Winston McAnuff: Ο νονός της reggae-soul ακούει Κάλλας

09.10.2014
Λίγες ώρες πριν ο «νονός» της reggae-soul, Winston McAnuff (γνωστός και ως Electric Dread) παρέα με τον Γάλλο βιρτουόζο ακορντεονίστα Fixi εμφανιστούν στο Gazarte live, απομαγνητοφωνήσαμε με δυσκολία τα τζαμαϊκανικά αγγλικά με γαλλική αξάν ... και ιδού... ο μάστερ της Jamaica ακούει Μαρία Κάλλας!

Ο Guardian έχει χαρακτηρίσει αυτό το live ως μια «απροσδόκητη μουσική σύγκρουση»... ένα μουσικό ταξίδι που αρχίζει στην εξωτική Τζαμάικα, περνάει μέσα από τους μελωδικούς δρόμους της Soul και του Afrobeat και φτάνει μέχρι τους ευρωπαϊκούς dub και funk ρυθμούς!

Ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, McAnuff γεννήθηκε στην Jamaica και μεγάλωσε σε οικογένεια ιερέων. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα τραγουδώντας Gospel στη χορωδία της εκκλησίας, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στο μέλλον σημαντικότατη σπουδή για το τζαμαϊκανό μουσικό.

Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του με τίτλο «Pick to Hits» πραγματοποιήθηκε το 1978, ενώ δύο χρόνια αργότερα το δεύτερο προσωπικό του album «What the Man "a" Deal Wid» χάρισε στο κοινό του εκπληκτικά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία το «Malcolm X», το οποίο ηχογραφήθηκε σαν ντουέτο με τον αξεπέραστο Earl Sixteen.

Στην Ευρώπη κέρδισε φανατικούς θαυμαστές στην παγκόσμια reggae, dub και Soul κοινότητα. Έμεινε για ένα διάστημα στη Γαλλία, όπου ο ήχος του απέκτησε ευρωπαϊκά στοιχεία και αποτυπώθηκε σε ιστορικά album, όπως το “A Drop” με τον Camille Bazbaz και φυσικά το “Paris Rocking” με την αφρόκρεμα της Γαλλικής μουσικής σκηνής.

Η συνέχεια, λίγο πολύ γνωστή. Η συνεργασία του Winston McAnuff με τον Γάλλο παραγωγό Fixi, δημιούργησε μία μοναδική μουσική πρόταση, της οποίας ο λυρισμός και η ένταση ταξιδεύει ανά τον κόσμο κάνοντας τους πάντες να μιλούν για μία μοναδική συναυλιακή εμπειρία που δεν αξίζει να χάσει κανείς!


Οι απαντήσεις του στο e-go.gr ήταν λιτές και στο φινάλε μάθαμε για την αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια του «νονού» της reggae-soul:


e-go.gr: Γεννηθήκατε σε μια οικογένεια ιερέων και ο παππούς σας ήταν Σκοτσέζος. Τρελός συνδυασμός! Πώς σας επηρέασε το γεγονός ότι τραγουδούσατε gospels στην εκκλησία ως μικρό παιδί;

Winston McAnuff: Φυσικά με επηρέασε σε έναν θετικό βαθμό, ειδικά από μια μικρή τρυφερή ηλικία. Είναι σημαντικό να λες σε ανθρώπους θετικά πράγματα που μπορούν να τους αλλάξουν τη ζωή, και αυτό βγαίνει και στη μουσική μου. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να σεβαστώ αυτές τις ρίζες, γιατί είναι τα θεμέλια από τα οποία ξεκίνησα.


e-go.gr: Είχατε πολλά σκαμπανεβάσματα στη ζωή και στην καριέρα (έχει ζήσει την απόλυτη φτώχια, τον θάνατο αγαπημένων προσώπων - πρόσφατα του γιού του - και τα κοινωνικές αδιέξοδα στη χώρα του) – και η επιτυχία ήρθε πιο αργά από ότι θα φανταζόσασταν. Ποια είναι η φιλοσοφία σας για όσα δύσκολα συναντάμε τη ρημάδα τη ζωή;

