίωρο μουσικό ταξίδι που περιλαμβάνει - μια επιλογή από τα τραγούδια της μουσικής ταινίας ‘’Το Τελευταίο Πέρασμα ‘’ των Γ.Πολυμενάκου – Α.Ιωαννίδη που ουσιαστικά αποτέλεσε και την αρχή της συνεργασίας μου με τον Πέτρο Συνοδινό και την Σαββέρια Μαργιολά αλλα και την αφορμή να στηθεί αυτή η μουσική παράσταση Κιθάρες που αλλάζουν από ακουστικές σε ηλεκτρικές, τύμπανα που αλλάζουν σε κρουστά και πέντε φωνές δημιουργούν την ατμόσφαιρα της παράστασης, μέσα στην οποία ερμηνεύονται τραγούδια όπως τα «Λόγια Κομμάτια» από την ιστορία των «Εκείνος + Εκείνος», τα «Βράδια βροχερά» του Πέτρου, το ήδη αγαπημένο «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» της Σαββέριας καθώς και μερικές, προσεκτικά επιλεγμένες διασκευές κλασσικών ελληνικών και ξένων τραγουδιών
.Επίσης , τραγούδια από την δισκογραφία των συντελεστών αλλά και νέα , ανέκδοτα ακόμα όπως τα «Κέρματα»της Μαρίας Σαχπασίδη …… Και …γλυκά ανακατέματα με τη Σαββέρια να τραγουδά «Είσαι Ότι Έχω» , τον Πέτρο «Αγάπη , τι Δύσκολο πράγμα» και όλοι μαζί τα «Χειμωνιάτικα Μπαρ» …Είμαστε παρέα και μας αρέσει να το δείχνουμε….

Πώς προέκυψε ο τίτλος της παράστασης?
Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι τον χειμώνα αυτή την περιπέτεια , το πλάνο ήταν να κάναμε 2-3 εμφανίσεις και αυτό να ήταν όλο ..Το εγχείρημα μας φαινόταν μεγάλο και μυστηριώδες …σαν τη Θάλασσα ….Όμως η μια «Θάλασσα» – όπως αποκαλέσαμε το κάθε live – έφερε την επόμενη και την μεθεπόμενη και οι «Θάλασσες» έγιναν τελικά 7.. Καμία παράσταση δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη.. .το ρεπερτόριο άλλαζε , οι καλεσμένοι άλλαζαν μέχρι και η μπάντα μεγάλωσε …Φέτος λοιπόν ξεκινάμε με ένα βασικό κορμό προγράμματος αλλά κανείς μας δεν ξέρει η Επόμενη Θάλασσα τι θα φέρει …

Ποια είναι τα δικά σας μουσικά ακούσματα παλιότερα και τώρα?
Μεγάλωσα στο Πέραμα του Πειραιά με τα λαϊκά τραγούδια του ‘60 και του ‘70 …μετά στη ζωή μου ήρθαν οι PINK FLOYD και όλα άλλαξαν ..Στην μουσική πορεία μου άκουσα σχεδόν τα πάντα και πολλά με συγκίνησαν , αλλά η καρδιά μου κτυπάει πάντα στους ρυθμούς αυτών των πρώτων ακουσμάτων ..Νιώθω τυχερός που συναντήθηκα με δημιουργούς όπως ο Κώστας Λογοθετίδης στους «Εκείνος + Εκείνος» αλλά και τώρα ο Πέτρος Συνοδινός , που έχουν τις ίδιες μουσικές μνήμες με μένα .Αυτό απλοποιεί την μουσική επικοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό ..Μιλάμε την ίδια γλώσσα χωρίς να λέμε πολλά …


Με ποιον συνάδελφο θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε στο στούντιο ή σε live?
Είναι προνόμιο να έχω πλάι μου αυτό τον καιρό τον Πέτρο με τον όποιο καταρχήν γουστάρουμε να διασκευάζουμε τα πάντα , σαν μουσικό παιχνίδι ,το οποίο όμως μας εχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα όπως το «Ρολόι» του Βασίλη Τσιτσάνη ( το οποίο και ερμηνεύει καταπληκτικά η Σαββέρια )..Παίζουμε για την χαρά της μουσικής , για να διασκεδάσουμε πρώτα εμείς …Έχοντας «μεγαλώσει» μουσικά σε μια γενιά που κυνήγησε το «σουξέ» μετά μανίας ,το να παίζεις επιτέλους για την πλάκα σου είναι παράδεισος!!!. Επίσης , κοντά μας έχουμε την Μαρία Σαχπασίδη που αν και νεαρή , εξελίσσεται σε μια ικανότατη τραγουδοποιό και είναι χαρά μας να συνδράμουμε με την πείρα και τις όποιες γνώσεις μας στο να βρει ένας νέος δημιουργός τον δρόμο του….Αν προσθέσουμε το δίδυμο-φωτιά Κ.Νιχωρίτης (μπάσο) - Δ.Αιγινίτης (τύμπανα ,κρουστά ,φωνητικά )και φυσικά την αμέριστη αγάπη και συνδρομή του δάσκαλου Γιώργου Κοντραφούρη στα πλήκτρα , νομιζω ότι προς το παρόν νοιώθω πλήρης….Αν και πιστεύω ότι κάπου θα χωρούσε και ο ΜΙλτος Πασχαλίδης …..

