Κρινιώ Νικολάου: Η Αγάπη δεν «αντέχεται» αλλά αντέχει στα πάντα!

27.10.2014
Με τη φωνή της και το πιάνο και το γνωστό ιδιαίτερο ύφος της, η Κρινιώ Νικολάου, θα εμφανιστεί στη σκηνή του Half Note και θα γίνει και εκείνη συμπρωταγωνίστρια σε ταινίες που ταυτίστηκαν με αναλλοίωτες στη μνήμη μελωδίες.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην ηλικία των 7 ετών ο πατέρας της, που αγαπούσε πολύ τη μουσική, την πήγε στο Ωδείο Αθηνών για να μάθει πιάνο. Πολύ γρήγορα η μουσική έγινε και δική της αγάπη… Ανακάλυψε μία «δύναμη» που δεν ήξερε ότι είχε και ό, τι ακολούθησε ήταν μονόδρομος...

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note, η Κρινιώ Νικολάου απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας για τη αγάπη που αντέχει και τους μεγάλους καλλιτέχνες που δημιουργούν με την ψυχούλα τους κόντρα στην ... κατανάλωση!


Είναι το ωδείο το πιο «ορθόδοξο» εφαλτήριο για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με τη μουσική;

Το Ωδείο σίγουρα είναι η βάση και γνώση της μουσικής. Είναι το πέρασμα και το απαραίτητο εφόδιο, που θα χρησιμοποιήσεις, και αργότερα θα σου δώσει τη δυνατότητα να εκφράσεις το προσωπικό σου στοιχείο και το συναίσθημα μέσα από τη μουσική!

Χατζής, Παπακωνσταντίνου, Μητροπάνος, αργότερα Σταμάτης Κραουνάκης - δυνατά ονόματα και ουσιαστικές συνεργασίες. Τι θα λέγατε ότι είναι το βασικό πράγμα που ενώνει τους μεγάλους ερμηνευτές – εκτός φυσικά από την αγάπη τους για τη μουσική;

Πάντα πιστεύω πως αυτά που ορίζουν έναν πραγματικά μεγάλο καλλιτέχνη είναι η απλότητα και η αμεσότητα, και μετά όλα τα άλλα!

Σε μια εποχή που όλα τρέχουν και όλα καταναλώνονται, ό,τι αγαπάμε μπορεί να αντέξει;

Η Αγάπη ενώ δεν «αντέχεται», η ίδια αντέχει παντού και στα πάντα! Εδώ υπερέχει η αγάπη, η οποία αν είναι αληθινή τότε ναι, είναι και η πιο δυνατή! Αυτό που δεν άντεξε και δεν αντέχει είναι το ψεύτικο προσωπείο, οι ψευδαισθήσεις που είχαμε. Η κρίση, λοιπόν, τις βγάζει στον αφρό και τις πετάει τελικά...

Μιλήστε μας για το «Μ'ένα φιλί». Την έμπνευση και τη δυσκολία του!

Την προηγούμενη χρονιά παρουσίασα το cd single «Μ' ένα φιλί». Η αφορμή ήταν η μελοποίηση του κεντρικού ποιήματος «το κάλεσμα της τέχνης» του βιβλίου μιας νέας ποιήτριας, της Κλέλιας Χαρίση. Η οποία έκανε και την πρώτη απόπειρά της και στο στίχο. Ήταν μια πρόκληση για μένα, αφού είχα πολλά χρόνια να μελοποιήσω ποίηση. Έτσι έγραψα και τη μουσική σε τρία τραγούδια και στο cd υπάρχει και το μελοποιημένο ποίημα.

Εκτός όλων των άλλων, είστε και μια ωραία γυναίκα. Πόσο βοηθάει η εμφάνιση - η εικόνα - στην ερμηνεία σας πάνω στη σκηνή.

Μια εμφάνιση από μόνη της δεν φτάνει... είναι όπως ένα όμορφο σπίτι χωρίς τα θεμέλιά του. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στους... εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους... !

Έτσι η αύρα που αποπνέει κάποιος μέσα από την ισορροπία, μπορεί να βοηθήσει.

Μουσικά ριάλιτι, παιχνίδια, τηλεπαιχνίδια ένα σωρό... θα λαμβάνατε μέρος σε ένα αμιγώς μουσικό τηλεπαιχνίδι;

Εξαρτάται πάντα από τα κίνητρα και το σκοπό του τηλεπαιχνιδιού. Αν είναι η εμπορικότητα, και ο καλλιτέχνης ρισκάρει να μεταμορφωθεί σε ένα... «παιχνίδι σε τηλεπαιχνίδι» τότε είμαι ... αμιγώς αρνητική!!!

Τι μουσικές ακούτε αυτό τον καιρό – υπάρχει κάποιος αγαπημένος σας ερμηνευτής που δεν θα... φανταζόμασταν καν ότι θα μπορούσε να σας θέλγει;

Πάντα μου άρεσε η jazz μουσική, αλλά τελευταία την προτιμώ με πιο πολύ πάθος.

Υπάρχουν ερμηνευτές που όντως είναι μακριά από τις μουσικές επιλογές μου, όμως δεν παύω να αναγνωρίζω σε κάποιους από αυτούς την θελκτικότητα που ασκούν στο μεγάλο κοινό τους!

Με τι άλλο παθιάζεστε εκτός από τη μουσική;

Ο αθλητισμός -από πολύ μικρή- ήταν ένας μεγάλος δεσμός ανάμεσα στην τέχνη και στη ζωή μου!... ακόμα και τώρα μου προσφέρει την απαραίτητη και αναγκαία εκτόνωση αλλά και ισορροπία. Θα έλεγα πια ότι είναι ένα πάθος για μένα. Άλλα ενδιαφέροντά μου:

... μια βόλτα με το σκύλο μου..!

... ταξίδια με αγαπημένα πρόσωπα..!

... ελληνικός και ξένος κινηματογράφος..!

Τι θα ακούσουμε στην εμφάνισή σας στο Half Note;

Ένα μουσικό ταξίδι-παιχνίδι στη μικρή και μεγάλη οθόνη, ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες επιτυχίες ...στο 2ο μέρος θα παίξουμε τραγούδια αγαπημένα, αλλά και από την προσωπική μου δισκογραφία!

Επόμενα σχέδια; Επόμενες συνεργασίες...;

Προς το παρόν, έχω κάποια προγραμματισμένα live στη Αθήνα, και ετοιμάζω και τα καινούργια μου τραγούδια!

Περισσότερα στο www.krinionikolaou.gr

Συνέντευξη Χριστίνα Τσατσαράγκου