Winston McAnuff: Έχουμε ένα ρητό στη Τζαμάικα για τους ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν χωρίς να καταβάλλουν τον κόπο. Θέλουν να γίνουν σκληροί, αλλά δεν θέλουν να υποστούν πίεση για να σκληρύνουν. Τα πάνω και κάτω στη ζωή είναι ένα τεστ πριν έρθει η σωστή ευκαιρία που θα σε στεφανώσει με την επιτυχία. Συνήθως σε ταλαιπωρεί, σε τεστάρει για να δει από τι υλικό θα φτιάξει την … κορώνα σου, το στεφάνι της επιτυχίας. Να δει τι είδους προσωπικότητα έχεις. Τα πάνω και κάτω είναι οι εξετάσεις γι αυτό να τις αντέξεις. Αν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος σε άσχημες στιγμές θα είσαι διπλά ευχαριστημένος τις καλές στιγμές.



e-go.gr: Πως βγήκε το παρατσούκλι Electric Dread ;

Winston McAnuff: Από μια φωτογραφία – προσπαθούσαν να με βγάλουν μια φωτογραφία και δεν τα κατάφερναν γιατί κουνιόμουν ... ηλεκτικά. Και ο μάνατζερ είπε: Α! Electric Dread πολύ ωραίο παρατσούκλι.


e-go.gr: Πως συνεργαστήκατε με τον Fixi και πώς ήταν η περιοδεία σας;

Winston McAnuff: Το ακορντεόν, ο Fixi κι εγώ, είμαστε ένας δυνατός συνδυασμός … θέλαμε να μπορέσουμε να αγγίξουμε την γαλλική κουλτούρα, όχι με τον τυπικό τρόπο, αλλά από την καρδιά … Τι να πω, είναι μέσα στο DNA μου να ανακαλύπτω... να ανακαλύπτω (αναφέρουμε ότι βγάζει μέχρι και κρασί στην Γαλλία). Και εδώ είναι σημαντικό ότι ακορντεόν έπαιζε ο πατέρας μου. Όποτε ανακαλύπτω το όργανο αυτό με έναν ιδιαίτερο εσωτερικό τρόπο.

Είμαι ενθουσιασμένος για την περιοδεία ... φαντάσου ότι σήμερα ας πούμε έχουμε κλείσει τα 124 live, και δεν έχω κάνει ποτέ τόσες εμφανίσεις από την αρχή της καριέρας μου …

e-go.gr: Τραγουδάτε σε ένα από τα αγαπημένα σας κομμάτια «What you sow is what you reap» (ό,τι σπείρεις θα θερίσεις) ... Είναι τόσο απλό;

Winston McAnuff: Ναι είναι απλά κάποιοι άνθρωποι σπέρνουν και θέλουν την ανταπόδοση την ίδια μέρα, αλλά χρειάζεται χρόνος να πιάσει ο σπόρος και να φέρει τα φρούτα της προσπάθειας.

e-go.gr: Τι θα λέγατε σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα και θέλει να γράψει μουσική;

Winston McAnuff: Να συγκεντρωθεί στο να γράψει καλή μουσική μαζί με καλό στίχο … όχι προσβλητικό στίχο, στίχο που ανοίγει την πόρτα στη μουσική… με καθαρό κεφάλι να σκεφτεί τι θέλει να πετύχει και να σκεφτεί ότι αυτό που θα γράψει θα κάνει καλύτερη τη ζωή αυτών που θα το ακούσουν. Απλότητα και αμεσότητα και να αλλάζει τη ζωή θετικά, αυτό είναι...



e-go.gr: Τι θα πείτε στους Έλληνες που θα έρθουν στο Gazarte να σας δουν και είναι σφιγμένοι λόγω οικονομικής - κοινωνικής κρίσης;

Winston McAnuff: Όταν τα πράγματα γίνονται άσχημα και δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τότε γίνεται μια στροφή προς το καλύτερο… θα γυρίσει η μπαλά προς το καλύτερο, ίσως να σκεφτούμε ότι ό,τι είναι στο παρελθόν να μείνει στο παρελθόν. Τέλος το παρελθόν ... Αλλαγή και θετική σκέψη …

Στο Gazarte θα τραγουδήσω ... τραγούδια της οικονομικής κρίσης, τι άλλο!

e-go.gr: Τέλος, ελληνικά τραγούδια ακούτε;

Winston McAnuff: Ναι ακούω αυτή την ... γυναίκα του Ωνάση ... την... την.... την Μαρία Κάλλας (τραγουδάει το Maria Maria του Κάρλος Σαντάνα )

e-go.gr: Ευχαριστούμε

Winston McAnuff: RESPECT!

Χριστίνα Τσατσαράγκου
[email protected]