Πώς σκέφτεστε τα επόμενα βήματα σας στον χώρο?
Τα βήματα θα τα καθορίσει η Επόμενη Θάλασσα , το επόμενο όραμα ,η επόμενη πρόκληση. Αυτό τον καιρό λειτουργώ κυρίως με το ένστιχτο και το συναίσθημα και όχι με την ωφελιμιστική λογική…’’ όπου η καρδιά με οδηγεί ,εκεί μονάχα πάω ..’’ έλεγε ένα τραγούδι των «Εκεινος + Εκεινος» ..Δεν θέλω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια γιατί οι καιροί κρύβουν εκπλήξεις συνήθως όχι ευχάριστες και το καλάθι καλύτερα να είναι μικρό… Ζώ και πολεμάω το σήμερα , άντε και λίγο το αύριο ..Για το μεθαύριο ούτε λόγος!! Πάντως από πλάνα και σχέδια άλλο τίποτα .. Μόλις τελειώσαμε το mix στα «Κέρματα»σε στίχους και μουσική της Μαρίας και ήδη σχεδιάζουμε το video clip που θα συνοδέψει το τραγούδι.. Με τον Πετρο διασκευάσαμε το τραγούδι του Β.Τσιτσάνη «Της Ταβέρνας το Ρολόι» , που θα περιέχεται στον νέο δίσκο της Σαββέριας .Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε το mix και επίσης σχεδιάζουμε το video clip που θα συνοδέψει το τραγούδι.. Η Σαββέρια επίσης ερμηνεύει το «Είσαι ότι Έχω» των «Εκείνος + Εκείνος» το οποίο θα περιέχεται σε μια συλλογή που θα περιλαμβάνει τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος τραγουδισμένα από αγαπημένους ερμηνευτές.

Πόσο και πώς μπορεί να σας επηρεάσει η ψυχολογία σας?
Η ψυχολογία είναι τα πάντα . Είναι η υγεία ή η αρρώστια μας . Αν υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι να σε σηκώνουν όταν πέφτεις ,είναι τύχη .Αν καταφέρνεις να σηκώνεσαι μόνος σου είναι ικανότητα !! Καλό είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και να καλλιεργούμε αυτή μας την ικανότητα .Κάποτε αφέθηκα και το πλήρωσα πολύ ακριβά !.Δεν μου επιτρέπω πια αυτό το λάθος.. .Και από τότε έπαψα να φοβάμαι …

Δημιουργείτε/εκφράζεστε καλύτερα όταν νιώθετε θλίψη ή χαρά?
Η θλίψη με ακινητοποιεί .Στη χαρά είμαι πολύ απασχολημένος για να μπορώ να δημιουργήσω ..Η δημιουργία για μένα σημαίνει ηρεμία …Αφήνεις κάτι να ωριμάσει μέσα σου και κάποια στιγμή θα γεννηθεί…έτσι …απλά ..ένα πρωί …

Ποια είναι η τελευταία μουσική παράσταση/συναυλία που παρακολουθήσατε?
Η Συναυλία του Φεστιβάλ « Αξάνεμος – Γιώργος Περαντάκος» στη Χίο.... Μίλτος Πασχαλίδης – Μιρέλα Πάχου – Ερωφίλη – Κώστας Παρίσης Κάτω από τη Αυγουστιάτικη Πανσέληνο …….Magic !

Φεύγετε από τη Γη. Παίρνετε ένα δίσκο-δείγμα για τους εξωγήινους και αφήνετε ένα δίσκο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ποιος είναι ο καθένας?
Ένας δίσκος -2 αντίτυπα ..THE WALL – PINK FLOYD ….το θεωρώ κορυφαία στιγμή του ανθρώπινου πολιτισμού …Αξεπέραστο μέχρι και σήμερα …Διαχρονική πηγή έμπνευσης για την μουσική οικογένεια … Ευχαριστώ Ν.Κ.